SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Khamis, 30 Julai 2009

1MALAYSIA MELALUI HASIL BUDAYA BERBAGAI KAUM.

Tengoklah tarian-tarian Malaysia tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Betapa mengasyikkan, tidak kira ia dari budaya mana. Semuanya kini telah diterima baik seadanya oleh semua kaum sebagai tarian kebangsaan. Saya rasa tidak mengapa jikalau budaya sebegini ditokoh-tambah berdasarkan budaya berbagai bangsa yang kita ada. Akhirnya Malaysia akan mengujudkan satu budaya baru yang akan menjadi kebanggaan anak cucu kita masa hadapan.Tarian Masy. Portugis di Melaka


Tarian Orang Asli dibelantara. juga ditarikan oleh kaum-kaum lain dalam Malaysia.Tarian Sumazau kaum Kadazan/Dusun . Semua suku kaum di Negeri Dibawah Bayu pakai menarikan tarian ini. Ianya telah diterima secara total sebagai tarian anak bangsa negeri Sabah dan malaysia secara amnya.


Tarian ngajat kaum Iban . Juga diterima sebagai tarian semua suku kaum dinegeri Sarawak. Siapa yang tak pandai menari ngajat dan menjadi anak Sarawak, sangatlah memalukan.Tarian Naga Kaum Cina. Tarian ini tidaklah terlalu susah dan boleh diajar kepada anak-anak generasi masa kini dan masa depan.Tarian Melayu . Lemah Gemelai dan sesuai kepada semua jiwa manusia dialam ini. Bertambah ayu jika ditarikan oleh kaum cina yang berkulit putih dan wajah yang menawan.

Dan banyak lagi tarian tradisi setiap kaum yang menjadi warganegara menjadi adat dan budaya rakyat Malaysia.....

Tarian Ghangra dari suku kaum yang berasal dari India ini bisa mengambarkan kepelbagaian yang murni dikalangan masyarakat negara ini.

Seperti dibawah ini umpamanya dll lagi.

Tarian Gangra kaum Sikh. Tarian ni, kalau nak pergi perang, askar elok sekali mempraktikkannya. Auah..banzaiii.


Apabila kita melihat adat budaya bangsa dan kaum yang menjadi warganegara Malaysia ini, maka kita insaf betapa selama ini rupanya kita hidup rukun damai dengan rela dan ikhlas menerima suasana keharmonian kehidupan sesama kita diatas bumi tercinta ini. Kita akan kerugian jikalau kita mensia-siakan kehidupan yang aman sentosa ini. Terlalu banyak persamaan dalam kepelbagaian budaya kaum-kaum di Malaysia.

BESOK SAYA AKAN MEMPAMERKAN KUIH MAKANAN RAKYAT MALAYSIA.

BUKANKAH KEPELBAGAIAN INI YANG DIHASRATKAN OLEH PERDANA MENTERI KITA.

ELOKKAN!!! KITA JANGAN TERBAWA-BAWA OLEH HASUTAN PEMBANGKANG YANG SABAN WAKTU MENGEMUKAKAN RENCANA BUSUK MEREKA. HANYA SEMATA-MATA DEMI KUASA DAN HARTA. KITA HENDAKLAH PRO-AKTIF DAN MEMBANTU USAHA BAIK SERTA MURNI OLEH KERAJAAN PERSEKUTUAN DEMIM KEMAJUAN BANGSA YANG PERBAGAI DIMALAYSIA INI.

Tarian Mak Yong dari Kelantan
Rabu, 29 Julai 2009

PAS HENDAKLAH MENJAWAB PERSOALAN INI. JANGAN BERDOLAK DALIH!!!!!

