SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Khamis, 13 Ogos 2009

LINTANG PUKANG JADINYA.

CUBA RENUNG DAN NYATAKAN KOMEN ANDA SEIKHLAS-IKHLASNYA.

1...DATUK NIK AZIZ, ULAMAK PAS ITU SUDAH NYANYOK DENGAN KOMENNYA YANG MERESTUI KRITIKAN DUA PEMIMPIN DAP MENGENAI ISLAM BARU-BARU INI.

2...ANWAR IBRAHIM NAK MENYAMAN TAN SRI MUHYIDDIN MOHD YASSIN KERANA MENGATAKAN BELIAU SEORANG PENGKHIANAT BANGSA.

3...PAK HADI AWANG MENARIK BALIK SARANANNYA UNTUK MENGADAKAN PERPADUAN DENGAN UMNO.

KOMEN SAYA: Sejak kebelakangan ini, Datuk Nik Aziz, dalam banyak ucapannya tidak langsung bersandarkan objektif perjuangan islam yang selama ini menjadi tunjang perjuangan PAS. Apabila DAP melakukan kritikan dan tindakan yang tidak selari dengan objektif perjuangan PAS, Datuk Nik Aziz ternyata sekali melalui komen-komennya merestui kritikan dan tindakan DAP tersebut. Anwar Ibrahim juga seperti telah lupa akan perilakunya selama ini yang berusaha untuk memecahkan umat islam di Malaysia. Tindakan Anwar Ibrahim kerap menuju kearah menghancurkan perjuangan melayu. Tetapi apabila Tan Sri Muhyiddin mengatakannya secara terbuka, Anwar Ibrahim melenting dan cuba pula untuk menyaman Tan Sri Muhyiddin. Percakaran diantara pemimpin-pemimpin besar melayu ini, telah menyebabkan suasana politik negara menjadi kucar kacir dan menuju kearah kehancuran.
Pemimpin Cina dan India tersenyum sinis melihat kita bercakaran.
Pemimpin Kadazan dan Iban geram melihat betapa bodohnya pemimpin melayu dalam permainan politik dewasa ini.
Semua ini berlaku kerana Anwar dilepaskan dari Penjara dan Anwar telah menggunakan pengaruhnya untuk memporak perandakan kesatuan bangsa yang selama ini kukuh bertaut.
Padahal itu adalah satu kenyataan.

Rabu, 12 Ogos 2009

APA SUDAH JADI?????

Teoh jatuh dari bangunan tinggi!!!!!
Yang lebih terkini, DSAI nak saman Tan Sri Muhyiddin!!!!.
Dua pemimpin muda DAP mempertikaikan Islam, agama resmi negara!!!.
Datuk Nik Aziz senyap dan sunyi!!!!!!.
Dan beliau seronok jika bercakaran sesama melayu.
Dulu, Karpal Singh nak saman Sultan Perak!!!!!.
Kalau Datuk Ismail bercakap nada sama...beliau digantung dari UMNO.
Nizar lagilah tak sedar diri!
Pak Hadi Awang berdiam diri juga satu persoalan.
Orang melayu sudah mula beraksi seperti kera dijalanan.
Merosak segala apa benda yang dijumpa.
Menurut sesuatu yang tak perlu.
Konon atas nama demokrasi.
Padahal "demo nak krusi"
Cuba teka siapa punya angkara?
Tentu manusia yang terlepas dari penjara.

Selasa, 11 Ogos 2009

SEDIH HATIKU WARISAN ANDA LUPA KEPADA JANJI!

Aku perjelaskan disini tidak semua drp anda dan waris-waris anda lupa kepada janji yang telah termetri ketika hendak mencapai kemerdekaan dulu ( sekitar awal dan pertengahan 50an ).
Janji ini telah dipersetujui oleh datuk/moyang hangpa semua iaitu Tan Sanbantan dan Tan Chen Lock.
Dan kini perjanjian tersebut dinamakan "Kontrak Sosial".

