SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Khamis, 26 Mac 2009

Betulkah tindakan MB Selangor men'cuti'kan Elizabeth Wong bagi menyelesaikan akhlaknya yang songsang itu"

Pendek dan ringkas sahaja untuk penulisan kali ini."Betulkah tindakan Menteri Besar Selangor, Datuk Khalid Ibrahim memberikan cuti yang agak lama kepada Elizabeth Wong bagi menyelesaikan masalah malu kerana "bogel" yang dihadapinya?.Semoga rakyat seluruhnya bijak membuat pernilaian yang wajar dan bertindak seadilnya dalam memberikan hukuman masing-masing. Bukankah satu kesalahan moral dan etika, seorang Menteri Besar memihak kepada perbuatan songsang seeperti ini.

Seperti dikehendaki, UMNO SUDAH MULA BERUBAH!!!!!!

Seperti yang dikehendaki, UMNO telah menampakkan PERUBAHAN dengan terpilihnya ramai muka-muka baru didalam Majlis Kerja Tertinggi parti itu kelmarin malam. Antara yang terpilih menduduku jawatan terpenting parti UMNO ialah:-
Presiden, Timblan Presiden, Tiga Naib Presiden dan hampir separuh MKT.
Begitu juga dengan Ketua Puteri dan Ketua Pemuda UMNO itu sendiri.

Saya mendengar dan mengikuti perkembangan Persidangan Agung UMNO itu melalui siaran langsung samada di TV 1 maupun di Agenda Awani dari mula hingga tamat siarannya dalam tempuh tiga atau empat hari persidangan UMNO tersebut dijalankan. Saya tidak ke Kuala Lumpur, kerana tidak terpilih selaku perwakilan maupun permerhati ke Persidangan tersebut. Macamanapun dengan melihat suasana persidangan melalui saluran TV dan media perdana seperti persuratkhabaran, saya rasa sudah mencukupi dan saya mampu menilai dengan baik akan kesungguhan parti keramat itu terutamanya dari sedi kesediaan mereka untuk membuat perubahan yang bersungguh-sungguh didalam parti.

TV1 dan Agenda Awani mempernampakkan rasa kecewa sesetengah bijakpandai jemputan dengan pemilihan YB Khairy Jamaluddin selaku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia. Disamping itu, tidak ketinggalan, media perdana tersebut juga mengakui sebahagian besar dari hasil pemilihan tersebut adalah memenuhi cita rasa dan kehendaki Datuk Seri Presiden parti, sebagai sebuah pasukan yang akan menjadi pembantu dalam beliau menggerakkan perubahan didalam parti UMNO, sekurang-kurangnya sehingga PRU ke 13 dua tiga tahun lagi. Pada hemat saya tidak ada pasukan yang lebih baik dari yang telah terpilih dalam persidangan kelmarin. Saya sangat yakin bahawa hati kecil kita berharap agar Tan Sri Muhyiddin akan terpilih selaku Timbalan Presiden. Dan ini telah menjadi kenyataan. Dalam pada menimbulkan banyak pertikaian dan kritik, kita juga mengharapkan agar Datuk Seri Zahid Hamidi, Datuk Seri Hishamuddin Hussein dan Datuk Seri Shafie Afdal akan dipilih oleh perwakilan sebagai Naib-Naib Presiden yang bakal memainkan peranan penting dalam perubahan yang akan dibawah oleh UMNO. Walaupun Datuk Seri Rais Yatim dan Datuk Khaled Nordin menampakkan kewibawaan dalam pemimpinan mereka, tetapi ruang untuk mereka terpilih tertutup, kerana hanya adalah tiga ruang sahaja yang boleh diisi untuk jawatan Naib Presiden parti. Datuk Seri Najib tentunya tahu akan perkara ini dan kita semua berharap Datuk Rais ataupun Datuk Khaled Nordin akan termasuk dalam Saf barisan kepimpinan pilihan Presiden dimasa datang ini.
Zaman Datuk Seri Rafidah Aziz jelas telah berlalu dengan berhentinya Tun Mahathir selaku Presiden UMNO. Cara dan pendekatan zaman kepimpinan Mahathir telahpun berlalu. Dan kita kira sudah agak bertuah dimana Datuk Seri Rafidah Aziz mampu kekal sehingga Persidangan baru-baru ini. Pemilihan Datuk Seri Shahrizat sebagai Ketua Wanita UMNO yang baru sangat tepat dan bersesuaian dengan kehendak Presiden Parti serta juga akar umni yakni rakyat Malaysia seluruhnya.