Utusan Malaysia memberitakan, pada 29hb Julai 2009 kelmarin, bahawa Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo mendakwa terdapat lebih 4,000 buah pusat judi, hiburan dan Spa di Selangor, terutama di lambah Klang beroperasi sejak Kerajaan Pakatan Rakyat yang diterajui PKR memerintah negeri tersebut. Datuk Khir yakin, oleh kerana tiada lagi lesen-lesen diluluskan, berkemungkinan besar pusat ini beroperasi secara haram dan dengan menggunakan bantuan samseng dan kongsi gelap. Saya tak hairan sangat jikalau DAP yang mentadbir negeri tersebut. tetapi PKR yang berketuakan DSAI dan Khalid Ibrahim yang menjadi ketua besarnya.
Disamping pemimpin PAS negeri itu juga memiliki taring yang tajam berbanding dengan taring PAS di Pulau Pinang. Saya terpanggil untuk bertanya kepada pemimpin utama PAS, mana dia yang dikata sejak dulu memperjuangkan syiar dan syariat islam? Mana maruah kepimpinan PAS dan Parti PAS yang berobjektifkan islam dalam perjuangan mereka? Bagaimana nak menegakkan hukum hudud jika perkara-perkara haram berleluasa semasa dibawah kepimpinan PAS dan rakan pakatannya? Sepatutnya pemimpin PAS hendaklah nyaringkan suaranya bila menyentuh soal-soal yang berkaitan dengan hukum hakam agama seperti ini. Apakah alasan PAS kerana negara ini terdiri dari berbilang kaum dan agama? hehehehehe. Itu namanya meludah kelangit.
Nampak gayanya malulah penulis blog ahli/penyokong PAS yang saban waktu mempertahankan parti tersebut. Sarjanawan dan Profesor Melayu yang kebelakangan ini menunjukkan simpati kepada perjuangan PAS, nampaknya kenalah memikirkan semula pendirian masing-masing. Bahawa yang tertulis dalam perlembagaan parti PAS itu tidak semestinya yang terbentang dalam bentuk tindakan pemimpinnya. Pemimpin PAS tidak hendak kepada demokrasi, tetapi "demo nak Krusi". Kalau kita masih yakin PAS mengutamakan perjuangan islamnya, tentu sekali laungan perpaduan yang selalu berkumandang itu akan mereka sambut dengan hati yang ikhlas. Tetapi Nik Aziz berdolak dalih dan tambah mengharukan beliau "menjahanamkan UMNO" seentengnya. Pak Hadi sendiri, setelah menyarankan perpaduan antara PAS dengan UMNO, tiba-tiba menarik balik kenyataan tersebut dengan menuduh UMNO berusaha untuk memecahkan hubungan baiknya dengan PKR dan DAP. Saya dah agak, bahawa tentu sekali Pemimpin PAS menyedari perbuatan liwat DSAI itu benar dan benar belaka, namun kenapa mereka masih berbaik dan menyokong kepimpinan DSAI? Apakah mereka bersedia berbahagi dosa dengan perbuatan DSAI itu? Sekarang ini dosa dan pahala bukan lagi ukuran pendirian PAS. Yang menjadi ukuran utama ialah ikut serta, kalau-kalau ada, peluang untuk memerintah negara. Hanyut dan mimpi disiang hari dengan janji dan jampi jampah DSAI. Mereka khayal dengan mimpi indah kerajaan bayangan ciptaan DSAI dan Lim Kit Siang.

Anak-anak remaja sekalian, anda sebenarnya tahu bahawa pakaian yang kita pakai, meskipun mungkin ia melambangkan keperibadian seseorang itu, tetapi dalam hal politik, ianya boleh juga digunakan untuk mengabui mata rakyat teramai. Bila kita menggunakan jubah, seperti yang dipakai oleh Pak Hadi Awang dan Nik Aziz, kita mengharapkan orang akan memandangkan kita warak. Saya percaya kewarakkannya jikalau ia dipakai oleh Tok Kenali atau Imam-imam masjid. Tetapi jikalau ia di pakai oleh Nik Aziz atau Pak Hadi, itu sebenarnya adalah pakaian politik orang PAS yang tidak mengambarkan kealimannya dan kewarakkannya. Mereka sebenarnya tidak berbeza dengan Barrak Obama atau Netanyahu di Israel atau Pope Besar Kristian di Rom. Pakaian yang mereka pakai tidak berbeda dengan Kot yang Datuk Seri Najib Tun Razak pakai. Bahkan dalam setengah keadaan, orang yang memakai Kot itu lebih warak dari mereka yang memakai Jubah. Pahala yang diterima dengan memakai jubah, habis tertimbus dengan dosa kerana berdiam diri dalam hal perkara haram di Selangor yang pada masa ini sangat berleluasa.