Anda kena ingat jika janji tersebut disiat-hancur, maka yang akan berlaku suatu ketika, huru hara dan pertumpahan darah yang maha dashyat dimuka bumi TANAH MELAYU INI. Kemungkinan kemenangan Pakatan Rakyat dalam PRU ke 13 kelak akan berlaku suasana tersebut dan mudah-mudahan telahan ini tidak menjadi kenyataan. Ya allah, tolonglah selamatkan bumi melayu yang bertuah ini. Kemenangan Pakatan Rakyat, sekaligus membawa bersama-sama PAS sebagai rakan seperjuangan mereka. Namun sangat menyedihkan perpecahan sokongan melayu menyebabkan PAS hanya menjadi parti kecil dalam Pakatan tersebut, yang kononnya memerintah negara ini. Maka bermulalah UMNO sebagai sebuah parti pembangkang di Parlimen dan Dewan Undangan Negeri.

Saya cakap terang, melayu ni, kalau kaum lain tak buat karenah, sangat senang dibawa berunding. Hasilnya, kita akan dapat mempertahankan kestabilan dan keharmonian masyarakat berbilang kaum dalam negara. Tapi melayu tidak akan dapat menerima, jika kalah dalam perjuangan. Saya cakap terang dan jelas....melayu akan bangkit dari tidur yang lena dengan semangat membara akan membuat seribu kali karenah yang sangat tragis, melebihi karenah2 yang dilakukan DAP ketika ini. Melayu tidak akan dapat menerima kenyataan akan kekalahan yang dialaminya. Jika DSAI dan Nik Aziz pun sekali yang duduk disinggahsana kepimpinan utama negara pada ketika itu, ia tidak akan menjadi ukuran dan tidak akan memberhentikan kemaraan melayu. 50 tahun lebih sedikit bukanlah masa yang cukup untuk memberikan hak pemerintahan kepada parti lain, yang langsung tidak terlibat dalam memerdekakan negara.

Apakah anda semua fikir, PAS akan mengikut telunjuk dan memekak telinga serta membutakan mata kepada perlakuan sumbang anda selama ini. Apakah anda rasa PAS bodoh sehingga boleh diperkotak-katikkan seperti sekarang?. Sewenangnya DAP dan PKR memperbodohkan PAS dalam pemerintahan mereka di Pulau Pinang dan Selangor. Jika itu gambaran kepada pemerintahan PR di Malaysia ini, nampaknya seharusnya hendaklah ada persiapan daripada kamu' menunggu hentakan parang melayu yang tajam bagai sembilu.

Saya suka mengingatkan sekali lagi bahawa kini UMNO cuba sedaya upayanya untuk memperbaiki diri dan untuk memerintah negara ini sebaik mungkin, secara yang anda semua kehendaki. Namun nampaknya jelas, anda masih tidak puas hati dengan menyokong berterusan parti DAP dan PKR. Anda semua jelas sekali melalui jalan yang silap dan mengundang suasana huru hara dan kacau bilau. Tidak mengapa. Serahkan kepada generasi muda memperbaikinya. Mereka sebenarnya mempunyai saham dalam perpecahan antara kaum-kaum di Malaysia ini. Semua ini adalah hasil ikut rasa yang kurang rasional dan bijaksana. Ayuh, jom kita bertumpah darah. Tidak mengapa aku mati terlentang. Asal puas dalam perjuangan mempertahankan bangsa dan agamaku serta tanah airku, Tanah melayu tercinta ini. Apakah anda rasa manusia di Malaysia ini sama semuanya seperti anda?. Boleh membising dan menyuarakan semua perkara tanpa sekatan. Mempertikaikan Sultan Melayu dan Hak istimewa Bumiputera termasuk sekali melayu, iban, kadazan, murut, jakun dan sakai? Masih terdapat terlalu ramai jumlahnya melayu yang sangat sayang kepada bangsanya. Sangat sayang kepada partinya. Sangat sayang kepada agamanya. Sangat sayang kepada ketuanya. Sangat sayang kepada Tanah Airnya. Masih ramai orang melayu yang sangat membenci perjuangan DAP yang menolak mentah-mentah perkara 153 dalam Perlembangaan Negara. Yang menolak mentah-mentah islam sebagai agama resmi negara. Menolak dan mempersenda secara terbuka Raja-Raja melayu kita. Tapi kini melayu tersebut masih diam membisu. Apakah jika UMNO kalah dalam pru ke 13 kelak, melayu sedemikian akan masih berdiam diri? Atau masa itulah mereka akan memulakan agenda untuk mengambil semula negara ini, samada halus maupun dengan secara kasar.

