SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Khamis, 20 November 2008

MENYAHUT SERUAN TUN DR MAHATHIR!!!!

Dengan lain perkataan Tun Dr Mahathir ( TDM ) berkata:-
..."Wahai kaumku, jangan hanya bertahan, tetapi kamu hendaklah menyerang dengan perkasa"....
Kenapa bukan Pak Lah yang berkata demikian? Atau Datuk Seri Hishamuddin? Atau YB Khairy Jamaluddin? Atau Datuk Mukhriz Tun Mahathir? Kenapa mesti TDM yang harus mengeluarkan kata-kata sedemikian? Dari segi kewajarannya boleh dibincang sehari suntuk. Bagaimanapun biarlah aku menyatakan rasa sembilu dihatikan kerana luahan semangat kental itu datang dari Mantan PM yang sudah agak berusia tua. Masih ramai pemimpin kita yang juga bersemangat waja, namun seperti biasa takut kemarahan dik kaum lain yang menjadi kawan mesra mereka. Apakah TDM tidak mempunyai kawan dikalangan mereka? Kasihan TDM. Selamanya beliau mungkin menunggu dan memberi peluang dan ruang untuk lain pemimpin memulakan bicara sedemikian. Namun beliau agaknya hampa kerana tiada dikalangan mereka yang memulakan bicara tersebut. Kerana mungkin jika ditunggu lama, keadaan akan menjadi parah, maka TDM tanpa banyak karenah memulakan kata-kata yang penuh dengan makna. Bagi kaum ku dengarlah sebaiknya. Hayatilah dan mulakan langkah anda untuk menyerang. Namun harus bijaksana. Lontar batu saja tidak membawa apa-apa jaya. Malah mungkin kecundang ditengah jalan.

Kaum melayu kini sudah terlampau kecewa dan marahhhhhhh!!!!
Sehingga kadang-kadang Tengku Abdul Rahman menjadi sesalan,
Kenapa bersetuju dengan kontrak sosial dengan Tan Chin Lock dan Sanbanthan?
Sejuta mereka diberi warganegara,
Sama seperti kita,
Sekarang dari sejuta telah menjadi berapa juta?
Bising pula,
Dan mempertikaikan hak kita pula.
Dan kata lagi kita yang pendatang.
Macamana ni?
Melayu pula keliru.
Tabahkan jiwa dan gulanamu wahai melayu ku.
Bawa 'cangkul dan kapak bungkusmu'
Jom kita hanyun keleher mereka.
Agar mereka sedar akan fakta,
Bahawa mereka sebenarnya Pendatang dan waris itu sampai bila-bila.
Reformis konon, padahal chauvinist.
Mengamalkan keterbukaan konon, padalah perkauman.
Minta itu dan ini konon, padalah mereka punya langsung terkunci rapat.

Kebanyakan penulisan dari blog melayu berakhir dengan saranan mengajak pembaca blog agar perpadu lah semua demi negara yang cemerlang. Setakat itu saja. Tidak ada yang lebih. Ini sebenarnya menyedihkan TDM. Apakah yang beliau kehendaki sebenarnya? MENYERANG?
Ayuh. Angkatan Bloggers Malaysia jangan duduk diam. Perbincangkan saranan TDM ini secara lebih serius dan fokus.

Selasa, 18 November 2008

PUTERI LABUAN: KUATKAN SEMANGATMU ABANGKU!#links#links#links#links#links#links

PUTERI LABUAN: KUATKAN SEMANGATMU ABANGKU
Saya adalah seorang abang dan melalui ruangan ini sebagai seorang abang ingin mencurahkan nasihat yang berguna.
Pemuda Labuan
Masih terlalu banyak yang hendak dimasukan kedalam minda anda,
Bacalah,
Dan perdalam serta pertajamkan ilmu didada,
Akan apa itu pemimpin Pemuda Generasi belia bangsa?
Tujuan dan matlamat harus tidak tersasar.
Sangat murni jika peroleh pencapaian hakiki,
Yang menjadi harapan...
Sekalian anak-anak mengenai persekolahan mereka,
Dan mengenai agama mereka,
Tidak sekadar minum minuman yang Nabi kata Jangan...Harammmm.
Tahukah anda apa itu 'kontrak sosial'?
Apakah anda mengetahui 'hak istimewa anda sebagai kaum melayu/bumiputera?
Apakah itu DEB?
Bagaimana MARA ujud?
Kenapa dikalangan Peneroka Melayu majoriti?
Kenapa kaum nelayan dan petani diberikan terlalu banyak subsidi?
Apa yang sepatutnya Pemuda buat setelah bergelar pemimpin?
Nak memiliki kontrak sahajakah?
Jangan retorik sahaja!!!
Hanya orang kaya sahajakah yang bisa menjadi Pemimpin?
Pemuda hanya gagah perkasa jika pemimpinnya:-
Tahu akan agamanya,
Memiliki ilmu di dada,
Tidak suka sekadar berpoya-poya,
Pandai menjadi seorang bapak,
Tidak membiarkan anak tak keruan,
Melakukan maksiat disini dan di sana,
Kalau silap-silap Puteri menjadi mangsa!!!

