SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Sabtu, 27 Disember 2008

PAS islamkah?

PAS bukan islam. Ia hanya sebuah parti yang kononnya memperjuangkan ISLAM. Itu sebenarnya matlamat PAS ditubuhkan. Sebenarnya ia adalah serpihan UMNO. Saya kurang faham apa sebabnya PAS tertubuh dan keluar dari UMNO. Banyak andaian yang dikemukakan oleh sejarawan dan penulis negara, Yang paling masyhur ialah kerana ia tidak berpuas hati dengan banyak intipati perjuangan UMNO. Bukan tak dapat jadi pemimpin utama UMNO ketika itu? Atau DENGKI KHIANAT. Jangan hairan kalau dengki khianat merupakan satu sebab mereka keluar dari UMNO. Atau kerana ramai penyokong utama UMNO ketika itu lepasan pelajar-pelajar dari Universiti Barat. Dan kebanyakan mereka mungkin agaknya ramai dari sekolah pondok atau dari Universiti di sebelah Arab sana. Dari masa itulah bermulanya perpecahan ketara dalam UMNO. Sebahagiannya masih sayang dengan parti yang berjasa ini. Dan sebahagiannya menubuhkan PAS. Jumlah nya tidaklah ramai. Sebab itu PAS selalu saja mengalami kekalahan apabila tiba pilihanraya umum.

