SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Khamis, 22 Januari 2009

Siapa yang memulakan "KURANG AJAR" didalam Blog?

Bila bermulanya kerancakan penggunaan Internet?
Jawapannya ketika era Tun Dr Mahatahir Muhamad.
Kenapa sangat rancak sekali penggunaannya?
Jawapanya kerana DSAI di pecat daripada UMNO.
Lagi?
Kerana dituduh meliwat dan dipenjarakan?
Bukankah itu tindakan yang betul?
Tidak kata penyokong DSAI dan PAS dan DAP ( Pakatan Rakyat )
YA kata Saiful dan UMNO dan Barisan Nasional.
Perkara ini menjadi pertengkaran didalam blog.
Maka timbul ucapan kata nista
KURANG AJAR dan sungguh biadab sifatnya.
Siapa yang memulakan?
Jawapannya tentulah penyokong PKR/DSAi dan PAS serta DAP.
Bijakpandai mereka?
Lebihkurang dengan yang bebal-bebal.
Bagaimana suasana blog sekarang?
Penyokong UMNO telah mula "belajar" menyerang kembali.
Bukankah sekarang mereka dah pandai?
Yalah, takkan bodoh selamanya! dan suasananya semakin rancak.
Saya nampak MEGAT RAMBAI je yang hebat.
Ya kah?
Adalah juga yang lain. Tapi kebanyakannya macam "kera mendapat bunga".
Konon islam, tapi mencarut berlebih-lebihan,
Apa sebab jadi begini?
Konon demokrasi dan kebebasan hak asasi.
Islam macamana?
Nampaknya mereka letak ketepi kerana menghalang cita-cita politik mereka.
Siapa?
PAS dan PKR...DAP apa lagi.
UMNO?
Silap-silap macam dua kali lima.
Saya ada satu cadangan.
Apa?
Letupkan...lu fikirlah sendiri....

Rabu, 21 Januari 2009

BEZA ANTARA CINA DENGAN DUSUN MENGENAI BABI.

Dusun adalah satu kaum pribumi di Kepulauan Borneo. Jika ia tinggal dikawasan utara Borneo, maka kaum tersebut merupakan penduduk negeri Sabah. Yakni rakyat Malaysia seperti kita. Begitu juga jika ia tinggal di Sarawak. Kaum tersebut juga terdapat di Negara Brunei Darussalam dan sedikit dikawasan Kalimantan dalam negara Indonesia. Majoritinya kaum ini menganut agama kristian. Terdapat juga kalangan mereka yang tidak menganut sebarang agama yang dikenali sebagai pagan. Dewasa ini ramai kaum Dusun yang telah memeluk agama islam. Jarang sekali yang beragama buddha, hindu atau agama yang diamalkan oleh puak yahudi di Israel. Kaum Dusun sudah turun termurun hidup rukun damai dengan kaum-kaum lain di Sabah, seperti kaum Bajau, Brunei, Kedayan, Bisaya dan lain-lain ( penganut islam )

Bagi masyarakat Dusun yang tidak menganut agama Islam, babi adalah makan kegemaran mereka. Selain babi hutan, mereka juga menternak babi secara kecil-kecilan dibelakang rumah ( spt cadanagan Tok Guru Nik Aziz ). Masyarakat Dusun sangat faham akan sensitiviti masyarakat islam di Sabah. Mereka tahu bahawa masyarakat islam sanagt jijik dengan babi dan juga tahu bahawa binatang tersebut adalah haram hukumnya jika bersentuhan dengan badan seorang muslimin, apatah lagi memakannya. Masyarakat Dusun harus dipuji kerana tidak menggunakan binatang tersebut sebagai "provokasi" politik dan tidak mencuba walau sekali untuk menyakitkan hati penganut islam dalam Malaysia ini.

Begitulah sepatutnya sikap kita dalam masyarakat yang majmuk ini.

SEDANGKAN kaum cina Malaysia berbeza perangai dan sikapnya dari kaum Dusun ini dari hal BABI. Walaupun ianya makanan yang enak bagi mereka, sama seperti kaum Dusun, tapi mereka tergamak menggunakan BABI sebagai bahan provokasi untuk menyakitkan hati kaum yang menganut agama islam. Jika beberapa waktu dulu, Babi dijadikan bahan provakasi politik di Selangor, Melaka dan Kedah di Semananjung Malaysia, kini ia telah merebak ke Pulau Borneo ini di Wilayah Persekutuan Labuan.