PEMUDA UMNO LABUAN MESYUARAT SEMULA & KEKECOHAN PERSIDANGAN AGUNG UMNO BAHAGIAN SEREMBAN - TAK SERIK LAGIKAH?

Saya mendapat berita mengatakan Persidangan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Labuan dikehendaki mengadakan semula Persidangan mereka. Saya juga mendengar berita Bahawa Persidangan UMNO Bahagian Seremban dibatalkan dan dikehendaki mengadakan Persidangan Agung mereka semula. Kedua-dua senario tersebut boleh dijadikan contoh dengan jelas bahawa tingkah-laku dan suasana didalam UMNO masih kurang memperdulikan kepada suasana dan pandangan akar umbi yang berada diluar UMNO. Nampak juga dengan terang benderang bahawa perebutan kuasa dari bawah hingga ke atas dalam hiraki UMNO tidak langsung menganggap suara-suara akar umbi diluar UMNO yang tak mahu UMNO bertindak sedemikian sesuatu yang sangat penting dan kurang diberikan perhatian dan tumpuan minda dan akal pemimpin-pemimpin UMNO diperiangkat atas dan bawah sekali gus.Saya ingin bercerita tentang senario yang membawa kepada pembatalan Persidangan Pemuda UMNO bahagian Labuan itu. Persidangan berjalan pada 01hb November 2008 yang baru lalu. Didahulukan satu hari daripada Persidangan UMNO Bahagian Labuan kerana dijangka persidangan pemuda berjalan dengan lama akibat berlaku pertandingan dari posisi atas ( Ketua Pemuda ) hingga ke bawah ( pemeriksa kira-kira ). Kehadiran adalah 97 Perwakilan daripada 98 orang Perwakilan. Satu orang tidak hadir kerana sesuatu sebab yang tidak dapat dielakkan. Semasa pengiraan undi, didapati undi masih berjumlah 98 orang walaupun yang hadir hanya 97 orang. Kerana kemenangan Sdr Udin Haji Isli agak tinggi yakni 66 undi dan Saudara Rafi Abdul Rahman hanyalah 32 undi, maka Wakil UMNO Perhubungan mengsahkan persidangan tersebut. Perbezaan undi antara Udin Haji Isli dan Rafi Abdul Rahman ialah 66 undi ditolak dengan 32 unid iaitu 34 undi. Barangkali demi bertujuan untuk tidak membuang masa dan kerana perbezaan undi tambahan itu ( satu Undi ) tidak menukarkan keputusan pengundian pada hari itu, agaknyalah yang menyebabkan wakil dari perhubungan pengesahkan sahaja persidangan tersebut. Bagaimanapun pada hari persidangan tersebut Saudara Rafi Abdul Rahman ada mempertikaikan kenapa undi tersebut boleh lebih satu?.

Kenapa dipertikaikan jika kita ingin menjadi seorang pemimpin contoh terbaik kepada akar umbi dan jika kita ingin melenyapkan persepsi buruk akar umbi terhadap UMNO?

Satu Undi tambahan tersebut tentulah tidak dapat mengubah keputusan pemilihan pada hari itu. Jika ditambah 10pun undi dari luar, Rafi Abdul Rahman tetap akan mengalami kekalahan jua. Atas perkiraan itu rasanya adalah lebih elok tidak mempertikaikan keputusan tersebut demi kebaikan parti daripada mempertikaikannya.