Pendekata mereka yang terpilih dalam Persidangan Agung UMNO ialah campuran antara Pemimpin yang memiliki pengalaman yang dalam, Pemimpin dari gulungan "bijak politik" melayu dan pemimpin Generasi muda yang berkelibar yang berpendidikan tinggi yang bukan calang. Bila bercakap mengenai kumpulan pemimpin yang berpendidikkan tinggi, mereka bukan sahaja mewakili UMNO, malah juga seluruh generasi muda Malaysia yang berpendidikan tinggi dinegara ini. Sama-sama kita lihat nantinya samada kumpulan berilmu ini memiliki kebijaksanaan ataupun sekadar memiliki kesempatan sebagai seorang pemimpin yang berkalibar.

Jika kita berjuang untuk KEADILAN SEJAGAT, maka kita harus bertindak dengan adil kepada pemimpin UMNO yang terpilih. Kita hendaklah memberikan peluang yang secukupnya kepada mereka untuk membuktikan kesungguhan mereka untuk berubah dalam bentuk realiti, bukan sekadar retorik untuk berubah semata. Yang pentingnya jangan secepatnya kita membuat keputusan dan jawapan sebelum mereka menyerlahkan kebolehan bersama untuk memimpin kita. Saya yakin sepenuhnya bahawa pemimpin baru terpilih ini akan mampu menggerak satu perubahan yang kita perlukan. Yang akhirnya dengan perubahan tersebut, rasa mual dan jijik kita kepada UMNO sebenarnya adalah satu kesalahan dan kesilapan percaturan yang maha dahsyat.

Sebenarnya apabila Pak Lah menukar corak kepimpinannya dari yang hampir-hampir seeperti "kuku Besi" kepada "liberlisasi", hampir semua akar umbi gembira, Dan ini jelas terpapar dalam Pru ke 11 lalu pada tahun 2004. Malang kerana kita tidak pandai menggunakan kebebasan yang Pak Lah cernakan, maka PRU 2008, UMNO hampir kecundang dalam pemerintahan negara ini.
Apakah kita tidak berterima kasih denga kebaikan Pak Lah dalam membuat perubahan tersebut? Mahukah kita kembali ke era Mahathirisme dimana kungkungan ketat segala kebebasan bersuara diberhentikan dan kita kembali menangkap mereka yang bersuara kritis dan kurang ajar kepada tata susila bangsa Malaysia?

Kita renung bersama......


Ahad, 22 Mac 2009

UMNO BERGURAUKAH????