Apa sadah jadi?

RTM semakin HEBAT dan MENYERLAH!!!!

Wednesday, January 21, 2009

RTM semakin hebat !!

Saya masih belum melihat dengan teliti perkembangan terkini RTM yang dikata sudah semakin baik persembahan dan juga semakin jelas perubahan yang dilakukan di bawah Menteri Penerangan yang begitu efisyen, Datuk Shabree Chik.

Beliau yang pernah menjadi jaguh kerajaan kerana berani berbahas dengan pemimpin de facto Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim tahun lepas, sehingga mendapat pujian ramai, sekali lagi berjaya mengubah tanggapan bahawa stesen RTM di bahawa seliaan Kementerian Penerangannya, tidak berdaya maju dan sering menjadi bahan ketawa orang.

Kesungguhan mengubah tanggapan tersebut telah disaksikan sendiri oleh saya yang sedang menaip artikel ini sambil melihat warta jam 9 edisi terkini yang disifatkan oleh sesetengah pengkritik sebagai tidak patriotik kerana waktu siarannya selepas warta Mandarin..

Ramai juga mengkritik perubahan tersebut dan saya memilih berdiam diri ketika meneliti komen mereka kerana tidak lagi melihat dengan tepat apa sebenarnya yang telah diubah dan ditukar oleh RTM sehinggalah saat saat ini.

Akhirnya…..

Wow !!!

Itulah perkataan yang dapat saya tulis di sini bagi menggambarkan bagaimana reaksi spontan saya melihat paparan berita yang semakin sofistikated dan canggih dengan kemudahan bahasa isyarat yang menjadi ‘trade mark’ ulung RTM sejak sekian lama.

Ia begitu unik dan tidak dapat ditandingi walau oleh stesen swasta seperti TV3.

Mereka yang mengkritik sebenarnya tidak merasa perasaan tok tok lebai atau jemaah masjid atau pekerja swasta yang biasanya lewat sampai di rumah. Mereka juga dahagakan informasi terkini dan siaran jam 9 ini sangat tepat pada waktunya.

Golongan ini akan dapat mengikuti segala maklumat dan hebahan kerajaan menerusi siaran berita dan ia sangat bertepatan dengan tugas RTM sebagai media perantara antara rakyat dan kerajaan. Tidak mustahil jurang perbezaan pendapat antara kerajaan dan rakyat dapat didekatkan dengan usaha mengubah waktu siaran berita RTM 1 ini…

Apa guna berita disajikan sedangkan rakyat tidak sepenuhnya melihat kandungan berita tersebut ekoran saingan hebat di stesen tv yang lain ? Mungkin ia antara punca ramai rakyat negara kita kurang memahami isu isu semasa atau isu lapuk yang menggangu sokongan mereka kepada kerajaan kita.

Saya sendiri sekarang ini mendapat peluang seimbang samada untuk menonton berita di TV3 atau menonton kandungan berita di RTM1 selepas penetapan waktu baru siaran berita tersebut. Sebelum ini saya lebih memilih untuk melihat TV3 memandangkan mereka lebih ke hadapan dan menarik dari aspek penyampaian berita. Apatah lagi kedua stesen tersebut bersiaran serentak pada waktu yang sama.

Kini saya sudah tidak lagi tersepit di antara kehendak menonton berita gaya swasta dan menonton ulasan berita gaya kerajaan kerana kedua dua mereka mempunyai kelebihan dan kekurangan masing masing.. Rakyat lain tentu merasa dengan perasaan yang sama kerana mereka juga tentu tidak lagi serba salah antara memilih stesen kerajaan atau stesen swasta.

Syabas kepada Datuk Shabery Chik yang sentiasa 'berani berubah' dan bagi saya, beliau patut diteruskan menjadi Menteri Penerangan pada kabinet baru PM ke 6 walaupun ‘nakhoda’ kapal akan bertukar dan hala pelayaran mungkin tidak sama dengan arah tuju kapal sekarang Mac hadapan.

Orang yang pandai berkhidmat ( YB : Yang Berkhidmat ) patut disokong oleh rakyat !!!

Salam dan jumpa lagi.

Blog Menteri Penerangan boleh dilayari di sini :
http://notashabery.com/shabery/?p=160
Tambahan : Evolusi logo logo RTM dari dulu hingga sekarang..Selasa, 20 Januari 2009

PENGHAPUSAN BUDAYA BURUK dan mengubah imej UMNO.

