SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Jumaat, 22 Mei 2009

ZAMBRY MENTERI BESAR PERAK YANG SAH.

SAYA INGIN MERAYU KEPADA PENYOKONG NIZAR AGAR BERTENANG DAN JANGAN MEMBUAT SEBARANG TINDAKAN YANG AKAN MENGERUHKAN LAGI SUASANA. KITA SEMUA FAHAM AKAN KEKECEWAAN SEBAHAGIAN DARIPADA KITA. DALAM POLITIK MEMANG INI ADALAH PERKARA BIASA YANG AKAN BERLAKU. DAN DALAM ISLAM INI IALAH KETENTUAN DARI ALLAH SWT JUA.

SABARRRRRYAHHHHH.

Khamis, 21 Mei 2009

DIPERAK TU..APAKAH MELAYU BOLEH BERSATU MEMERINTAH NEGERI DIBAWAH HANYA SEBUAH PARTI?

Sebenarnya pada beberapa hari yang lepas saya banyak bertanya kepada beberapa orang kawan disekitar ibu kota Kuala Lumpur dan sekitar bandar Shah Alam di Selangor mengenai persoalan saya seperti dalam tajuk diatas. Apakah di negeri Perak itu, jika melayu bersatu hati, menubuhkan sebuah parti baru, bergabung dan berpadu bersama didalamnya, boleh menubuhkan sebuah kerajaan untuk memerintah negeri tersebut? Saya bertanya soalan ini kerana pada rasa saya seolah orang Perak pada ketika ini mengalami jalan buntu untuk mengelakkan diri dari pergeseran politik yang berpanjangan.

Isu terkini yang belum tahu bila waktu akan selesai ialah mengenai Menteri Besar yang mana satu akan diputuskan sah oleh pihak mahkamah petang ini, samada Nizar ataupun Zambry? Jika pun sudah diputuskan kelak, ia tidak akan menghentikan pergeseran yang tengah panas berlaku. Dan saya melihat ini adalah berpunca dari perpecahan melayu Perak sendiri. Perjuangan politik di Perak kini bukan bermatlamat kepentingan agama, bangsa dan negeri Perak semata-mata, malah terangkum sekali didalamnya kepentingan peribadi, kepentingan politik kumpulan, kepentingan suku kaum dan kuasa dan harta dan kehalobaan dunia yang tidak berkeputusan hingga dunia ini telah kiamat.

Nampak usul ini terlalu idealis dan berbentuk khayalan semata, tapi pada rasa saya hanya dengan bersatunya melayu di Perak, keadaan kemelut politik Perak akan dapat segera diselesaikan. Bolehkah menjadi kenyataan? Mungkin tidak, kerana samada dalam PAS, PKR maupun UMNO sendiri, kata-kata AGAMA, BANGSA DAN PERJUANGAN TANAH AIR itu telah menjadi perkara kedua dalam perjuangan. PERKARA PERTAMA ialah kuasa, harta dan taktha. Tanpa terfikir bahawa semua harta, kuasa dan taktha tersebut akan hilang tanpa kesedaran jika tidak disusun-atur dengan baik perjuangan berdasarkan perpaduan bangsa dan agama.
Lupakah kita HANYA dengan PERSATUAN MELAYUlah KITA DAPAT MENENTANG MALAYAN UNION suatu ketika dulu? Lupakah kita hanya dengan perpaduan dan penyatuan bangsa, semua kemelut yang cuba merosakkan kuasa melayu ini telah dapat dihindarkan? Lupakah kita jika tidak dengan penyatuan dan perpaduan, semua cita-cita dan matlamat perjuangan bangsa kita akan gagal dan hilang ditelan kegilaan keduniaan? tIDAKKAH KITA DAPAT MELIHAT DENGAN JELAS, BAHAWA PEMBANGUNAN NEGARA YANG ADA MASA KINI ADALAH AKIBAT MELAYU MAJORITINYA BERPADU DIBAWAH SEBUAH PARTI KERAMAT YAKNI UMNO?. Walaupun ramai yang bertanggapan UMNO ketika ini "buruk" dan "jijik", sebenarnya perpaduan majoriti melayu dalam UMNO itulah yang menjadi faktur utama kemajuan dan pembangunan negara sampai ketahap ini.

Oleh itu di negeri Perak, hanya ada satu jalan untuk memperbaiki segala kemelut politik yang berlaku dewasa ini, iaitu melayu Perak mesti bersatu dibawah sebuah parti. Mungkin sebahagiannya tidak mahu menggunakan PAS sebagai landasan perjuangan dan sebahagian lagi tidak mahu UMNO. Tubuhkan sebuah parti baru yang mampu mencapai maltamat ini dan mestilah bermula dengan nawaitu untuk kepentingan rakyat Perak secara keseluruhannya yang sangat majmuk sifatnya itu. Dasar perjuangan negeri harus selari dengan dasar 1 Malaysia sama seperti dasar perjuangan negara dibawah Datuk Seri Naib Tun Razak. Jika telah menang, tidak ada masalah jika hendak melantik Menteri dari kaum Cina maupun India hatta jika berani dari kaum Yahudi sekalipun. Terpulang kepada kita selaku pemerintah negeri, dan terlebih dahulu hendaklah mendapat perkenan Sultan.

Rabu, 20 Mei 2009

HINDRAF? berbedakah dengan LTTE?

1. Dari segi keahlian ianya dari satu keturunan kaum yang lebih kurang saje.
2. Dari segi wilayah, nampaknya sama-sama berjuang disebuah wilayah yang berada diluar negara India.
3. Dari sudut tindakan, sama-sama ekstrim dan dalam bahasa melayu "melakukan perbuatan atau tindakan yang keras, biadab dan kurang ajar".
4. Kedua-dua pertubuhan menunjukkan sikap "anti-establishment".
5. SEDIKIT PERBEDAAN dimana pemimpin LTTE telah mati kesemuanya dalam perjuangan jahat mereka, manakala pemimpin HINDRAF masih segar bugar dan masih jelas meneruskan perjuangan mereka, terutamanya Utaya.....

Apakah mungkin HINDRAF menyokong kerajaan BN?. Walau selepas ditahan dibawah ISA? Walau selepas kerajaan BN tunjuk baik dan mesra kepada masyarakat dari kaum India di Malaysia ini? Walau selepas memberikan tambahan kerusi DUN dan Parlimen kepada kaum India? Walau sekalipun dilantik seorang Sultan dari suku kaum tersebut? Jawapannya pada hemat saya ialah TIDAK. Alasan saya kerana pertubuhan ini adalah sebuah pertubuhan yang membenci kaum asal negara ini. Kepada ahli pertubuhan ini, MIC merupakan sebuah parti India dalam Sejarah. Saya sangat terhina bila mana terbaca objektif perjuangan HINDRAF yang mana salah satunya mengatakan AHLI-AHLI HINDRAF MESTILAH BERUSAHA MEMIKAT PEREMPUAN MELAYU DAN BERUSAHA BERZINA DENGAN MEREKA AGAR MELAHIRKAN ANAK HARAM DARI KETURUNAN INDIA. Ini sangat menjijikkan dan menggambarkan sifat kebencian kepada bangsa asal negara ini. Kenapa????

Apakah KDN mesti berdiam diri? Apakah kita bangsa melayu berdiam diri? Sabar memanjang kepada perkara seperti ini adalah sabar yang bebal dan bodoh. Mereka yang menyokong Pakatan Pembangkang, seolah menyokong perjuangan HINDRAF juga. Hapuskan HINDRAF dari muka bumi Malaysia ini. Ia adalah sebuah pertubuhan yang HARAM!!!!.