Ingatlah kaum cina dan India. Ukurlah baju dibadan sendiri. Ramai kaum anda berada dalam MIC, PPP, GERAKAN, MCA dalan lain-lain parti dalam komponen BN. Mereka berada dalam parti tersebut bukan mengambarkan mereka bacul. Bukannya bodoh. Bukannya mereka penakut. Dan tentulah bukannya mereka petualang kaum cina dan India. Malah mereka sedar rukun damai dan bekerjasama dalam 1MALAYSIA adalah cara atau kaedah yang paling sesuai dalam politik Malaysia. Kaedah cari gaduh seperti dalam pakatan rakyat sangat dibenci dan menuju kearah huru hara negara. Kaedah PR ini harus dinyahkan dari muka bumi Malaysia kerana tidak membantu kearah perdamaian kaum yang berbagai-bagai didalamnya. Malah boleh mencetuskan pergaduhan besar jika kurang pemantauan Tan Sri Musa Hassan dan kakitangannya di PDRMnya.

Ini adalah amaran yang pertama. Sebelum ini belum ada penulisan yang memberikan amaran seperti ini. Cubalah masing-masing anda ( cina dan India ) bermuhasabah diri. Saya hairan, macamana anda boleh bertindak kasar dalam negara yang asalnya bukan keturunan anda yang punya?????Ikut hidup secara rukun dan damai dalam Malaysia inipun dah cukup baik. Bangsa Melayu dan bumiputera melayan anda seperti menantang minyak yang penuh. Dan sekarang diberikan betis, anda nak peha. Bersusah payah Tok najib mengujudkan konsep 1MALAYSIA. Tahu kenapa?. Kerana nak pujuk anda berbaik semula didalam BN. Tapi sebaliknya dengan sewenangnya anda menolak. Berbagai karenah anda lakukan. Diselangor, terdapat diantara anda menggunakan kongsi gelap dan samseng untuk tunjuk lagak dalam kepimpinan.

Kenapa? Apakah anda fikir anda warga dunia? Cubalah tinggal di Israel dan berperangai macam di Malaysia. Cuba menetap di Argentina dan bertindak seperti samseng disana! Cuba ke Mesir dan pertikaikan pemerintahnya secara terbuka. Apakah anda akan diterima seadanya? Atau kalau berani tinggal menetap di Papua New Guinea dan bertindak seperti anda bertindak di Malaysia. Dimalaysia ini, duduk dibawah pemimpin melayu, anda hidup rukun dan selesa. Boleh membising sesuka dan boleh menjadi kaya raya tanpa ada rasa iri hati yang bisa dari kaum asal negara. Kita senang dengan datuk Lee Chong Wee, Pemain Badminton no. 1 dunia. Kita kagum dengan Presiden MCA dan Presiden MIC yang tetap dengan prinsip perjuangan yang mulianya.

Tapi hingga kematipun kita tidak suka dengan Lim Kit Siang dan Lee Kuan Yew yang sangat ekstrim sifatnya itu. Melayu sebenarnya manusia yang diturunkan allah kemuka bumi ini menjadi manusia yang baik dan terpilih. Diam, lembut, berbudi pekerti mulia, tetapi akan bangkit dan membunuh kepada semua kawan dan rakan yang bertindak biadab dan jahat. Dengan kebaikan itulah, maka anda dapat menjadi warganegara Malaysia. Jika melayu itu Israel, maka akibatnya anda semua akan dihantar balik ke India dan kenegara China suatu ketika dulu lagi.

Sebenarnya anda nak apa? Nak menjadi orang nombor 1 negarakah?
Bukannya itu hanya "mimpi" yang tidak akan menjadi nyata.


Tahutak apa yang paling saya marah ketika ini?
Orang melayu yang tak tahu sedar diri.
Mereka ini ramai dalam PKR dan PAS.
Sampai kini masih juga tidak memahami peribahasanya sendiri..."menang sorak kampung tergadai"....