Pusat-Pusat Judi, Pusat Hiburan dan Spa yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan di Selangor itu hendaklah dijelaskan dengan terang oleh PAS/PIS/PUS. Jika tidak jangan lah mengharapkan mimpi untuk menjadi pemerintah Kerajaan Persekutuan menjelang pru ke 13 kelak, akan menjadi kenyataan. Siapapun tidak akan mengundi anda, kerana anda bunyinya islam, sebenarnya lebih jahat dari Israel dan Abu Jahal Laknatullah itu. Pada setiap masa kerajaan Persekutuan berusaha keras membendung gejala samseng, kongsi gelap, perjudian haram, pelacuran dan gejala sosial lain dalam negara ini. Malang sekali Pakatan Rakyat, dimana PAS didalamnya, seolah memberikan galakkan kepada gejala-gejala tersebut. Saya dah agak lama dah, bahawa PAS tidak mampu menghalang kekemarukkan DAP dan PKR untuk menggali sebanyak mungkin harta karun dalam negara ini. Jika mereka memerintah, Malaysia akan menjadi muflis kerana semua harta dan hasil mahsulnya masuk kekocek pemimpin Pakatan rakyat.
Oleh itu berhati-hati membuat pilihan!!!!!!!!!

Selasa, 28 Julai 2009

CONFIRMED!!! NIK AZIZ SANGAT DEGIL DAN KERAS KEPALA.

Saya berani jamin, kini dalam minda beliau nawaitu awal masuk dalam kancah perjuangan politik telah terpesong jauh. Jika pada awalnya Datuk Abdul Nik Aziz mempunyai nawaitu kerana Allah SWT, kini kerana terlalu terbawa-bawa dengan suasana, nawaitu itu telah berubah kepada kerana Kuasa, Harta dan Dunia semata. Saya rasa eloklah Nik Aziz bersungguh-sungguh bermuhasabah diri segera. Kematian tidak diketahui bila saatnya menyapa kita. Semua orang sudah maklum bahawa 8 dari sepuloh pemimpin umat akan terlebih dahulu masuk kedalam neraka. Kita bimbang salah seorang drpnya ialah Datuk ini.

Sejak kebelakangan ini terlalu banyak kesilapan yang lahir dari lidahnya. Kadang kerana keenakan, suara yang keluar dari mulut kita, tanpa disedari berbau umpatan, penghinaan, kejian dan cerca merba serta fitnah laknatullah. Tak kan kita nak ajar beliau. Beliau adalah seorang ulamak tersohor suatu ketika. Saya kata suatu ketika dulu, kerana kini keulamakan beliau telah dapat dipertikaikan dan diperbiancangkan sehari suntuk. Mana ada ulamak yang membenarkan seorang islam ikut memasang lilin bagi menghormati kematian rakan kristiannya. Tapi beliau ternyata seolah membenarkan bila Nizar berbuat demikian. Beliau sengaja mencari berbagai alasan untuk membenarkan perbuatan rakan seperjuangannya, yang sebenarnya sangat salah dari segi hukum islam. Suatu masa lalu, beliau juga mencari berbagai alasan untuk membetulkan sikap wanita PAS dan PKR yang berdiri dibelakang YB Elizabeth Wong semasa sidang akhbar mengenai perbuatan berbogel beliau. Kenapa beliau tidak melarang perbuatan sedemikian demi maruah penganut agama islam? Sekarang ni lagi parah bila beliau memilih untuk berkelahi dengan UMNO dan berbaik dengan DAP. Sedang ahli UMNO itu sama bangsanya dengan beliau dan agamanya dengan ahli PAS. Perjuangan UMNO itu juga menegakkan islam dan bangsa melayu. Dan perjuangan PAS juga seperti itu. Sedang perjuangan DAP ialah Malaysian Malaysia.
Perjuangan DAP ialah untuk mengepikan DEP, Hak Keistimewaan Bumiputera dan menjadikan bangsa Cina sebagai bangsa yang menjadi tuan dalam negara ini. MCA pun tak setuju dengan prinsip perjuangan DAP.