Saranan Datuk Seri Najib Tun Razak sangat baik dan bertujuan ikhlas. Ianya disuarakan beliau tentunya setelah pasti UMNO kini terlalu banyak masalah yang sangat kronik. Saya sangat bersetuju dengan saranan dan gesaan YB Datuk Seri tersebut. Masalah timbul disini tentang apakah BUDAYA DAN IMEJ BURUK tersebut boleh diubah sebelum PRU ke 13.
Saya bagi satu contoh seperti beriku:-

....."Sekarang ini ramai rakyat berpandangan Tan Sri Muhyiddin, Datuk Seri Ali Rustam dan TanSri Muhamd Haji Muhd. Taib pernah melakukan RASUAH sepanjang mereka bergelar pemimpin penting dalam UMNO. Pada hemat saya merekapun mengetahuinya dengan cukup jelas sekali akan anggapan atau PERSEPSI tersebut. Soalnya disini MAHUKAN MEREKA MENGUNDUR DIRI DARI KEPIMPINAN DEMI MASA DEPAN UMNO?".......

..."Saya nak dengar berita Tan Sri Isa Samad menarik diri dari bertanding dalam PAU bulan Mac depan ini kerana masalah Rasuah yang pernah dilakukannya"....

...."Begitu juga dengan pemimpin-pemimpin UMNO yang pada persepsinya terkenal dengan perlakuan rasuah ini".....

Pemimpin-Pemimpin yang berkenaan itu janganlah berdegil kerana ini adalah saranan bakal Presiden UMNO sendiri. Anda hendaklah memainkan peranan yang besar dalam mengembalikan kecemerlangan UMNO dimata orang-orang melayu dan rakyat keseluruhannya.

PASAR BABI TERBUKA AMAT MENJIJIKKAN.

Pagi tadi 21/1/2009 selepas sarapan pagi dirumah, saya menerima satu panggilan telefon dari seorang kawan. Minta saya segera turun bandar untuk melihat pihak Perbandaran Labuan ( Pihak Berkuasa Tempatan ) mengambil tindakan keatas Peniaga-Peniaga daging babi yang menjual babi dikawasan terbuka di Bandar Labuan. Saya pun kelam kabut turun bandar dan saya terkejut dengan suasana yang terjadi. Ternyata perniagaan pasar babi dikawasan lapang dalam bandar benar-benmar ujud.

Ramai penduduk kaum Cina yang dikepalai oleh pemimpin mereka termasuk pemimpin MCA sedang sibuk menghalang Pihak Perbadanan Labuan agar tidak mengambil sebarang tindakan keatas peniaga babi tersebut. Berpuloh-puloh kakitangan penguatkuasa Perbadanan Labuan telah siap sedia untuk mengambil tindakan, namun hampa kerana "Pihak berwajib" Perbadanan Labuan takut untuk mengambil sebarang tindakan dengan alasan bukan dibawah tanggungjawab mereka. Tanggungjawab siapa?. Sehingga pukul 9.00 pagi peniaga babi tersebut masih meneruskan operasi "pasar babi" tanpa lesen mereka dikawasan lapang tersebut. Polis termasuk "special Branch" juga berkeliaran disitu seperti "hanya bertindak sebagai pemerhati" semata. Tidak ada sebarang penangkapan yang dibuat pihak berkuasa.

Kenapa Pihak Berkuasa Tempatan (PL) tidak mengambil sebarang tindakan drastik?
Bukankah ternyata Peniaga-Peniaga babi tersebut melanggar undang-undang? Ini adalah satu contoh betapa "penakutnya" kita untuk menegakkan undang-undang yang sepatutnya menjadi
"guide-line" dalam sebarang tindakan kita. Ramai orang-orang islam marah dan mula bising tanda protes keatas tabiat dan sikap kaum cina yang tidak peduli akan rasa sensitiviti orang islam.

