SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Selasa, 12 Januari 2010

HAK KEISTIMEWAAN BUMIPUTERA

Cuma sebagai satu peringatan, ditulis disini satu persoalan untuk anda sekalian yang termasuk dalam rangkuman bumiputera...Apakah Hak ini tercabar dalam Gagasan 1MALAYSIA yang diwar-warkan dewasa ini?....

Yang jelasnya semakin banyak suara-suara yang mahu hak tersebut dihapuskan.
Tuntutan tersebut nampaknya bukan sekadar melalui kertas putih yang berbentuk memorandum, permohonan dsbnya, malah juga melalui media elektronik seperti internet ini.
Dan ianya berjalan tanpa perasaan segan dan silu lagi. Serta diperjuangkan secara terbuka.

Hal seperti ini, mestilah ada satu ketegasan keputusan atau tindakan dari pihak UMNO.
Suasana dan senario ini agak mengusarkan hati kepada majoriti "silent voters" yang akan menentukan kemana undi hendak diberi ketika pru ke13 kelak.

Sebagai satu ingatan, walaupun kita menyokong penuh saranan atau gagasan 1MALAYSIA, namun kita tetap gusar akan kehilangan satu demi satu hak istimewa bumiputera seperti termaktub dalam jiwa setiap rakyat melayu, iban, kadazan, melanatu, kedayan, brunei, Murut dsbnya.

UMNO tertubuh kerana mempertahankan Hak tersebut dan membangunkannya.
Bukan sebaliknya untuk berbaik dengan kaum lain, kita menggadaikannya.

Saya mengharapkan kita jangan terlalu murah dalam ketakutan yang tidak menentu.

Isnin, 11 Januari 2010

KUTUKAN!

Saya menyokong kutukan yang dibuat oleh Perdana Menteri, kepada sesiapa jua yang membuat angkara membakar gereja satu dua hari yang lepas. Kepada umat islam sekalian, jauhkan diri anda dari perbuatan yang dilaknati oleh ALLAH swt itu. Allah tidak menyuruh kita melakukan perbuatan menjahanamkan rumah ibadat apa agama sekalipun, melainkan mereka yang bermusuhan dengan kita.

Apakah gereja yang dibakar itu bermusuhan dengan kita, penganut islam dinegara ini?????
Siapakah yang mengarahkan mereka berjuang habis-habisan untuk memohon kepada mahkamah bagi menggunakan nama ALLAH SWT????
Apakah ada kumpulan atau manusia-manusia jahat dibelakang mereka????
Nampaknya sudah sampai masanya mubaligh islam dan gulungan tabliq muslim membuat peranan mereka secara terang-terangan menyeru manusia kearah jalan yang benar dan diredai Allah. Sudah ketikanya para mujahid dan tabliq menerangkan bahawa kita berada dijalan yang lurus dan diredai sehingga kiamat kelak. Jelaskan mengikut akidah dan syariah yang berdasarkan fakta dan kebenaran samada dari sudut sejarah dan kata-kata ( firman ) dari NYA jua. Berani kerana benar dan takut kerana salah. Jangan tunggu mereka menyesali nasib dan kesilapan mereka. Diakhir zaman setelah ISA mengatakan kebenaran, maka baru bertimbun-timbun mereka nak masuk. Itu dikira telah terlambat. Sekaranglah waktunya yang paling sesuai jika ingin negara berterusan berada dalam keharmonian. Ketika itu sesiapa pun boleh guna nama ALLAH SWT. Amin.......

BERBEZA SAMA SEKALI!!!!!!!!!

Seringkali saya menjelaskan kepada rakan-rakan dari kaum Cina dan India bahawa kita tak boleh menjadikan pemilihan Barrak Hussein Obama selaku Presiden Amerika Syarikat itu sebagai contoh ikutan kita dalam membuat pemilihan Perdana menteri malaysia. Saya berikan alasan yang munasabah iaitu seperti dibawah ini:-
.......... Semua Presiden Amerika Syarikat adalah berasal dari kaum pendatang. Samada ianya berkulit Putih, Choklat, Biru, Hitam ataupun kelabu. Orang asal / asli Amerika Syarikat ialah Bangsa Red Indian.........

Di Malaysia, suasana agak berbeza dimana majoriti rakyat negara ini adalah terdiri dari bangsa asal/asli yang menduduki negara ini beribu tahun yang silam. Sedang kaum Cina dan India menduduki negara ini baru sekitar 100 tahun yang silam. NALURI orang asal/asli negara ini tidak akan berkompromi dan tidak akan dapat menerima seorang Cina atau India menjadi Perdana Menteri mereka. Sekalipun mereka seorang islam yang memiliki iman dan kehebatan setinggi Gunung Kinabalu. Mungkin berbeza jika kaum yang asalnya mendatang ini jumlahnya melebihi penduduk asal. Selagi majoriti menyebelahi kaum asal/bumiputera, maka agaknya sukar untuk kaum tersebut memberikan peluang kepada kaum asal mendatang ini menjawat jawatan nombor satu itu. Ini adalah hakikat dan realiti OTAK/MINDA bumiputera. Tidak sekali-jkali melepaskan jawatan nombor satu itu kepada kaum asal asing sekalipun nampaknya sekarang ini seperti boleh dilakukan oleh mereka.

Apakah salah? Apakah tidak matang? Apakah bertentangan dengan gagasan !MALAYSIA jika bumiputera berusaha untuk mempertahankan status-quo yang ada sekarang ini? Apakah perkauman jahat namanya jika bumiputera mempertahankan haknya yang sebenarnya HAKNYA. Kita hendaklah menyedari bahawa terdapat begitu ramai bumiputera dalam negara ini begitu TAKUT akan kehilangan HAK yang telah pemimpin mereka perolehi dwengan jerih dan kepayahan suatu ketika dulu. Dalam pada kita melaungkan 1MALAYSIA, apa yang menjadi kerisauan kita ialah kehilangan hak satu demi satu. Kita teralalu banyak bertolak ansur dan bertoleransi sedang mereka langsung tidak berbuat seperti kita. Hak mereka pasti sekali tidak terlepas dan berganjak berkurangan, malah bertambah. Yang berkurangan adalah hak kita dan mereka terus meminta. Saya kurang berkemahiran, tetapi saya ingin bertanya bukankah ini satu jenis kebodohan dan kepintaran????