ISLAM KAH PAS ITU?. Jawapannya tidak. Mereka hanya kononnya memperjuangkan ISLAM. Tidakah UMNO memperjuangkan islam? UMNO juga memperjuangkan islam. Kalau kita tidak melaksanakan hukum hudud tidaklah bermakna kita tidak memperjuangkan islam. Kalau UMNO memperjuangkan islam dikatakan menggunakan islam untuk menjadi PMlah, untuk mengejar kuasalah!. Adilkah tuduhan tersebut. UMNO telah membuktikan perjuangkannya telah dapat memertabatkan syiar islam di Malaysia. Malah UMNO bukan sekadar memperjuangkan islam, malah memperjuangan semua bangsa di Malaysia. Malah memperjuangkan bahasa melayu selaku bahasa kebangsaan Malaysia, malah memperjuangkan periok nasi rakyat Malaysia, dan malah memperjuangan tahap pendidikan rakyat Malaysia, terutama orang-orang melayu, tidak kira parti apa yang mereka masuki. Tidak ada sesiapa dari anda semua yang boleh menafikan akan kejayaan UMNO dalam masa 51 tahun ini. Dari masa kesemasa Islam semakin dihayati di Malaysia, Pendidikan kaum melayu semakin bertambahan tinggi, kesihatan rakyat semakin bertambah baik, ekonomi melayu semakin menjadi elok, budaya melayu semakin dicemerlangkan, dan berbagai bidang telah dicapai oleh kaum melayu. Hasil jasa yang dicurahkan oleh UMNO. Apa guna sistem kouta kemasukan ke Universiti suatu ketika dulu? Bukankah untuk menggalakkan orang-orang melayu menjadi Lawyer, Doktor, Jurutera, Arkitek, Penulis yang hebat, Wartawan yang canggih dan sebagainya. Dan kini telah menjadi nyata. Yang membimbangkan hanya politik orang-orang melayu yang kacau akibat melayu-melayu yang....
Apa sebenarnya keutamaan kita?
Menang sorak kampong tergadai?
Kepada PAS,
Sudah kah anda lihat dalam rumah anda?
Pastikah anak anda tidak terlibat mengisab dadah?
Atau suka berzina?
Atau juga pandai main pukau?
Atau minum arak?
Anda pastikah?
Sembahyang lima waktu sehari semalam kah mereka?
Atau anda pandai ponteng puasa juga?
Dan lain-lain lagi ( terlalu panjang persoalan )
Jangan tanya kami balik,
Sebab kamu dah pandang hina dan jijik pada kami.
Dalam politik kamu hanya pandai melihat kesalahan UMNO,
Kesalahan kamu berhabis-habisan dipertahankan,
Elok kalau betul
Tapi umpama menegakkan benang yang basah.
Kalau dah PAS tidak ada kemampuan kata saja kamu tak mampu dan kami setuju.
Ini umpama menjolok bulan dengan buluh...manakan sampai.
DiPerak, kamu Menteri Besar..tapi tindakan kamu sangat menjengkelkan,
Di Selangor, apa yang kamu buat dengan kandang babi. Nak cerita Hudud, mukapun jadi keradut.
Kesian Persuruh jaya PAS Sarawak dan Sabah. Kerana jauh mereka selalu terpedaya.
Mereka tidak belajar dari sejarah bagaiman PAS itu ujud dari hasad dengki.
Sejak akhir-akhir ini memang ramai bijak pandai PAS, cuba membantu menghidupkan parti yang kononnya memperjuangkan Islam. Pejuang islamkah Kamaruddin Jaafar? Mat Sabu pernah ditangkap khalwat satu ketika dulu. Apakah tauladan yang boleh kita ikuti dari beliau?
Bila memperkatakan Pak Lah, Pak Lah selalu dikatakan lembab kerana tak bijak memajukan ekonomi negara. Bijaksana sangatkah Nik Aziz dalam memacu ekonomi Kelantan? Pak Hadi? Dll pemimpin PAS?.
Cuba PAS ( penyokong-penyokong juga ) fikirkan sesuatu yang baik tentang UMNO.
Jangan asyik prejudis. UMNO adalah satu parti yang baik dan banyak berjaya kepada kita orang-orang melayu. Saya tidak menyangkal UMNO juga pernah melakukan sesuatu yang buruk. Maksud saya pemimpinnya. Tapi jangan kerana itu anda menghukum semua yang dilakukan UMNO buruk. Seperti Nangka buruk begitu. Kalau macam itu jangan makan apa yang UMNO usahakan. Jangan lalu dijalan yang UMNO bina, Jangan gunakan KLIA spt anda tak gunakan LUTH. Kalau Jabatan Kebajikan Masyarakat berkunjong kerumah anda, tolak baik-baik bantuan yang dihulurkan kerana anda kata anda PAS dan haram bagi anda memakan dan menerima bantuan UMNO. UMNO BANYAK BERJAYA KEPADA UMAT ISLAM DI MALAYSIA. Contohnya:-
1. UMNO yang membawa Malaysia merdeka,
2. UMNO yang mengubal segala dasar untuk membangunkan orang melayu dari 'tidor', UMNO buat DASAR PENDIDIKAN NEGARA, DASAR EKONOMI BARU, DASAR ISLAM MALAYSIA,
SISTEM KEHAKIMAN MALAYSIA DSBNYA...malas nak bagi terlalu banyak dan anda pun tahu. Dan anda boleh kata saya tak tahu, dan saya tidak marah.
3. Negeri Kelantan ada Universiti kerana UMNO, Trengganu ada Universiti kerana UMNO, Sabah ada Universiti kerana UMNO, Sarawak ada Universiti kerana UMNO, Pulau Pinang ada dan Kedah ada, Johor ada dan ada ada ada kerana UMNO.
Memang betul kalau PAS memerintah juga ada, tapi pendekatannya sikit berbeda. Mungkin di Sarawak tak ada, mungkin. Atau di Pulau Pinang tak ada? Mungkin di Kelantan ada dua atau tiga Universiti? Ia memang berbeda dengan pendekatan UMNO. Mungkin sistem pelajarannya ala Pondok yang banyak di Kedah dan Kelantan.
Tetapi yang tetap selagi manusia dikatakan manusia
harta, kuasa dan wanita' tetap menjadi pujaan hati PAS juga. Sekarangpun ada juga berlaKu disana dan sini, yang menggambarkan PAS tidak lari dari melakukan perbuatan yang terlarang.
Di Labuan, cALUN Wakil Rakyat PAS yang kecundang, bukan seorang bijakpandai dalam Islam. Kurang melaksanakan 5 waktu sehari suruhan utama tuhan. Tiang agama kita. Pun pandai minum Beer dan Stout. Kenapa pilih orang spt ini? Pilihlah yang betul-betul memenuhi cita rasa dan apa yang diperjuangkan. Ramai orang-orang Labuan yang bijaksana dalam Islam. Kenapa mereka tidak terpilih? Di Labuan ni, jika kena pemilihannya, PAS boleh menang. Jika Nik Aziz atau Pak Hadi dijadikan Calun PAS Labuan, memang boleh menang, kerana tak sampai rasanya hati untuk memberikan keputusan salah kepada pemimpin mulia spt mereka. Cuma kalau UMNO letakkan Pak Najib, good byelah kepada PAS.

