SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Jumaat, 7 Mei 2010

SUASANA NORMAL SEOLAH TIADA PRK.

Sehari seblum penamaan calun PRK P212 Sibu, suasananya tidak menggambarkan kerancakkan, bilamana keadaan persekitaran bandar Sibu sama seperti hari-hari biasa yang lain. Tidak ada sebarang banting atau banner yang terpasang samada oleh pihak BN maupun DAP. Apatah lagi bendera BN maupun Bendera DAP atau parti SUPP yang akan meletakkan calunnya bagi pihak Komponen BN dalam PRK tersebut.

Diberitakan akan terdapat pertandingan tiga penjuru antara BN, DAP dan BEBAS. Calun BN mungkin akan diwakili oleh Robert Law Junior, Calun DAP akan diwakili oleh Wong Ho Leng manakala calun bebas akan diwakili oleh Encik Narawi Harun.

Bunyi khabarnya Encik Narawi Harun cuma ingin mendapatkan publisiti dan peluang surung tarikh kepentingan peribadi sahaja. Manakala ramai berpandangan inilah masanya masyarakat Cina Sarawak menunjukkan sokongan mereka kepada BN bagi menunjukkan perbedaan antara mereka dengan masyarakat Tionghua di Hulu Selangor baru-baru ini.
Apapun jua, samada ianya Cina atau melayu atau Iban dan sebagainya, gagasan 1MALAYSIA ternyata memberi peluang yang baik untuk mereka bersatu dan berpadu sesama kaum yang ada di Sarawak.

Rabu, 5 Mei 2010

HATI-HATI DENGAN PRK SIBU!!! MUNGKIN PERJUDIAN MENENTUKAN KEMENANGAN CALUN.

Ini yang kerap diperkatakan oleh akar umbi apabila kita kemukakan pertanyaan.
Ini yang biasanya terjadi dalam sejarah pilihanraya di Sarawak.
Saya tak ada bukti yang kukuh hanya sekadar mendengar cerita kedai kopi
dan dari mereka yang pernah hadirdalam pilihanraya yang lepas.
Ingat tu. Hati-hati!!!!!!!!!!!!!!

Isnin, 3 Mei 2010

SIAPA YANG MELANCUNG KE WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN! MEMANG TAK PUAS HATI!!!!

Kenapa tajuk diatas berbunyi demikian?

Memang patutpun.
Nama Labuan gah dalam negara ini.
Kemajuan infrastruktur atau prasarananya juga canggih dan hebat.
Tetapi bila melawat pualu tersebut, tak ada apa sangat yang menarik hati.
Labuan tidak ada Resort tepian pantai.
Walhal pantainya indah dan menawan sekali.
Disekitar Pulau Besar Labuan..terdapat lagi lima buah pulau yang indah-indah belaka.
Namun masih seperti 40 tahun silam..tidak dibangunkan dalam bidang pelancungan.
Disekitar Labuan ada Sarawak, Sabah, Brunei dan Indonesia.
Banyak yang kita dapat buat mengenai pelancungan Labuan.

Umpamanya...

1. Dirikan Pusat Pelancungan bertaraf dunia yang mampu menarik pelancung dari negara sekitar.

2. Dirikan suasana penginapan sepertimana di Pulau Perhentian atau Pulau Pangkor atau sekurang-kurangnya seperti di Pulau Mabul, Sempurna, Sabah.

3. Tubuhkan Pusat Kebudayaan Nusantara yang mewakili berbagai budaya kaum yang tinggal didalamnya. Ada Rumah Iban, Rumah Murut, Rumah dan budaya Minangkabau, Rumah dan budaya Batak, Rumah dan budaya Brunei, Rumah dan budaya Kadazan, Kelantan, Kedah, Siam, Tagaloq dan lain-lain lagi.

4. Perbaiki lagi prasarananya yang masih kekurangan kecanggihannya.

5. Sibukkan Labuan dengan berbagai aktiviti yang menarik rakyat luar untuk berkunjong ke situ dan tidak bosan bila berkunjong.

6. Sering menganjurkan dan mengadakan mesyuarat-mesyuarat antara jabatan, antara kerajaan, antara negara di Pualu Labuan.

7. Jadikan Pulau Kuraman ( antara satu pulau indah disekitar Labuan ) sebagai kawasan perkelahan bertaraf dunia.

Tapi itu lah. Kita sering memberi alasan yang tak masuk dik akal bila perkara ini diajukan oleh
rakyat. Kata tak cukup peruntukkanlah. Kata tak sesuailah dan sebagainya. Percayalah...Kerajaan akan menikmati keuntungan berlipat kali ganda jika hasrat untuk menjadikan Labuan sebuah kawasan pelancungan bertaraf dunia menjadi kenyataan. Kawasannya yang sangat strategy itu menjadikan bonus terbaik untuk kita bermula melangkhkan kaki memajukan pelancungan di Pulau tersebut itu. Amin......