Atas alasan apa PAS tertubuh di Malaysia? Memperjuangkan islam. Okey. Saya akur dengan objektif PAS tersebut. Apakah dengan menggunakan perkataan lain selain Parti Islam SeMalaysia, sesebuah parti itu tidak diiktirafkan sebagai pejuang agama? Apakah dengan hanya memasukkan perkataan ISLAM, baru kita diiktiraf sebagai pejuang islam?. Bagaimana jika tertubuh Parti Kristian SeMalaysia? Atau Parti Hindu Semalaysia?. Pemimpin PAS nak kata apa? Apakah PAS akan mengatakan orang bukan islam tidak berhak? Perkara seperti ini akan menjadi kegilaan rakyat suatu ketika nanti, lebih-lebih lagi bilamana ISA dimansuhkan. Saya sangat tidak bersetuju dengan pemansuhan ISA. ISA jika dimansuhkan, akan membuka minda rakyat, khasnya yang gila berpolitik retorik, untuk menubuhkan segala macam pertubuhan siasah yang sangat mudah menimbulkan huru hara rakyat berbilang kaum di Malaysia ini.

Itulah antara kerisauan yang ada dalam minda ini. Namun Nik Aziz sedikitpun nampaknya tidak risau. Peduli apa beliau. Jika nak hancurpun negara ini, penyebabnya bukan beliau seorang. Malah ramai dan yang sangat bertanggungjawab ialah melayu dalam PAS. Melayu yang atas pagar dan yang berada dalam UMNO hanya melihat dan bersedih dalam kebingongan, atas tindak tanduk PAS dan melayu dalam PKR yang sepertinya sudah hilang arah. Mereka nampaknya benar-benar kemaruk kuasa. Ada orang kata "demokrasi" di Kelantan bukan untuk kebeasan dan semata liberalismanya, tetapi untuk "demo nak krusi".
Tidak ada masalah. namun jangan sampai Gila Kuasa. Kerana perkataan GILA itu merujuk kepada perbuatan yang sangat kritis dan tidakketentuan yang teramat sangat. Berpakatlah dengan UMNO. Berbaik-baiklah dengan BN. Sama-sama berbagi kuasa dan kepentingan demi survival perjuangan yang masih belum selesai ini. Kita hanya baru tiba disimpang pertama perjalanan diberibu-ribu simpang yang akan kita tuju dan lalui. Namun, kenapa PAS sudah tidak tentu hala. Nawaitu asal untuk agama hanya tinggal retorik sahaja. Yang jelas matlamat mereka kini untuk harta, kuasa dan sebahagiannya wanita.

Students Universiti dan lepasan Pusat Pengajian Tinggi yang masih muda remaja dan gadis-gadis sunti itu marasa kebingongan dengan hala tuju Pakatan Rakyat yang tidak menentu. Suatu masa dulu ( PRU ke12 ) terdapat sedikit harapan kepada Pakatan Rakyat. Namun kini mereka telah menjauhkan diri kerana Pakatan Rakyat tidak menunjukkan tauladan kepimpinan yang mereka harap-harapkan. Nampaknya sehingga kini, hanya UMNO yang masih "tagal bisa alah biasa". Nampak jelas hanya UMNO dan BN yang masih prihatin kepada permasalahan negara khususnya rakyat jelata.

Kita lupakan Nik Aziz itu. Beliau umpama "kambing Tua". Jika dibiarkan, ia akan berak dimerata, termasuk dalam masjid dan Balai Raya...tetapi bila dijaga dan diberi
perhatian!...dagingnya pun tak boleh dimakan kerana liat dan sukar untuk dikunyah"....