Isnin, 10 Ogos 2009

BALIK CERITA ASAL, KENAPA MARAH KEPADA BN?

Sekarang ni kita balik semula kepada cerita asal, kenapa ramai generasi Belia / muda mudi marah kepada BN sehingga parti komponen tersebut gagal untuk meraih 2/3 kerusi di Parlimen seperti selalunya dalam pilihanraya-pilihanraya sebelumnya? Dalam Pilihanraya ke 12 lalu BN hanya mampu mengekalkan kira-kira sejumlah 140 kerusi di Parlimen, manakala Pakatan Pembangkang yang terdiri dari tiga parti besar iaitu PAS, PKR dan DAP memperolehi sejumlah kira-kira 80 kerusi. Seluruh negara bermuram durja dan "terperanjat-kera" akibat dari hasil pilihanraya ke 12 tersebut. Hanya gulungan Pembangkang yang ceria dan bergembira sakan kerana dapat mencipta rekod keberhasilan keputusan dalam PRU ke 12 tersebut semenjak merdeka. Terperanjat Kera ini bukan sahaja berlaku dikalangan Pemimpin BN dan ahli serta penyokong tegarnya, malah termasuk juga gulungan generasi Y ( belia ) yang kononnya mengundi Parti Pembangkang hanya sebagai amaran kepada kerajaan BN yang mereka anggap telah banyak melakukan kesilapan sepanjang pemerintahan negera selama ini.
Dari renungan mata jernih kita, antara alasan besar kenapa gen. Y tidak mengundi BN dalam pru ke 12 yang lalu ialah kerana PEMIMPIN-PEMIMPIN BN TELAH BERTINDAK TERPESONG JAUH DARI AMANAH DAN TANGGUNGJAWAB SEBENAR SEBAGAI SEORANG PEMIMPIN. Banyak suara-suara lantang mempertikaikan keikhlasan dalam kepimpinan negara, Sikap nepotisma yang berleluasa, Sikap kronisma yang hanya mementingkan kawan dan rakan seperjuangan yang hampir dengan mereka, Perbuatan Rasuah yang bermaharaja-lela, Penyelewengan Peruntukkan kerajaan, Sombong bodoh, angkuh dan selalu bertindak tidak mementingkan keadilan sebaliknya rakus mengumpul harta dunia semata-mata. Matlamat amanah yang diturunkan melalui undi pilihanraya oleh rakyat jelata tidak dilaksana seperti mana sepatutnya. Sebaliknya kuasa diperolehi untuk kepentingan peribadi dan kroni. Gulungan muda-mudi sangat marah dan benci kepada semua sikap serta perangai pemimpin-pemimpin BN yang lupa diri dan lupa tugas serta amanah sebenar. Yang sangat mereka benci dan jijik ialah tentang perangai sesetengah pemimpin yang sombong, bongkak, mengada-ada, menunjuk-nunjuk kuasa dan harta serta wanita.
Gulungan muda-mudi sebenarnya menyedari sepenuhnya bahawa dibawah kerajaan BN, negara Malaysia mampu dibangunkan dan dimajukan dengan jayanya. Gulungan muda-mudi juga sedar bahawa selama ini pembangunan negara adalah hasil jerih payah kalangan pemimpin negara. Mereka tahu akan kehebatan Tun Dr Mahathir Mohamaed, Datuk Seri Najib Tun razak, Tun Razak Datuk Hussien, Tun Hussein Onn, Jasa Tengku Abdul Rahman, Tun Sanbanthan, Tan Chin Lock dan yang lain-lain lagi itu. Gulungan muda-mudi juga tahu tentang keperluannya I.S.A di Malaysia. Mereka akur akan kepentingan SPR atau kini ditukar nama kepada SPRM. Usaha berterusan kepimpinan negara kepada pembangunan pendidikan rakyat juga dipuji oleh gulungan muda. Tapi itu lah, yang menjadi kemarahan mereka ialah kegagalan menunjukkan budi pekerti mulia dikalangan pemimpin negara. Mereka bersikap sombong dan tak sedar diri.