Saya difahamkan pemimpin kaum cina Labuan telah berjumpa dengan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Zulhasnan mengenai perkata ini, namun tidak ada sebarang keputusan yang dibuat. Dato Haji Suhaili Abdul Rahman, Pengerusi Perbadanan Labuan, masih tetap dengan keputusannya mengarahkan Peniaga babi tersebut berpindah ke Pasar Baru di Kampong Sungai Keling untuk berniaga babi. Wakil Rakyar Labuan, Yb Datuk Haji Yussuf Haji Mahal juga difahamkan telah mula bertindak dan membawa perkara ini untuk pengetahuan "pihak atasan". Namun Peniaga Babi tetap berkeras dan menjalankan operasi perniagaan mereka di kawasan awam yang amat menjijikkan orang islam yang saban waktu juga menggunakan tempatn tersebut.

Saya amat khuatir masyarakat islam akan marah dan mula juga menjalankan perniagaan dikawasan yang terlarang tanpa berlesen sebagai tanda bantahan. Pihak PL akan menghadapi masalah kerana orang islam akan bertanya kenapa mereka tidak boleh berbuat demikian sedangkan Cina boleh berjual babi sesuka hati dimana jua tempat yang mereka suka.

Atau ini adalah sebagai satu "provokasi" untuk cari gaduh!!!!

Isnin, 19 Januari 2009

PRU KE12 BUKAN SATU AMARAN dari PEMBANGKANG!!!

Jika kita "menyelongkar" intisari penulisan bloggers penyokong Pakatan Rakyat khasnya PAS, thusnami politik yang melanda BN semasa PRU ke 12 dulu bukanlah merupakan sekadar SATU AMARAN atau PERINGATAN kepada UMNO. Malah ianya adalah usaha sebenar Pakatan Rakyat untuk menjatuhkan UMNO dan BN dari tampuk pemerintahan negara. Senario politik Pakatan Rakyat sejak mukathir ini sememangnya "confirmed" berusaha keras untuk menjatuhkan kerajaan UMNO/BN di negara ini. BUDAYA FITNAH bukan lagi satu kesalahan / dosa malah merupakan satu kebiasaan kepada kaki kempen PAS samada dalam blog maupun dalam persuratan khabaran mereka. Cara dan kaedah penulisan bloggers PAS sangat "berbisa" dan menyusuk setiap kalbu bangsa melayu sehingga mata-hati mereka bisa menjadi buta lantas mengubah haluan daripada parti UMNO/BN.Lihat suaraselangor.blogspot.com untuk lebih memahami akan kejahatan dan strategi Pakatan Rakyat dalam mengadu domba suasana yang ada dalam politik Malaysia mutakhir ini. Jelas menggambarkan kepada kita usaha PAS untuk mengambil-alih pemerintahan negara. Generasi muda diberikan gambaran yang sangat menyimpang dari kebenaran. Golongan muda diayun dengan penulisan sensasi dan pidato yang berapi-api oleh pemimpin mereka tanpa menyedari itu sebenarnya adalah racun yang sangat berbisa dan sangat mujarap untuk menumbangkan UMNO/BN yang selama ini amat berjasa kepada semua rakyat Malaysia. Kepada generasi muda dan golongan bijakpandai melayu kenapa situasi mesti terjadi sebegini?
Apakah anda sebenarnya telah menilai dengan cukup rapi sehingga anda sanggup memberikan sokongan kepada satu dakyah fitnah dan mengadu dombaan serupa ini?. PAS sehingga sekarang ini hanya, saya ulangi hanya, menyerang dan memfitnah peribadi pemimpin UMNO/BN sahaja. Pertikaian mengenai DASAR NEGARA yang telah diluluskan kerajaan BN tidak pernah dibidas dan dijadikan bahan isu politik mereka. Apakah PAS mempertikaikan DASAR PENDIDIKAN NEGARA?. Kalau masalah Vernucalar school, bukan sahaja ahli PAS yang ramai mempertikaikannya malah juga ahli dan penyokong UMNO. Pejuang Bahasa melayu berada disemua parti samada PAS, UMNO maupun PKR sekalipun.