Jumaat, 26 Disember 2008

KOMENTAR PAS tidak islamik. Mereka bersikap melulu dan memfitnah serta kurang ajar.

Marahlah kalau nak marah..saya tak apa. Hinalah kalau nak hina...saya okey saja. Tapi berbulan-bulan saya menganalisa dan meninjau didalam blog saudara-saudara dan akhirnya saya menyimpulkan bahawa apabila saudara menulis serta memberikan sokongan kepada PAS saudara emosi dan mengeluarkan fakta-fakta yang setengah benar dan setengah lagi mengelirukan. Yang banyaknya saudara banyak menghentam UMNO tanpa melihat kepada diri PAS itu sendiri.

Saya melihat berbagai penyokong UMNO dalam blog, ramai yang mengakui kelemahan UMNO masa kini dan berusaha secara sedar untuk memperbaiki kesalahan dan kesilapan mereka. Tetapi penyokong PAS jika mengata dan menghina UMNO, mereka menganggap PAS adalah parti yang serta tak bersalah. Yang segala-galanya betul dan betul belaka.

Dalam pada mereka mengeluarkan ayat-ayat suci dan sunnah nabi, dalam pada itu mereka menghina dan mengeji pihak UMNO yang sebenarnya seagama dengan mereka. Yang sedihnya, hari-hari mereka makan hasil usaha UMNO. Hasil usaha BNlah yang menjadikan negara ini aman dan selamat untuk didiami oleh semua rakyat tidak kira UMNO atau PAS atau DAP. Yang membolehkkan semua rakyat senang mencari rezeki halal dan haram tanpa gangguan. Mengambarkan bahawa penyokong PAS tidak bersyukur dan ini tentunya bertentangan dengan ayat suci yang mereka laungkan setiap kali mereka menulis dalam blog ini.

Kira senang untuk dimengertikan...saat ini mereka mengajak jangan main judi kerana haram dengan berbagai ayat suci sebagai bukti larangan Allah SWT, tetapi saat selanjutnya mereka mengeluarkan kad 52 sesama mereka dan menghabiskan masa bermain pukau hingga berjam-jam....Itulah orang-orang PAS sebahagianya.

Pesuruhjaya PAS Sabah selalu mengemukakan soalan-soalan pedas dalam Forum-forum di TVi/TV2 dan segala TV jika berkesempatan. Mengeluarkan kata-kata yang menyinggung orang lain tanpa sedar cara dan pendekatan spt itu sangat bertentangan dengan kaedah islam. Kenapa beliau tidak masuk pendalaman dan berdakwah agar semua rakyat Sabah masuk Islam? itu lagi mulia. Drp mengutuk sesama penganut.

PM Mengajak Ketua-Ketua Agama Membawa Penganut masing-masing Kearah Keharmonian.

Sehari dua ni, muncul muka PM diTV. Beliau mengajak ketua-ketua agama di Malaysia agar membawa penganut-penganut masing-masing kearah keharmonian. Begitulah yang saya dapat tangkap/atau konklusi saya dari bicara PM di TV-TV saluran di Malaysia ini. TV Awani menyokong saranan PM tersebut didalam Analisa Awaninya petang jumaat 2008( hari ini ).
Maka ramailah yang ikut serta menyarankan bagaimana cara dan kaedahnya untuk mengharmonikan rakyat yang berbilang agama dan kaum di Malaysia ini. Matlamatnya untuk mengujudkan suasana harmoni yang sejak akhir-akhir ini mereka rasakan berkurangan.

Saya nak jelaskan disini, di Sabah dan Sarawak telah lama rakyatnya yang berbilang kaum hidup dalam suasana harmoni. Tidak ada langsung rasa rendah diri maupun tinggi diri antara kaum di dua negeri tersebut. Samada ianya Kadazan, Dusun, Bajau, Kedayan, Brunei, Murut, Iban, Dayak, Lindayu, Bisaya, Suluk dsebnya. Mereka rukun dan damai diantara satu sama lain, sekalipun berbeda agama dan keturunan. Orang islam boleh duduk semeja makan dan minum dengan orang bukan islam, sekali pun daging khindzir terhidang sama. Mereka boleh duduk semeja sekalipun beer dan Stout diminum oleh mereka yang bukan islam. Ada sesiapa orang PAS yang mempertikaikan tentang Islamnya orang Sabah dan Sarawak. Jangan terlalu sempit pemikiran anda orang PAS.