Kita juga yakin sepenuhnya bahawa gulungan muda-mudi ini juga tidak suka dengan tabiat ramai pemimpin Pakatan Rakyat yang menunjuk-nunjuk dan bersikap riak dewasa ini. Baru sekadar setahunh jagung menjadi pemerintah negeri, pemimpin pembangkang telah mula mengamalkan rasuah sehingga menggelapkan banyak wang peruntukkan seperti yang berlaku di Selangor. Bukan sakadar itu, malah juga menggunakan khidmat "samseng: dan :kongsi gelap" seperti dalam drama-drma Honh Kong di kaca TV2. Saya yakin gulungan muda mudi juga jijik dengan tabiat "free-sex" oleh YB Elizabeth di Selangor. Saya yakin perbuatan melahirkan anak luar nikah oleh seorang ADUN PR di Kedah juga tidak digemari gulungan muda mudi.
Sekarang ini dibawah teraju kepimpinan Perdana Menteri baru, YAB Datuk Seri Najib Tun Razak, banyak perubahan sikap dikalangan pemimpin BN telah berlaku. Jika dulu pemimpin tidak gemar turun ke akar umbi, kini keadaan sebaliknya telah mula berlaku. Ramai Wakil-Wakil Rakyat dan ADUN telah mula turun kebawah dan mula menjengok rakyat dibawah seliaan mereka. Berbagai-bagai program mesra rakyat dan menyelami permasalahan rakyat telah mula berjalan diseluruh negara. Dan gulungan muda-mudi telah mula "sejuk hati" semula dengan perubahan sikap dan perangai pemimpin BN, khasnya pemimpin melayu islam dalam BN. Demikian juga dengan perbuatan rasuah yang lantang ditujukan kepada pemimpin BN suatu ketika dulu, kini telah reda 100% dan sebaliknya yang kerap dituduh melakukan perbuatan keji rasuah itu ialah kalangan pemimpin pembangkang di Selangor, Pulau Pinang dan Kedah. Kali ini jika berlaku tuduhan Rasuah kepada mana-mana pemimpin BN, saya suka mencadangkan agar pemimpin berkenaan dikenakan tindakan serta merta tanpa perlu dibicarakan langsung. Sumbat terus dalam penjara/api neraka jahanam!!!!!Kerana satu dua orang seperti itulah negara porak peranda. Gulungan muda-mudi tidak sekali-kali boleh dipersalahkan. Mereka inginkan pemimpin BN bertindak jujur dan ikhlas dalam perjuangan. Mereka juga tahu bahawa menjadi pengurus dan pentadbir negara Malaysia yang dihuni oleh berbagai kaum dan anutan agama ini, bukannya sesenang makan bubur cendol di Pasar Seremban atau berkuahkan budu di Gerai Kopi dalam Pasar Siti Khadijah di Kota Bharu kelantan.
Gulungan muda-mudi sangat menyedari bahawa jika sikap dan perangai pemimpin BN itu jujur dan ikhlas dalam kepimpinan mereka, adalah merupakan satu kesilapan yang maha besar menukar-ganti kerajaan BN dengan sebuah kerajaan yang tidak diketahui akan kemampuannya mentadbir sebuah negara. Pakatan Rakyat yang terdiri dari tiga buah parti itu sangat tuhur ilmunya dalam pentadbiran negara berbanding BN yang telah sekian lama berpengalaman. BN telah memerintah negara kita sejak merdeka lagi. Ada manasabahnya kenapa Tun Mahathir mengatakan PR tidak pandai mentadbir negara jika menjadi pemerintah. Sudah tentu ilmu mengenai pengurusan & pentadbiran negara ini seperti kacang sahaja kepada BN. Tidak seperti PR yang hanya ujud setahun jagung dan belum pernah sekalipun memimpin negara ini.
Dibawah kerajaan BN, semua kaum dilayan sama rendah dan sama tingginya. Tidak ada yang akan ketinggalan. Jika kenyataan ini, anda kata dusta, maka anda sengaja memekakkan telinga dan membutakan mata. Kerana ternyata kerajaan BN bertindak bagai dikata. YAB Datuk Seri Najib dengan jujur dan ikhlas melayan semua keperluan berbagai kaum di Malaysia, terutama kaum cina, India dan melayu. Cuma mungkin kepada mereka yang bersikap ekstrim bangsa dan agama tidak dapat bertoleransi. Namun jika rakyat mengamalkan sikap toleransi, suasana sekarang dan masa lalu di malaysia, adalah suasana yang paling harmoni dalam muka bumi ini.