Pemimpin UMNO sombong, mengada-ngada, Kaya Raya, Hidup sebagai bangsawan, tidak turun ke akar umbi, Rasuah, menyalahgunakan kuasa dan berbagai-bagai serangan peribadi lagi. Dalam masa yang sama mereka tidakpun menguar-uarkan akan kebaikan dan jasa-jasa yang telah pemimpin UMNO curahkan kepada rakyat. Saya tidak hendak menafikan semua fitnah tersebut disini, Tapi apa benarkah semua pemimpin UMNO begitu rupa? Tidak adakah dalam Pakatan rakyat yang berperangai seperti yang digambarkan dan difitnah kepada pemimpin UMNO? Baru lebih kurang 10 bulan memegang beberapa negeri, telah banyak didengar perlakuan sumbang berlaku dikalangan pemimpin Pakatan Rakyat. Usaha yang bersungguh-sungguh untuk membina Ladang babi di Selangor dan Kedah dipertahankan bermati-matian oleh Pakatan Rakyat. Dan yang sangat malang PAS termasuk bersekongkol dalam perkata tersebut. Kenapa diberikan sokongan kepada isu yang ternyata sekali bertentangan dengan usaha menyemarakkan syiar islam di Malaysia ini? Apakah dasar yang hebat yang telah diputuskan oleh Pakatan Rakyat di lima negeri sehingga setakat ini. Jika pembelian Camry adalah merupakan satu dasar baik, itu adalah satu pernilaian yang sangat "tuhur" dikalangan generasi muda kita. Penghapusan DEB di Pulau Pinang juga bukan satu dasar yang baik. Begitu juga dengan pemberikan Tanah berstatus 999 di Perak kepada penduduk perkampongan baru, bukan satu dasar yang boleh "dijilat" kerana keenakan rasanya.

Pakatan Rakyat menyalahkan kepada kerajaan UMNO/BN kerana harga barangan melambung tinggi. Sekarang Pakatan Rakyat telah memerintah di lima negeri. Apakah harga barangan dikelima-lima negeri tersebut menurun dengan banyaknya? Kenapa masih sama seperti di negeri dimana kerajaan BN memerintah? Cubalah kita menerima akan hakikat bahawa harga barangan adalah dikawal oleh harga pasaran semasa dan sikap tamak para peniaga. Bolehkah Pakatan Rakyat menurunkan harga barangan sewenangnya jika mereka memerintah negara. Tentu jawapannya adalah sama sahaja. Kenapa salahkan kerajaan BN? Ramai penulis penyokong Pakatan yang sekolah tinggi-tinggi dan otaknya bergeliga, sengaja tidak bersetuju dengan fakta sebenar kerana mereka takut kehilangan sokongan. Mereka sengaja menyembunyikan fakta sebenar dan masih tetap memilih strategi "penaburan fitnah" sepanjang masa. PAS sendiri telah menggunakan strategi menhalalkan cara dalam perjuangan mereka. Suatu ketika dulu mereka sangat jijik dengan kaedah sedemikian.

Strategi "penyingkiran pemimpin" melalui penaburan fitnah laknatullah berjalan dengan jayanya dilaksanakan oleh Pakatan Rakyat terutamanya PAS. Ingatlah kemenangan yang diperolehi dengan FITNAH ini adalah sesuatu yang BUKAN ASLI. Kalau hanya nak mencapai matlamt yakni menjatuhkan pemerintahan UMNO/BN, cara yang digunakan ini adalah cara yang tidak berakhlak dan sangat dibenci oleh ALLAH SWT.

Ahad, 18 Januari 2009

MELAYU itu UMNO dan UMNO itu MELAYU.

hAJI kAMARUDDIN sADAT membuat komentar dalam Blog Dato Kadir Jasin dengan beberapa soalan. Antaranya dalam PAS dan PKR takde Melayukah? Kalau benar-benar sayangkan Melayu ni, sayangilah insan yang berpijak dibumi ini, Negara Malaysia modern ni dibina oleh Melayu, Cina, India dan lain-lain.

1. Mungkin komentar itu dibuat tengah beliau emosi kerana jijik dengan terlalu banyaknya penyokong UMNO memberikan ingatan tentang perjuangan menegakkan Ketuanan Melayu diatas Tanah Air ini. Seolah bila kita memperkatakan melayu kita sinonimkan dengan UMNO. Seolah PAS dan PKR bukan ditubuhkan oleh Melayu. Seolah takde melayu dalam PAS dan PKR. Seolah jika PAS maupun PKR memerintah negara, melayu akan terpinggir dan Ketuanan Melayu akan lenyap dibumi bertuah ini. Mungkin juga agaknya Haji Kamarudin Sadat ingin memberitahu kita bahawa PAS dan PKR juga Melayu dan mampu menjadi pemerintah yang membawa negara kemercu kejayaan.

2. Saya nak bagi tahu Haji Kamaruddin, bahawa hanya orang buta dan tuli ilmu sahaja yang menafikan dakwaan beliau itu. Semua orang tahu bahawa PAS itu keahliannya terdiri dari orang-orang melayu. Dan semua orang tahu PKR, keahliannya bercampur semua kaum didalamnya.

