SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Khamis, 12 Mac 2009

Apa Kebaikannya Kalau Melayu Bersatu Dalam Sebuah Parti?

Berbagai-bagai pandangan atau pendapat yang telah dibaca mengenai pro dan kontra jika berlaku penyatuan antara PAS dengan UMNO demi survival perjuangan Melayu. Yang menjadi alasan kepada mereka yang melihat dari sudut negatif adalah seperti akan timbulan permasalahan dari segi pembahagian kerusi Menteri dan Timbalan menteri, Pembahagian Kerusi Parlimen dan DUN. Parti mana satu yang harus ditamatkan umurnya dan berbagai-nagai lagi. Sudah tentu mungkin ianya akan mengambil masa yang agak lama untuk menjadikan penyatuan itu satu kenyataan.

Kepada saya yang jelas sekali ialah, jika pangkat dan kuasa serta harta merupakan agenda peribadi, sampai kiamatpun penyatuan tidak akan tercapai. Padahal penyatuan melayu dalam kerangka politik Malaysia adalah sesuatu yang murni dan baik untuk dijadikan realiti.

Kita tidak lagi akan nampak suasana bersidang dibawah pokok jika berlaku penyatuan. Dan yang pasti juga penderhakaan kepada Raja-Raja melayu juga akan terhenti secara automatik. Jika berlaku pertikaian terhadap institusi kehakiman negara ianya tentu sekali akan diselesaikan secara berhemah dan musyawarah dikalangan kepimpinan melayu seluruhnya dari Perlis hingga ke Sabah. Dengan penyatuan kita, agenda mengangkat melayu keperingkat dunia tidak akan melalui jalan buntu. Dan banyak lagi kebaikan yang tersembunyi akan kita nikmati jika berlakunya penyatuan.

Sekarang ini yang perlu buatlah pembaikan dan perubahan dimana perlu didalam sistem yang sedia ada. Drp Institusi peringkat kampong hinggalah institusi diperingkat negara. Kaedah pemilihan PM, Pemimpin parti, Pemimpin Kerajaan, dan yang paling penting sekali ialah persetujuan dikalangan kepimpin melayu itu sendiri.

Kawanku akan menjadi orang nombor satu negara.

TAK SAMAPAI SETAHUN TAHUN LAGI, BAHKAN TAK SAMPAIPUN 3 BULAN, DATUK SERI NAJIB AKAN DUDUK DIJAWATAN PERDANA MENTERI MALAYSIA. Saya mengambil kesempatan melalui penulisan dalam blog ini untuk terlebih dahulu mengucapkan tahniah dan rasa kesyukuran saya diatas pemilihan dan perlantikan tersebut. Datuk Seri sememangnya sangat layak duduk di jawatan tersebut dan tidak lagi ada pemimpin UMNO lain yang berkelayakan menyaingi kelayakan Datuk Seri.

Sebagai kawan dan rakyat diperingkat akar umbi saya juga mengambil kesempatan dalam ruangan ini untuk berpesan agar selaku pemimpin nombor satu negara, segala tindakan Datuk Seri harus TAJAM dan BIJAKSANA.

1. Datuk Seri memang sepatutnya membuka mata dan telinga, mendengar luahan dan keluhan rakyat jelata. Pun demikian Datuk Seri juga harus bijaksana memilih luahan maupun keluhan serta kritikan tersebut. Pilihlah yang HANYA MEMBINA sahaja. Tidak semua kritikan rakyat membawa kepada kebaikan dalam perjuangan kita. Ada yang membawa kearah kejahanaman. Rakyat masa kini ada yang agamanya islampun, tapi perangai macam syaitan.

2. Penasihat yang akan dipilih mestilah mereka dari berbagai bidang spt agama, sosialogi, sains, kesukanan, saikologi dan berbagai lagi. Pastikan bukan mereka yang mempunyai agenda peribadi termasuk kroni dan kaum keluarga sendiri.

3. Yang tersirat dalam perjuangan kita, janganlah hendaknya diketepikan dari agenda perjuangan Datuk Seri walau macamana kritikalnya perjuangan yang Datuk Seri Lalui.

4. Sabar dan berhemah tinggi dalam pancaroba kepimpinan Datuk Seri. Sentiasa tunjuk muka manis saban ketika.


Semoga sukses selalu dan kami rakyat dibawah sentiasa mendoakan Datuk Seri berjaya dan bahagia dalam menempuh kehidupan yang Allah SWT telah tentukan.

Wassallam.

Rabu, 11 Mac 2009

JANGAN TAKSUB!!!. BAHAYA KEPADA BANGSA.