Secara logiknya, memanglah tidak akan semua dapat segalanya, tetapi yang mustahak semua akan memperolehi seadanya mengikut keperluan dan kepentingan utama setiap kaum yang ada.
Tidak adillah namanya jika semua yang diminta oleh bangsa melayu umpamanya mendapat layanan berlebihan, manakala kaum Kadazan atau India tidak mendapat apa yang dipinta. Itulah konsep sepakat dalam kerajaan BN. Dari semula, semenjak merdeka, konsep ini tidak pernah dilupakan. Berterusan sehingga waktu dan ketika ini. Dari zaman Tengku hingga ke zaman Datuk Seri Najib. Sedang dalam masa yang sama Pakatan Rakyat juga mencuba konsep yang sama. tetapi kerana terlalu mentah, ianya tidak kemas dan sangat rojak sifatnya. Kekadang Pakatan Rakyat nampak berlebih-lebih membantu kaum cina dan India melebihi bangsa melayu sehingga agama islam tidak mendapat layanan sempurna dalam pakatan Rakyat. Padalah dalam pakatan tersebut, terdapat sebuah parti yang mendakwa ianya memperjuangan syariat islam dan menuduh UMNO itu kafir dan barua.
Anak-anak muda mudi kini telah tahu sepenuhnya siasah / politik PAS. Bukan sangat berjuang untuk agama islam, tetapi untuk kerusi Parlimen dan dewan Undangan negeri. Pemimpin Pas telah diketahui menggunakan alasan agama untuk menghalalkan banyak perbuatan haram dalam pentadbiran mereka. Tidak payah saya jelaskan lagi. Tuan-puan pun dah sedia maklum akan hal itu. Anda fikirlah sendiri, apakah PAS boleh diharap menjadi pejuang agama, jikapun mereka ditadkdirkan memerintah negara bersama PKR dan DAP suatu ketika nanti. Sehingga setakt ini apakah yang telah dibuat oleh DAP diPulau Pinang, PAS di Kedah dan Kelantan dan PKR di Selangor????Melainkan hanya meneruskan agenda kepimpinan BN sebelum pru ke12 lalu. Sebaliknya sebahagian janji pilihanraya ke 12 masih belum terpenuhi/dikota oleh mereka. Masalah di Kg Pala, Pulau Pinang, jika BN yang menyelesaikannya tentulah mudah seperti makan kacang. Namun ia sukar diurus tadbir dengan baik oleh DAP kerana mereka masih mentah sebenarnya dalam mengendalikan permasalahan rakyat seperti itu. Bila pembangkang bercakap mengenai politik pun, suara dan tindakan yang lahir dari diri mereka semuanya kasar dan diplomasi dan langsung tidak mencerminkan kematangan politikawan imej dunia antarabangsa. Demikianlah juga mereka mentadbir negeri dibawah pemerintahan mereka. Kasar, rakus dan sibuk mencari kesempatan mengumpul harta sementara berkuasa. Takut nanti dalam pru ke 13 kuasa kembali semula ke tangan BN.
Kita sepatutnya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengundi muda, kerana amaran yang diberikan kepada bapak-bapak pemimpin negara. Nampak jelas amaran yang diberi sampai hingga kedalam minda mereka. Dan kini telah mula bertindak mengatasi semua kesilapan yang pernah ada. Mudah-mudahan akan berterusan kesedaran itu. Dan tidak hanya sekadar nak menang 2/3 dalam pilihanraya umum ke13, tetapi untuk selamanya. Pemimpin mesti jujur, ikhlas dan tidak mudah lupa akan amanah yang disandarkan kebahu mereka oleh rakyat jelata.
Bantulah PM kita menuju kearah jaya. 1MALAYSIA, RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN. MEMIMPIN PENDAPAT RAKYAT, JANGAN IKUT TELUNJUK SAMSENG DAN KONGSI GELAP SEPERTI DIHONGKONG SUATU KETIKA. Amin....