Isnin, 27 Julai 2009

Bagaimana jika diujudkan PARTI KRISTIAN SEMALAYSIA?

Kebarangkaliannya tetap ada, bahawa suatu masa mendatang ini terdapat kalangan penganut agama kristian akan menubuhkan PARTI KRISTIAN SEMALAYSIA. Atau mungkin kerana terlalu suka menubuhkan parti politik, terdapat kumpulan dalam masyarakat India yang akan menubuhkan PARTI HINDU SEMALAYSIA. Ada sesiapa yang dapat menyangkal perkara ini? Semuanya kerana gara-gara adanya Parti Islam Semalaysia yang ditubuhkan oleh penganut agama islam dalam negara ini. Tentunya ini adalah senario yang kurang enak dan lari jauh daripada konsep 1MALAYSIA yang cuba diterapkan oleh Perdana Menteri kedalam jiwa setiap rakyat.


Seluruh rakyat tidak kita penganut islam, kristian, hindu atau apa agama sekalipun mestilah memikirkan sensitiviti sesama masyarakat. Perkara yang boleh menimbulkan rasa tersinggung kenalah diketepikan jauh-jauh dari semua tindakan yang akan kita ambil. Saya rasa, termasuklah ura-ura, jika ada, untuk menubuhkan parti yang berasaskan agama. Banyak contoh dah kita lihat dimerata dunia ini, bahawa sentitif agama mampu memporak perandakan masyarakat. Ini sepatutnya tidak sesekali boleh berlaku jika ingin melihat negara berada didalam situasi aman dan sentosa. Sepertimana yang dimahukan oleh setiap agama yang ada atas muka bumi ini.


Apakah anda merasakan rakyat dari suku kaum Kadazan/Dusun, Murut, Iban, Dayak, Lindayu dan sebagainya tidak berhak berbuat demikian? Mereka adalah rakyat asal/asli negara ini yang sama statusnya dengan bangsa melayu di Kelantan atau dimanapun jua. Apakah anda merasakan kaum India tidak berhak untuk menubuhkan PARTI HINDU SEMALAYSIA? Kerana Perlembagaan Negara juga tidak pernah menghalang dari mereka berbuat demikian.


Sama-samalah kita bermuhasabah diri dan bertanya diri kita sendiri, apakah perlu Parti Islam SeMalaysia diteruskan keujudannya? Tidakkah perjuangan menegakkan syariat dan syiar islam hanya cukup dengan sebuah parti yang tidak menggunakan islam sebagai label parti mereka? UMNO selama ini tidak pernah mengabaikan perjuangan islamnya. Malah didalam kepimpinannya, Islam tidak pernah diabaikan dan terus menjadi contoh terbaik kepada negara islam dalam dunia ini. Hanya kerana kita tidak boleh berfikir secara rasional, semua yang UMNO laksanakan itu, kita pandang dengan hati dan mata yang prejudis. Kita sebenarnya yang tidak mengenal erti dosa dan pahala. Kita lupa kepada ajaran ibu bapak kita. Kita beranggapan kemodernan ertinya jauh dari agama tauhid itu. Kerajaan UMNO dari saat kesaat sentiasa melaungkan dunia keislaman dan mengajak/tabliq kepada penganutnya agar membuang yang mungkar dan melaksanakan amalan yang baik.


Sdr. sekalian, jika ISA dimansuhkan semua perkara yang logik dan adil pada anda, meskipun bahaya kepada keselamatan negara, akan dikhuatiri bermaharajalela. Kesudahannya negara akan menjadi porak peranda. Dan sudahnya kita akan kembali kezaman purbakala.

Ahad, 26 Julai 2009

KITA LAYAN DENGAN KEIKHLASAN.

Banyak kali saya memberikan peringatan bahawa dalam usaha kearah penyatuan, jangan ada mana-mana pihak yang akan mengalami kerugian. Semua pihak mesti "menang dan menang", agar dalam penyatuan tersebut, semua akan menikmati hasil sebenar penyatuan yang diujudkan. Demikianlah juga ura-ura atau cadangan Datuk Nik Aziz baru-baru ini, ketika perasmian Fiesta Kelantan di Ibu Kota Kuala Lumpur.