Apa maksud taksub? Bagaimana karektor kita apabila berkeadaan taksub? Macamana kita bertindak dalam suasana ketaksuban yang keterlaluan? Sedarkah kita bahawa kekadang kita sangat taksub dalam memberikan sokongan kita kepada sesebuah parti atau seseorang pemimpin. Lebih dahsyat sehingga berlaku cerai berai suami isteri dan tak bertegur sapa antara anak dan ayah. Ada setengah orang sehingga matinya, langsung tak pernah menghadiri kenduri kendara keluarga terdekat semata-mata kerana perbedaan sokongan kepada sesebuah parti.
Banyak keadaan dimana terdapat antara kita yang sanggup menggunakan ayat-ayat suci Allah SWT semata nak membenarkan sesuatu tindakan ketuanya yang ternyata salah kerana kesetiaannya kepada ketuanya terlalu taksub.

Manusia ni apabila taksub, yang hitampun dikatakan coklat. Bunga Rayapun dikatakan bunga rayau. Bila si Ali ( ketuanya) mengatakan si Ahmad itu kafir, maka kafirlah siAhmad juga pada kata penyokong nya yang taksub tadi. Padahal kesalahan si Ahmad hanyalah menyokong sebuah parti yang tidak seperjuangan dengan si Ali tadi. Hati-hati kerana taksub adalah satu penyakit yang sangat bahaya kepada pemain politik dimana jua negara ia berada. Apatah lagi di Malaysia yang rata-ratanya ramai pemain politik masa kini bersikap "menegakkan benang yang basah".

Yang pasti anda tidak akan dapat melihat dengan seadilnya tindakan yang baik-baik dan yang memberikan manafaat murni oleh sesiapa jua pemimpin jika anda bersifat taksub dalam menyokong sesorang pemimpin maupun sesebuah parti. Walaupun seseorang pemimpin itu memiliki akhlak yang baik dan kepimpinan yang hebat, namun anda akan tetap menyerangnya dengan kritikan yang jahat jika anda terlalu taksub kepada pemimpin lawan. Taksub ertinya mata hati anda telah menjadi buta dalam membuat pernilaian kepada seseorang pemimpin.

Akhirnya anda akan menjadi seorang pembunuh kejam sepertimana yang berlaku di Sri Langka dan banyak negara lagi didunia ini. Oleh itu janganlah kita terlalu taksub dalam memberikan sokongan kepada pemimpin kita. Jika mereka berbuat baik, maka kita kenalah terima dengan penuh rasa kesyukuran. Jika mereka berbuat jahat, maka kita hendaklah menolak pemimpin yang jahat itu juga. Sekalipun pemimpin tersebut adalah merupakan ketua kepada parti yang kita sokong.

PERTIKAIAN!!!!!!??????

Sejak kebelakangan ini semua nak dipertikaikan.
Kerja POLIS kerap dipertikaikan.
Kerja PEGUAM NEGARA juga demikian.
Apatah lagi kerja pemimpin negara. Kadang aku kasihan dengan Pak lah. Aku tengok muka Najib kerap kenampakkan warna merah padamnya.
Tuan Syed Hamid hitam mencuka akibat hentaman dan pertikaian musuh politiknya.
Datuk Zahid terpaksa tunjuk muka selamba saban ketika.
Hishamuddin juga menjadi mangsa.
Yang paling tak seronok didengar dan dipandang, Sultanpun mereka pertikaikan.
Yang menghairankan mereka menjadi pembela penjenayah.
Kugan contohnya.
Mungkin betul kata NOBISHA.
Ini semua akibat penganguran dan kerja dah tak ada.
Atau mungkin bayaran sesen dua
Oleh Ketua mereka
Aku rasa-rasa pertikaian ini tidak akan padam
Sekurang-kurangnya sehingga PRU ke 13 nanti.
Oleh itu aku cadangkan pemimpin negara pekakkan telinga
Usah dengar jika tak membina.
Yang utama ekonomi negara
Pembangunan Negara
Dan bangsa kita Malaysia.

Masalahnya Anwar langsung nampak tak bersalah kepada mereka.
Karpal Singh tidak dipertikai?
Macamana dengan LIM Guan Eng yang gagal mengatasi kemiskinan di Pulau Pinang itu?
Yang bertudung pun menyokong perangai Elizabeth Wong.
Mana suara yang mereka apabila rakan mereka mempertikaikan bumiputeraisme spt apartheid?

Ini semua kerana politik.
Mana ada keadilan spt yang diperjuangkan?
Dan disanjung oleh generasi Muda.
INSAFLAH.

KENAPA AGAKNYA?

1. DEB di Pulau Pinang dijadikan sasaran tanpa berlengah-lengah untuk dihapuskan sebaik negeri tersebut diperintah oleh PR?