Maka kumpulan Rafi Abdul Rahman yang tidak berpuas hati melaporkan perkara tersebut ke Ibu Pejabat UMNO ( Setiausaha Agung UMNO Malaysia, Tengku Adnan ). Terus kepada Tengku Adnan dimana sepatutnya laporan komplin tersebut dihantarkan kepada Pemuda Perhubungan sahaja secara tertib. Lantas Tengku Adnan selaku setiausaha Agung UMNO, apabila menerima laporan tersebut, membatalkan persidangan itu dan mengarahkan mengadakannya Persidangan diadakan semula pada 9hb November 2008. Saudara Udin Hj Isli tentu tidak juga berpuas hati dan melaporkan tentang berita pembatalan yang diterima kumpulannya kepada Datuk Dzulhasnan, Pengerusi Perhubungan UMNO WP tentang perkara tersebut. Datuk Dzulhasnan setelah menerima laporan Sdr Udin Hj Isli, terus menghubungan Datuk Seri Najib dan Datuk Seri Najib meminta agar masa diberikan kepadanya untuk melihat senario pPersidangan Agung Pemuda UMNO Labuan. Akhirnya Persidangan diputuskan juga akan diadakan semula 14 hari dari tarikh keputusan yang dibuat bersama Datuk Seri Najib.

Bukan niat saya untuk mempertikaikan keputusan Pak Najib, tetapi inilah yang selalu saya katakan "tindakan yang langsung tidak mempertimbangkan perasaan dan kejijikan masyarakat akar umbi. Apa sebenarnya kesalahan yang sangat besar yang menyebabkan Persidangan terpaksa diadakan semula dan kita sebenarnya sedang membantu kearah mengujudkan suasana kemarahan akar umbi yang tidak kunjong padam.

Tidak perlulah saya bercerita tentang suasana yang berlaku dalam Persidangan Agung UMNO Seremban kerana telah banyak diperkatakan didalam media massa dan blog ini. Tetapi kedua insiden ini telah menggambarkan kepada kita betapa perebutan jawatan dan kuasa dalam UMNO itu tengah berlaku dalam situasi 'KEGILAAN' dan perlu diambil tindakan segera dari pihak diatas untuk memberhentikannya. Suasana tersebutlah yang cukup tidak diingini oleh peringkat akar umdi. Sebarang keputusan pimpinan atas seharusnya mengutamakan kepentingan kearah 'rasa sejuk dihati' akar umbi dan bukan sebaliknya. Usaha memerangi RASUAH dalam UMNO juga sama tujuannya yakni 'mengembalikan kepercayaan akar umbi kepada UMNO semula.

APABILA PEMIMPIN BERIKUT MENANG, APAKAH PERSEPSI BURUK YANG MENGATAKAN UMNO ITU BERBUDAYA RASUAH AKAN TERHENTI?

aPABILA pEMIMPIN bERIKUT mENANG dALAM pEMILIHAN pUCUK pIMPINAN uMNO pADA mAC 2009 kELAK, mASIHKAH pERSEPSI rAKYAT mENGATAKAN uMNO iTU pARTI yANG mENGAMALKAN rASUAH?:-
1. Presiden UMNO : Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak ( Menang tanpa bertanding ),
2. Timb. Presiden : Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin
3. Naib Presiden : Datuk Seri Hishamuddin Hussein
Datuk Seri Zahid Hamidi
Datuk Seri Shafie Afdal / Datuk Seri Rais Yatim / Syed Hamid Albar

4. MKT : Perwakilan sengaja memilih 2 orang pemimpin dari setiap negeri
dan Menteri-Menteri dan Menteri Persekutuan.

5. Ketua Puteri : Datuk Rosmah dari Sabah
6. Ketua Pemuda : Mukhriz Tun Mahathir
7. Ketua Wanita : Shahrizat Abdul Jalil

Dan apabila Datuk Seri Najib Tun Abd Razak membuat 'resuffle' kabinet semua Menteri dan Timbalan Menteri yang dilantik adalah terdiri daripada mereka yang memiliki track record yang memiliki integriti tinggi dan bukan dari kalangan yang kaki rasuah.

Dan apabila beberapa orang yang cuba-cuba mengamalkan politik wang tersebut tertangkap semasa proses berkempen dari sekarang hingga mac 2009.

aPAKAH aKAR uMBI mASIH mEMPUNYAI pERSEPSI yANG mENJIJIKAN iTU? jIKA ANDA mASIH mEMPUNYAI pERSEPSI sEDEMIKIAN hanya ada dua kemungkinan yang terjadi kepada anda:-
1. Anda sememangnya berniat tidak baik kepada parti UMNO sehingga tidak ada langsung yang baik pada diri UMNO tersebut.
2. Anda memang rakyat yang tak tahu dik untung DAN manusia yang seperti kata Tun Mahathir, tidak pandai nak mengenang jasa pemimpin.