Di USA, orang-orang Islam disana, kadang kita hairan kerana bila berjemaah dimasjid, anak-anak yang mereka bawa sama hanya memakai seluar pendek serta memperlihatkan aurat hingga ke Paha. Dan masyarakat Islam di USA tidak mengeluarkan fatwa tentang ini perkara. Bahkan dibenarkan seharai-harai tanpa kritikan. Yang mengkritik ialah pelajar melayu yang belajar disana. PAS tolong jawab kenapa berlaku sedemikian?.

Saya pernah bertanya kepada seorang mahir agama berpangkat jurutera, berasal dari Trengganu. Saya kata, di Labuan, Pubs dan Disko tumbuh spt cendawan. Salahkah dari segi Islam. Beliau kata tak ada salahnya. Yang salah jika kita masuk dengan tujuan untuk minum dan menempah Gro. Tempat tu disediakan untuk orang yang tidak spt kita. Mereka juga warganegara malaysia. Salahkah pembinaan Ladang babi di Sepang. Ia jawab SALAH BESAR. Saya tanya kenapa. Sebab dibina dikawasan majoriti Islam yang semua tahu Babi itu HARAM.

Selasa, 23 Disember 2008

ISLAM MEMBENARKAN LELAKI KAHWIN EMPAT ISTERI SERENTAK. KENAPA WANITA ISLAM MEMBANTAH?

pERSOALAN DALAM TAJUK DIATAS TELAH LAMA BERMAIN DIBENAKKU. dEMI aLLAH, BUKAN KERANA AKU MAHU KAHWIN LEBIH DARI SATU. tETAPI AKU TERTANYA-TANYA KENAPAKAH WANITA ISLAM RAMAI YANG MEMBANTAH. Ada mahzab lainkah yang menghalang? Bukankah membantah itu tandanya tidak bersetuju dengan apa yang Al Quran firmankan?. Kadang aku terlihat dalam drama dimana Isteri Tua berusaha untuk membantu suaminya mencari lagi isteri. Macam dusta drama tu ku tengok. Sebab dalam realiti jenis manusia wanita begitu spt telah terhapus diatas muka bumi ini. Mungkin wanita kini lebih merelakan suaminya bermain wanita lain secara haram diluar rumah kot?
Lelaki nalurinya begitu. Allah pun tahu. Allahlah yang mengujudkan lelaki dan wanita. IA tentu tahu sebabnya kenapa lelaki dibenarkan kahwin lebih satu. Hingga empat pula tu. Tak terfikirkan anda? Kenapa nak disekat-sekat. Keranan cemburu? Tak takut hukum?
Lelaki pasti tahu masa bila ianya berkemampuan.
Lelaki tahu samada ia masih UHMMM ataupun tidak.
Kerana keperluan isteri lahir dan bahthin mestilah terpenuhi terlebih dahlu.
Itu lelaki semua sudah tahu.
Yang lelaki kurang mengetahui kenapa ia disekat untuk kahwin lebih drp satu?

WAHAI RAKYAT KT, KITA BELI PETROL DAN BARANGAN DAPOR TETAP MENGGUNA WANG RINGGIT.

Kononnya tidak mementingkan harta dunia. Mereka hanya berjuang untuk akhirat. betulkah.
Belilah minyak Petrol dengan daun kayu. Atau beli barangan dapor dengan menggunakan pasir ditepi pantai. Jangan guna wang ringgit kerana itu harta dunia dan anda tidak mementingkannya. Bagi UMNO kedua-duanya penting manakala Pemimpin anda berpidato dengan nyaring berkata harta dunia tak penting, yang penting ialah harta akhirat.
Rakyat KT sangat senang memikirkannya. Buat apa anda turun ke Laut berlawan ombak jika bukan harta wang ringgit? Kenapa ada sebahagiannya membonceng kereta sewa tiga roda untuk sesuap nasi. Apa yang mustahak sebagai belanja anak-anak ke Universiti. Wang...Wang...Wang.
Semuanya wang, hatta nak berak dibandar KT pun perlu dua tiga puloh sen.