2. Tanpa berlengah juga Ladang Babi modern di Sepang, Selangor segera dijadikan projek kerajaan Negeri yang diperintah oleh PR?

3. Kelantan masih juga tak maju-maju seperti negeri-negeri lain dibawah pemerintahan PR?

4. Elizabeth Wong ditelanjangi dengan isu bogel dalam kamar tidornya oleh teman lelakinya sendiri?

5. DSAI tak henti-henti dengan masalah liwatnya?

6. Komuniti perkampongan baru/tersusun diberikan geran tanah status 999 dan tidak diperkampongan tradisional juga?

7. Persidangan DUN Perak berlangsung dibawah sepohon pokok?

8. Menteri Besar Selangor, mengikut SPRM cukup bukti untuk mendakwa perbuatan rasuahnya?

9. Kerajaan PR Pulau Pinang mengaku gagal membenteras kemiskinan tegar dipulau tersebut?

10. Penderhakaan kepada Sultan Perak semakin timbul sejak PR ikut serta memerintah?

11. Seorang ADUN di Johor mengatakan bumiputeraism sama seperti apertheid?

12. Laungan Azan dijadi isu kerana kononnya buat bising?

13. Banyak lagi. Tapi sekadar ini dulu. Cubalah fikir-fikir...

Selasa, 10 Mac 2009

UMNOLAH SATU-SATUNYA JADI PENGHARAPAN.

Kepada Generasi Y.
Tuntut lagi ilmu hingga berlaksa-laksa.
kerana sangat jelas sekali secara pukul ratanya
Masih ada kekurangan dalam ilmu yang anda timba.
Kepada KEBEBASAN, KESAMARATAAN DAN KEADILAN.
Yang anda semua perjuangkan.

Jika tidak berhati-hati
perjaungan anda sekalian
Akan membawa kita melayu kearah jahanam dan kehancuran.
Suatu masa yang mendatang ini.

Perjuangan anda yang bertali arus,
Tanpa kawalan dan sempadan,
sejak akhir ini telah menyemarakkan
Rasa benci dan jijik dikalangan rakyat jelata
kepada institusi Raja-Raja.
Malah juga agama rasmi negara,
Malah juga Ketuanan Kita.
Malah juga bahasa kebangsaan kita.

Tentunya pada rasa saya,
Anda tidak memahami dan menghayati
Erti makna sebenar
Kenapa UMNO ada
Kenapa MCA ada
kenapa MIC ada
Yang diujudkan ketika mula merdeka.
Bukan hanya sekadar sebuah parti pitisan,
Malah berjuang untuk masing-masing bangsa dan kaum mereka.
Jika kita terlepas dari ikatan cita-cita dan kemahuan tersebut,
Maka akhirnya kita akan merana dan menghancurkan bangsa.

Apakah kaum Cina akan lupa?
Apakah kaum India akan teralpa?
Dari landasan utama perjuangan mereka.
Pertahankan hak mereka sebagai warga Malaysia?
Jawapannya adalah TIDAK.
Yang hanya lupa dan kononnya memiliki ilmu yang berjela-jela..
HANYA KITA.
Kita sangat mudah dijadi boneka, dijadikan Ali-Baba, dijadikan Hero Auta,
dan dijadikan Celaka oleh mereka.

Anda tahukah siapa yang pertahan Hak Raja-Raja?
Pertahan Hak Istimewa Bumiputera?
Pertahan Islam sebagai agama rasmi negara?
Pertahan Bahasa Melayu sebagai bahasa utama?
UMNO> UMNO> UMNO jawapnya.

Apapun yang terjadi UMNO tidak ada gelang ganti.
Hanya UMNOlah yang menjadi pengharapan kita untuk pertahan segala milik kita
Dalam negara yang bergelar Malaysia.
Anda tidak patut berharap kepada sesuatu yang tidak nyata.
Sehingga saat ini PKR dan PAS bukan tempat kita bergantung kukuh.
Pegangan parti tersebut longgar dan mudah diperdaya oleh parti yang berjuang demi
Lain kaum dan keturunan.
Mereka tidak bersalah kerana mereka berjuang untuk hak dan bangsa mereka.
Yang salah kita kerana terlalu banyak soal ansur dan memberi muka.
Kononnya Hak keadilan dan kebebasan serta kesamarataan.
Padahal kita tengah dipermainkan dengan ungkapan manis seperti madu.
Yang sebenarnya adalah Hempedu.
Didalam sebuah lingkaran perjuangan,
yang menegakkan penerusan keujudan empayar Melayu
Diatas muka bumi Allah ini.
Amin YaaRabbalaalamin.