3. Saya juga nak bagitahu Haji Kamaruddin bahawa SEMUA ORANG BELUM TAHU samada PAS maupun PKR mampu atau tidak memerintah negara ini. Dan tidak semua orang berani memperjudikan nasib mereka untuk memilih kedua parti itu dengan keyakinan bahawa mereka memiliki kemampuan tersebut. CUBA NYATAKAN BARISAN BAYANGAN PEMIMPIN kedua parti tersebut yang dianggap berkemampuan duduk sebagai Menteri Pakatan PAS dan PKR dan DAP dalam Kabinet Negara, jika memerintah.

4. Yakinkah anda bahawa tidak akan berlaku Rasuah dan penyelewengan dalam Pakatan Rakyat jika mereka memerintah negara? Bukan kita tidak tahu bahawa sekarangpun telah ada bibit-bibit tersebut di Perak dan Selangor.

5. Ikhlaskah PAS kepada DAP? Ikhlaskah PAS kepada Sdr Anwar Ibrahim? Hanya mainan politik sajekah jika Kapal Sink mengatakan beliau tidak setuju dengan pelaksanaan Hukum Hudud itu? Kalau PAS sekalipun menjadi Perdana Menteri, bolehkah ia menghalang cita-cita Lim Guan Eng menghapuskan DEB di Pulau Pinang?

6. Bukankah Rasuah itu berada tidak hanya setakat dalam UMNO sahaja. Ia merata tidak kira ianya dalam PAS atau PKR sekalipun. Bukankah sikap tamak dan rakus kuasa itu ada juga dalam PKR dan PAS. Kerana mereka juga bergelar manusia. Pengajaran agama dan nilai murni juga sama sepertimana ibu bapak dalam UMNO mendidik anak-anak.

7. Orang melayu yang ramai dalam UMNO adalah mereka-mereka yang tahu bersyukur. Mereka tahu kejayaan yang mereka perolehi adalah hasil bantuan UMNO/BN. Apabila mereka berpendidikkan tinggi, mereka pulang ke Tanah Air untuk membalas jasa UMNO. Bukannya sebaliknya seperti dato Hassan Ali di Selangor. Dato Hassaan Ali terlupa untuk mengenang jasa UMNO kerana sebenarnya perjuangan UMNO yang menyebabkan beliau sekolah sehingga mendapat ijazah kedoktoran itu. Sekarang mana kehebatan beliau dalam menentang ladang babi di Sepang? Apa PAS boleh buta bagi menghalang maksud tersirat DAP itu? Teriak saje?

8. PAS meletakkan NIZAR selaku MB di Perak. Selaku orang melayu memangnya belaiu berusaha untuk membuat sesuatu yang baik untuk bangsanya. Tapi memberikan Tanah 999 di perkampongan baru itu sangat, sangat sangat gila namanya. Sesekali tidak boleh dilakukan oleh pemimpin melayu, lebih-lebih lagi PAS!!!!!

SEKARANG SIAPA NAK BANGUNKAN KUALA TERENGGANU?

SATU PERSOALAN....Sekarang siapa nak bangunkan Kuala Terengganu?
Kerajaan BN atau Kerajaan Pakatan Rakyat?
PAS Kuala Terengganu atau UMNO Kuala Terengganu?
Kementerian Pendidikkan dibawah Kerajaan BN atau dibawah Pakatan Rakyat?
Kementerian dibawah BN atau dibawah Pakatan Rakyat?

Pak Cik, Mak Cik, Abang, adik, Tuan, muda rakyat Kuala Terengganu kena jawab soalan tersebut diatas. Jawapan yang sering kedengaran ialah KERAJAAN BN AKAN TETAP membawa pembangunan ke Kuala Terengganu. Kenapa? Inipun perlukan jawapan ikhlas dan jujur dari setiap warga Kuala Terengganu. JAWAPAN YANG PALING "WORLD" SEKALI IALAH TAK KIRA SIAPA YANG MENANG/KALAH KITA KERAJAAN BN, MESTI WAJIB MEMBAWA PEMBANGUNAN. ITU ADALAH TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB KITA.