UMNO berusaha keras untuk mempertingkatkan ekonomi kaum bangsa melayu dan bumiputera ini. Nik Aziz tetap dengan karenah lamanya. Tak apa tak mengapa jika melayu Kelantan tak maju. Yang penting mereka sentiasa beriman. Bukan saya menghalang usaha Nik Aziz untuk mengimankan rakyatnya. Yang saya halang bila beliau kata tak mengapa kepada kemajuan ekonomi kaumnya di Kelantan. Itu sangat salah. Saya ingatlah, ketika harta Petrol naik sedikit masa dulu, orang-orang PAS Trengganu juga ikut buat bising tanda protes. Kenapa bising? Bukankah daun kayu boleh anda jadikan sebagai bahan pertukaran dengan petrol. Ambillah daun kau sebanyaknya untuk membeli petrol. Jangan buat bising.
SEKARANG HARGA PETROL TELAH TURUN, LEGA RASANYA. BAGAIMANA PAS TRENGGANU. TURUT LEGA TAK? Bermuhasabah dirilah. Yang baik semuanya dari Allah SWT. Baiktak harga petrol turun. Itu semua dari Allah SWT lah tu. Tapi yang berusaha ialah pemimpin UMNO.KITA KENALAH BERTERIMA KASIH KEPADA UMNO KERANA BERUSAHA MENURUNKAN HARGA PETROL. Apabila kita tidak berterima kasih, maknanya kita Kacang lupakan kulit dan tidak mengenang hati dan jasa orang. Kita berdosa kecilah tu. Sebagai orang PAS tak molek rasanya berdosa ni.

Isnin, 22 Disember 2008

SELEPAS KUALA TRENGGANU, PENSIANGAN PULA. HATI-HATI PENYOKONG BN, MEREKA TIDAK SEAGAMA DENGAN KITA. BELAJARLAH HORMAT ORANG TAK SEAGAMA DGN KITA.

Kepada anda dari Semananjung, pilihanraya Kuala Trengganu merupakan satu lagi medan mengadu kekuatan antara BN dengan Pakatan Rakyat. Tidak mengapa jikalau anda bercakap terlolong-lolong mengenai agama Islam, agama orang-orang melayu. Selepas itu kami disebelah sini akan menghadapi Pilihanraya Kecil Pensiangan. Dan kami tidak dapat mengikut suasana yang berlaku di Kuala Trengganu kerana kami disini ( Pensiangan ) majotirinya Kristian dan merupakan rakyat asal jati dikawasan ini. Yang mempunyai hak tidak lebih dan tidak kurang seperti hak orang-orang melayu di semananjung. Jika sekiranya anda datang kesini, jagalah sensitiviti kami orang. Kekadang tu kami rasa terkilan jika agama majoriti orang kami diperkotak-katikkan. Kononnya hanya islam yang masuk syurga dan sebagainya. Kenapa, kami tak masuk syurgakah? Yang ini tuan-tuan dan Puan-Puan kena hati-hati. Asal lahir kami memang disini. Kami bukan kaum Cina atau India. Kami orang asli Pensiangan. Dulunya kami pindah rendah spt orang Jakun di Semananjung. Tapi kini, baju yang kami pakai sama dengan yang dipakai orang melayu.

Yang mustahak kepada kami ialah pembangunan juga. Jika kami dibiarkan terkebelakang, itu maknanya kamu tidak berlaku adil kepada kami. Ketika minta undi kamu datang dengan janji manis. Lepas tu hilang termasuk dengan janji-janjinya sekali. Jangan biarkan kami begini. BN tidak pernah kalah di Pensiangan kecuali time PBS. Tapi kami masih dibiarkan ditakuk lama. Kurang dari segi pembangunan, walaupun pembangunan prasarana.

KINI!!!! yA aLLAH, yA tUHANKU, mElayu tELAH MULA mengamalkan sikap KURANG AJAR dan BIADAB.