Memang sukar kita mengakui bahawa apa yang diperjuangkan UMNO selama ini BAIK DAN MURNI. Sejak sekian lama sebahagian daripada kita telah diasuh dan didoktrin oleh Pemimpin Pembangkang agar membenci dan menolak segala perjuangan parti melayu ini.
Ramai dikalangan orang melayu sendiri yang meluat dengan UMNO, yang membenci UMNO dan yang berusaha untuk menjatuhkan UMNO. Dalam keadaan emosi terus membenci dan berjuang untuk menghancurkan parti UMNO, sebuah parti melayu yang selama ini sangat berjasa kepada bangsa melayu dan pribumi keseluruhannya. Berkali-kali saya katakan bahawa jika bukan kerana perjuangan UMNO, telah lama melayu dan pribumi di Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak ini hancur dan berkubur tanpa nisan.
Sejak kebelakangan ini keadaan semakin menjadi cemas kepada umat melayu di Malaysia. Saya tidak hairan jika kaum Cina maupun India yang membuat bising membenci UMNO, tetapi kini kebencian dan kemeluatan tersebut juga diucapkan oleh kalangan Bangsa melayu sendiri. Dan menjadi mencemaskan apabila saya melihat mereka begitu bersungguh-sungguh sekali berusaha untuk menjahanamkan bangsa mereka sendiri. Saya mula tertanya-tanya samada mereka sedar atau tidak bahawa sanya perjuangan bangsa mereka masih lagi belum lagi selesai. Mungkin setakat begini sahajakah sikap dan kesedaran kaum bangsa ku melayu ini. Mudah berpuashati dan mudah lupa segala kesengsaraan datuk nenek mereka mendapatkan maruah dan mengembalikan mertabat bangsanya suatu ketika dulu.
Institusi Raja-Raja sudah mula dimomok-momokkan oleh kaum bangsa ku sendiri. Aku tidak hairan jika Karpal Singh yang berbuat demikian, kerana beliau bukan melayu. Aku tidak menjadi keliru jika Lim Kit Siang yang mempermainkan institusi tersebut, kerana beliau adalah dari kaum Cina. Tapi aku kaget dan hairan jika Nizar yang berbuat demikian. Aku terpaku mendengar jika ia terluah dari mulut Anwar Ibrahim. Mereka semua dari kaum bangsa ku. Sekalipun darahnya telah bercampur dengan cuka dan kicap. Hanya kerana kuasa dan harta? Sehingga sanggup membelakangkan adat dan budaya bangsa?
Aku mengakui bahawa apa yang PAS utara juga bukan gurau senda. Samada UMNO ataupun PAS, mereka berjuang sesuatu yang murni dan baik untuk bangsa. Namun kenapa mereka bercakaran kepada sebuah perjuangan yang suci dan murni ini. bukankah baik jika mereka bersatu padu dan bersatu hati kepada sebuah perjuangan yang suci itu!!. Janganlah kerana kuasa dan harta, kita lupa akan perjuangan yang utama. Apakah perjuangan untuk bangsa akan menjadi kenyataan dengan pergaduhan dan pergeseran? Saya tidak terkilan jika hanya sekadar berbeda pandangan dan prinsip sahaja. Tapi tidaklah sehingga kita terlupa kepada perjuangan yang satu dan sangat-sangat sangat sangat utama itu, yakni mempertegakkan kesatuan dan pencapaian agenda bangsa 1000 tahun lagi. Perjuangan kita masih belum selesai. Apa yang kita kehendaki jangan sampai ia terkandas ditengah jalan. Hanya kerana harta dan kuasa. Bukannya sekadar perjuangan yang terbantut, malah harta dan kuasa juga hancur berkecai dari genggaman. Hanya itu sajalah satu-satunya yang kita masih miliki.
Sedarkah kita bahawa kita tak seramai mana, dibanding mereka.
Bayangkan jika Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Selangor, dan negeri yang lain kita hanya tinggal 30% sahaja jumlahnya? Ditambah dengan perpecahan yang berlaku, kemana perginya kuasa dan harta jika bukan kepada mereka? Kita mungkin masih bergelar pemimpin pertama. Tapi cukupkah hanya sekadar seperti Nizar yang menjadi boneka itu?
Situasi kini bukan situasi yang kita boleh bergurau senda.
Situasi kini memerlukan kesepaduan bangsa untuk memperbaiki semula,
Kelemahan bangsa yang sangat bahaya,
Kepada satu kesinambungan perjuangan bangsa yang mantap dan jitu,
Melayu dan islam Beraja akan hidup sepanjang zaman.

BERKUMPULLAH GULUNGAN BIJAK PANDAI MELAYU. selamatkan maruah bangsa mu.

Setelah merdeka lebih setengah abad,
Dasar Pendidikan Negara
telah berjaya menghasilkan ramai anak-anak melayu menjadi ahli bijak pandai dan memiliki ilmu menongkat langit.
Bila mereka nak bersatu dan berkumpul dibawah satu payung,
bagi mempertahankan bangsa dari berkubur diatas tanah air sendiri? Janganlah seperti anau dalam belukar,
melepas pucuk masing-masing.
Ketika ini bangsa mu berada dalam situasi cemas.
Gulungan bijak pandai melayu harus bangkit dan bersatu
bagi mengembalikan maruah melayu
yang telah pernah diselamatkan dua kali
oleh nenek moyang kamu suatu ketika dulu
dari bahaman penjajah dan kaum pendatang.