Saya merasa sangat bersyukur bilamana pemimpin UMNO, antaranya Tan Sri Muhyiddin sendiri, Datuk Mustapha, Datuk Seri Shafie Afdal, Tan Sri Hishamuddin, bahkan juga termasuk Presiden MCA sendiri telah menyambut saranan Nik Azizi itu dengan secara positif sekali. Setakat saat ini, bagaimanapun belum kedengaran suara dan komen dari pemimpin PAS atau mana-mana pemimpin Ngo's dan badan-badan bukan kerajaan dan politik yang lain.

Saya ingin menyatakan disini bahawa penyatuan bangsa melayu di Malaysia akan membantu kearah memakmurkan dan memajukan lagi negara Malaysia. Suasana keselamatan dan keamanan akan lebih terjamin bilamana semua bangsa dan kaum akan turut bersama-sama mengurangkan suasana rioh rendah politik retorik dan kekacauan politik jalanan yang selalu diujudkan oleh geng DSAI. Bila melayu bersatu, maka India juga akan turut bersatu, Cina juga akan bersatu dan kesatuan besar antara semua bangsa juga akan menjadi satu realiti yang tulin.

Mereka yang selama ini mendapat keuntungan peribadi hasil dari perpecahan antara kaum dan gulungan, akan terhenti dengan sendirinya bilamana kesatuan melayu dan segala kaum di Malaysia akan dapat direalisasikan. Pada kali ini Datuk Nik Aziz nampaknya telah mula melihat dengan hati yang ikhlas, betapa perpaduan yang disarankan oleh Ketuanya suatu ketika dulu itu sebenarnya banyak membawa kebaikan kepada negara khususnya bangsanya yang bergelar melayu islam ini. Biarkan lah perbedaan pada prinsip perjuangan politik anda. Namun perpaduan dan kesatuan bangsa sangat mustahak didahulukan. Apa guna kita bertengang urat tetapi hasilnya mundur kepada bangsa kita sendiri. Kita menang sorak tetapi kampung dan negeri tergadai dan merempat. Serta jauh ketinggalan dalam usaha untuk memberikan ruang rakyat mengecap nikmat dunia selain akhirat. Bukankah lebih selesa rasanya menyembah Allah SWT dalam suasana dingin dan shahdu berbanding dalam suasana remas kerana panas? Bukankah puas rasanya jika melakukan sembahyang lima waktu sehari dengan memakai pakaian yang cantik-cantik, berbanding hanya memakai kain sarung hingga melimpasi pusat kita? Ini hanyalah suatu contoh ringkas bagi membandingkan antara rakyat berkemampuan dengan rakyat yang masih berada dalam garis kemiskinan. Banyak lagi contoh nostalgik yang mengharukan jika kita tidak larat hidup dalam keselesaan.

Datuk Nik Aziz hendaklah bermuhasabah diri banyak-banyak. Kelantan hendaklah dimajukan ekonominya dengan segera. Rakyat Kelantan mestilah dimajukan dengan cepat. Mereka terdiri daripada orang-orang melayu yang pintar-pintar dan otak bergeliga. Cuma kerana keras kepala pemimpinnya mempertahankan prinsip perjuangan, Kelantan masih berada ditapuk lama kemajuan dan pembangunan. Jika Kewangan Negerinya boleh dilipatgandakan, sepertimana negeri Selangor, Pulau Pinang dan Sarawak, tidak mustahil Kelantan akan maju lebih dari tiga negeri tersebut. Sebabnya kerana orang Kelantan otaknya bergeliga.

Saya ingin juga memberikan peringatan kepada pemain politik negara, jika benar-benar berlaku penyatuan UMNO/PAS, jangan ada lagi usaha politik jahat yang dimainkan dan yang menyebabkan Datuk Asri suatu masa dulu menyingkir diri setelah diujudkan kesatuan dan Perpaduan.