Kini, ramai generasi muda melayu telah mula mengamalkan sikap KURANG AJAR DAN BIADAB. Samada sikap ini digalakkan oleh pemerintah ataupun tidak, saya kurang periksa. Yang saya nampak, sikap kurang ajar dan biadab jika berterusan akan membawa kepada percambahan sikap-sikap yang negatif dalam norma budaya bangsa melayu itu sendiri. Sekarang ini anak-anak telah mula enak dan seronok melawan dan mengherdik ibu-bapak dan guru sekolah mereka. Sekarang ini anak-anak muda melayu telah mula berani melakukan budaya "free-sex", budaya bertukar isteri dan telah mula belajar-belajar memasukkan botoh mereka kelubang jubur spt DSAI lakukan. Jangan hairan kalau suatu masa nanti kemaluan ibu mereka pun mereka sebat juga.
Dan yang menghairankan mereka seronok melakukan perbuatan "diluar budaya" dan diluar tabii ini seenaknya tanpa rasa SALAH dan berdosa. Mereka suka menengking dan menyumpah seranah orang lain tanpa rasa itu berbuatan tidak elok dan sangat dilarang oleh norma budaya melayu. Terdpt ramai orang-orang melayu yang telah menjadi "Ah Long"/Lintah Darat. Telah ramai orang melayu yang menjadi "bapak Ayam", menjaul perempuan untuk menjadi sumber reZeki. Minum Arak? ramainya hingga tidak dapat dikira dengan culcalutar lagi. Mana perginya agama mereka?. Mereka beragama islam hanya pada namanya saja. Jika babi mereka jijik kerana sejak dari kecil telah dididik sedemikian. Bukan kerana haramnya babi, tetapi kerana jijik. Jika kerana haramnya, kenapa mereka seenaknya minum arak. Bukankah arak juga haram?.

Dibanding dengan kaum lain, masih kaum melayu yang mendahului dari segi jumlahnya, yang terlibat dengan dadah, Aids dan sumbang mahram. Kenapa ini terjadi? Kerana UMNOkah? Bukan kerana didikan ibu-bapak yang selalu sibuk dengan politik dan perniagaan. Apabila anak-anak cuba untuk minta nasihat dianggap menganggu urusan ibu-bapak. Samapilah anak-anak terasa tidak dipeduli dan sepi dan rasa kesunyian dan akhirnya berjalan kelembah hina tadi. Hisap dadah dan melakukan hubungan tanpa nikah seenaknya diluar rumah yang berupa neraka kepada anak-anak generasi muda. Didikan agama. Itu hanya disekolah dan tanggungjawab guru-guru. Dirumah sekalipun tidak berlaku ayunan kehidupan kepada kerja-kerja amal untuk meningkatkan iman anak-anak, yang merupakan darah daging sendiri. Di Kelantan, PAS mendirikan sekolah agama rakyat untuk mengajar anak-anak membenci pemimpin negara. Itu tentu cara pembelajaran yang salah. Tanyalah pada Nabi Muhamad atau Nabi Isa atau Nabi Musa. Tentunya mereka juga tidak bersetuju dengan sukatan pelajaran membenci pemerintah, Lebih-lebih lagi pemerintah yang seagama dengan kita.

Besok saya akan sambung lagi...kali ini khas untuk penyokong PAS dan PKR.

Ahad, 21 Disember 2008

ApADaH JAdI DenGAN SIKap ORang MELAYu yang DAH MULA BERAMAL DENGAN SIKap "kurang ajar" DAN "biadap"?

Untuk memendekkan ulasan dan cerita, saya hanya akan memberikan nostalgik cerita dimasa zaman persekolahan saya di peringkat rendah dan menengah DAN suasana mutakhir ini dikala daku telah mencecah usia 50an. Suasana ketika ayahku masih bujang juga akan ku muatkan sebagai menambah lunak cerita bagi menguatkan alasan dan memperkukuh maksudku bercerita kali ini.

..."betapa melayu mutakhir ini begitu 'hebat' sikap kurang ajar dan biadabnya berbanding satu ketika dulu dizaman kanak-kanak ku, apatah lagi dizaman ayah ku masih berstatus bujang"...