Ini adalah jawapan yang paling tidak popular dan kononnya kurang bijak. AJAR SIKIT MEREKA, JANGAN BAWA PEMBANGUNAN KE KUALA TERENGGANU SEBAGAI SATU PENGAJARAN. KITA DAH PUN MEMBERIKAN PERINGATAN KEPADA PENGUNDI DISANA SECUKUPNYA. NAMUN MEREKA MEMILIH UNTUK MENOLAK PEMBANGUNAN YANG KITA JANJIKAN. UMNO TIDAK BERSALAH. YANG SALAH PENGUNDI.

Suasana masih panas. Penganalisa politik boleh membuat soal-selidik ke Kuala terengganu sekarang dan tanyakan mereka kepada satu soalan, Apakah mereka sedar menggundi PAS itu bermakna menolak usaha UMNO untuk membawa pembangunan ke Kawasan mereka. Membawa kerja kebajikan untuk orang tua mereka, pendidikan mereka, prasarana agama mereka dsbnya mengenai diri mereka?????Kenapa mereka TOLAK. Mungkin mereka tak mahukan pembangunan.

SURAT TERBUKA KPD TUN DR MAHATHIR MUHAMAD.

Tajuk : TUN MAHATHIR HARUS BUANG YANG KERUH1. Di Kuala Terengganu, petunjuk yang boleh menyenangkan hati ialah BN masih disokong oleh 30,200 pengundi bermakna BN masih relevan.2. Kemenangan PAS masih merupakan sambungan tsunami politik PRU12, menunjukkan pembangkang masih beruntung kerana trend itu masih berterusan.3. Tun Mahathir tidak sepatutnya menutup pintu untuk membantu BN hanya kerana tidak bersetuju dengan Pak Lah atas beberapa perkara, kerana sebagai PM Pak Lah sudah pasti mempunyai alasan untuk meneruskan atau membatalkan satu-satu dasar untuk kepentingan negara. Perkara ini pun dilakukan Tun pada ketika Tun sebagai PM.4. Tun Mahathir dikenali kerana semangat nasionalismenya yang kuat kepada bangsa Melayu & tanah air, namun dalam konteks UMNO Tun telah silap apabila tidak menyokong UMNO sepenuhnya semasa PRU12 dan PRK Permatang Pauh & terbaru K.Terengganu.5. Jika Pak Lah seorang yang pendendam, sudah pasti Mukhriz tidak jadi Ahli Parlimen, malah sudah pasti Mukhriz akan digantung keahliannya kerana menulis surat yang tidak patut kepada Presiden.6. Tunku dahulu tidak mengambil masa lama untuk memecat Tun Mahathir akan perkara yang sama.7. Maka itu, jika Tun memang benar-benarlah sayangkan bangsa Melayu, maka Tun perlu membuang egonya.8. Jika Tun dalam usia 84 masih sanggup terbang ke Kuwait untuk membantu rakyat Palestin, mengapa tidak kepada orang Melayu & UMNO yang pernah dipimpinnya dan yang meletakkannya ke mercu tanda.9. Penulis berharap Tun berbaik-baiklah semula dengan Pak Lah, janganlah memberi syarat untuk membantu UMNO dan orang Melayu, jika tidak penulis percaya tidak mustahil PRU-13 nanti Perdana Menteri Malaysia terpaksa dipilih dalam kalangan MP DAP! 10. Ia tidak mustahil, dahulu di Singapura ada 3 Kerusi MP UMNO, akhirnya PAP berjaya leraikan, mansuhkan dan tutup sama sekali peluang UMNO & Melayu di Singapura.
* ARTIKEL INI HASIL KIRIMAN SESEORANG YANG SAYANGKAN AGAMA BANGSA DAN NEGARANYA...

mana dia mereka yang BIJAKSANA dalam UMNO?

Kekalahan dalam PRK Kuala Terengganu membuktikan Pemimpin UMNO kurang bijaksana. SAYA MENCADANGKAN AHLI ILMUAN MELAYU ( UMNO ) HARUS DIUNDANG UNTUK MEMBERIKAN
BUAH FIKIRAN BAGI MENGATASI PERMASALAHAN INI. TIDAK ADA SEORANG PUN PEMIMPIN UMNO YANG TIDAK TERLIBAT DALAM PRK KUALA TERENGGANU. NAMUN HASILNYA TETAP MENGHAMPAKAN. UMNO JIKA KALAH, ERTINYA KEPIMPINAN MELAYU ITU BODOH.