Aku masih ingat betapa manusia seusia dengan ku sangat dilarang untuk ikut campur bila orang-orang tua sedang rancak berbual. Betapa lalu dihadapan merekapun kita kena tunduk hormat sambil mengeluarkan kata-kata 'tumpang lalu ayah'. Betapa kita digalakkan untuk lalu di belakang mereka dan jangan sesekali melangkahkan kaki dihadapan mereka. Itu kurang ajar namanya. Meninggikan suara kepada kedua ibu-bapa sangat merupakan satu larangan yang jan gan sekali-kali dilakukan oleh generasi muda ketika itu. Apatah lagi jika tidak mengikut arah ibu-bapa, guru-guru dan Pemimpin Kampung. Sikap kerjasama dan gotong royong merupakan amalan biasa dan sesiapa yang berlagak bertentangan dengan norma masyarakat seperti ini akan di "pulaukan" secara senyap melalui mulut kemulut. Hukuman masyarakat sebegini sangat berkesan dan menyebabkan bertahan lama. Norma yang murni-murni ini hanya dikawal oleh 'hukuman masyarakat" yang seperti ini. Jika anda malas untuk menghadiri sebarang urusan jenazah, jika berlaku kematian pada setiap kampong dikawasan anda, nescaya akan tiba ketikanya setelah anda juga dipanggil Allah SWT, tidak akan ramai manusia yang hadir menghantar jenazah anda ke Liang Lahat. Dan keluarga anda akan malu sekampong dengan tabiat anda itu.
Anak-anak takut akan guru sekolahnya. Takut betul dan bukan main-main takut. Tanda respect dan penghormatan kepada guru yang sangat terpuji. Begitu juga dengan rasa hormat kepada Pak Imam dan Guru Agama yang mendidik kita tentang agama. Bukan tidak ada istilah 'mengurat' dizaman usia ayahku bujang, tetapi bila jodoh ditentukan oleh Datukku, ayahku akan terima seadanya bakal isterinya. Emak dan ayahku berkahwin diatas jodoh yang dipilih oleh Datukku. Dan mereka bahagia hingga ke mati. Hidup masyarakat kampong ku sangat harmoni.
Tidak ada yang berkesempatan untuk belajar hingga ke menara gading ketika ku dizaman kanak-kanak. Ketika itu Sabah baru bersama-sama merdeka dalam Malaysia. Buta hurup masih 'bermaharaja lela dan ramai drp golongan dewasa tidak tahu membaca dan mengira. Ayahku sendiri tidak pernah menjejakkan kaki kealam persekolahan. Tapi aku hairan, kini beliau pandai membaca, menulis dan mengira dengan bijak. Hanya belajar sekolah dewasa yang dilaksanakan merata Malaysia oleh Kerajaan Perikatan ketika itu. Prasarana? Langsung ditahap yang menyedihkan. Jika anda melancung kekawasan pendalaman Tambunan ketika ini, begitulah suasana prasarana ketika aku kanak-kanak dikampong ku. Keadaan prasarana di Tambunan ketika ini sangat menyedihkan. Namun tidak ada demonstrasi jalanan disana, sekalipun Jefri Kitingan orang kuat PKR. Aku tahu ramai kalian juga mengalami suasana seperti suasana yang ku alami. Malah mungkin lebih menyedihkan. Pokoknya norma masyarakat ketika kita masih kanak-kanak sangat utuh dan kebal untuk dirungkai-binasa. Sikap "kurang ajar" dan "Biadap" jauh dari kamus jiwa muda ketika itu. Masing-masing berlumba untuk menimba ilmu pengethuan dunia dan akhirat. Adalah juga, cuma sekerat dua sahaja dan tidak membinasakan norma dan strata norma-budaya bangsa yang sekian lama bercambah subur hidup membiak dalam jiwa bangsa dizaman itu.

KINI..YA ALLAH YA TUHAN KU, KENAPALAH INI YANG BERLAKU...AKU TERBISU.

Anak bangsa ku telah mula bersikap KURANG AJAR DAN BIADAB.
Dengan ibu bapak mereka,
Dengan Ketua mereka,
Dengan sesiapa jua yang mereka tak suka,

Jumlah anakku yang mula berubah sikap ini semakin bertambah ramai dari masa kesemasa.
Mungkin agaknya kerana mereka telah ramai bertukar minum susu Lembu. Maka perangaipun seperti L..bu itu. Mungkin agaknya taraf pendidikan mereka telah mula tinggi. Telah masuk Universiti. Telah ramai bergelar doktor, Lawyer, bergelar Usahawan berjaya, Telah kaya-raya dan telah lamai menjadi selebriti. Wajah mereka telah berubah menjadi "macho" dan tidak lagi melayu yang berwajah seorang petani atau nelayan. Yang hitam dan kotor dengan tanah sawah yang diusahakan saban hari. Apakah perubahan pendidikan dan penampilan jasmani itu berupa lesen untuk membolehkan juga berubah sikap kepada "kurang ajar" dan "biadab"? Dirumah sudah mula memakai selipar, kononnya tak biasa lagi jika tapak kaki bersentuhan dengan lantai.

SAMPAI SINI SAJA. Saya akan sambung cerita ini setelah habis mesyuarat pukul 2.00 p.m nanti. Maaf. Aku akan kaitkan dengan kerosakan haluan bangsa selepas aku menyambung ceritaku nanti.