Sama-sama kita baca penulisan dibawah ini:-
(disalin ( copy ) dari blog Penglima Perang Cyber. )

Oleh NOR ZAINAH NORDIN
zainah.din@utusan.com.my
BANGI 10 Mac - Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah hari ini mengingatkan orang Melayu tentang kewujudan usaha radikal oleh pihak-pihak tertentu untuk mengubah resipi kekuatan bangsa Melayu.
Baginda bertitah, resipi yang mahu diubah itu terdiri daripada faktor-faktor agama, bahasa dan budaya di bawah naungan dan perlindungan raja-raja Melayu serta termaktub dalam Perlembagaan.
Baginda menegaskan, dalam konteks bangsa Melayu di negara ini, resipi kekuatan itu merujuk kepada elemen utama penyatuan dan kekuatan bangsa.
"Hari ini telah timbul usaha-usaha radikal daripada kalangan yang tidak mendalami muslihat di sebalik yang tersirat yang mahu mengubah resipi tersebut,'' titah baginda.
Raja Nazrin bertitah demikian ketika melancarkan buku The Malays karya ahli akademik Australian National University, Prof. Anthony Milner di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini hari ini.
Raja Muda Perak bertitah, keterusan hidup atau survival Melayu sebagai satu bangsa bergantung beberapa faktor yang selama ini memberikannya identiti dalam bentuk agama, bahasa dan budaya.
Titah baginda, ia termasuk budaya bernegara dan berkerajaan yang berpegang kepada prinsip rakyat beraja dan negeri bersultan.
Baginda bertitah, betapa malangnya bangsa apabila berlakunya tindakan yang mahu menghapuskan tradisi dan meruntuhkan institusi Melayu.
"Betapa terancam survival bangsa apabila tradisi dan institusi tidak lagi dihormati dan disifatkan sebagai antitesis kepada pemikiran rasional, permodenan dan sains.
"Betapa malangnya apabila generasi yang cetek terhadap latar belakang sejarah mengaitkan tradisi sebagai amalan jahiliah, tahyul dan dogmatik," titah baginda.
Raja Nazrin bertitah, dalam mengharungi gelombang globalisasi dan menghadapi dinamik politik yang sedang melanda, bangsa Melayu kini di persimpangan jalan dan menghadapi dua kemungkinan.
Titah baginda, kemungkinan pertama ialah bangsa Melayu akan terus bertahan, berkembang dan kuat serta dihormati dan diiktiraf sebagai rumpun bangsa yang agung di dunia global.
Kemungkinan kedua, titah baginda, ialah bangsa Melayu hanyut dalam gelombang globalisasi, menjadi lemah kerana akar budaya dan tradisinya telah dicabut malah pemikiran, gaya hidup dan nilai-nilai budaya bangsa makin disisihkan.
Sehingga akhirnya, baginda bertitah, Melayu itu akan pupus dan tinggal sebagai nama dan cerita yang terkandung dalam hikayat-hikayat lama.
Pada ketika itu, Raja Nazrin bertitah, tiada lagi minat untuk dilakukan kajian sosiopolitik dan sosioekonomi bangsa Melayu secara dinamik.
Baginda bertitah, kalau masih ada pun yang berminat mengkaji bangsa Melayu, ia mungkin terbatas kepada sejarah kejatuhan atau lebih tertumpu kepada aspek antropologi dan arkeologi bangsa Melayu yang hanya tinggal dalam sejarah.
"Untuk itu, perlulah bangsa mengambil renungan akan kisah kebodohan Pak Kadok, memiliki ayam sabung yang hebat lalu dipermainkan oleh pihak lawan.
"Akhirnya Pak Kadok menyerahkan ayam sabung kepada lawan, Pak Kadok sekadar bersorak menang sabung sedangkan kampungnya telah digadai," titah baginda.

Syukur Alhamdulillah KDN Prihatin dengan kehendak rakyat.

Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada Kementerian Dalam Negeri yang diterajui oleh Datuk Syed Hamid Syed Albar kerana sangat prihatin dengan luahan bantahan dari rakyat terbanyak kepada kemasukan PEKERJA ASING dan PEMBATALAN KEBENARAN MENGGUNAKAN NAMA ALLAH DALAM INJIL BERBAHASA MALAYSIA.

Sekian dan terima kasih.

70,000 orang lagi BANGLADESH akan datang?

Minta maaf.
Mesti ada sesuatu kesilapan disana sini dalam pengurusan pentadbiran negara sehingga boleh menjemput seramai 70,000 pekerja lagi dari negara asing iaitu BANLADESH. Apa sudah jadi?
Kementerian Sumber manusia mengatakan mereka hanya memberikan ulasan dan cadangan sahaja. Yang bertanggungjawab memberikan permit ialah Kementerian Luar Negeri. Samada ia kementerian Sumber Manusiakah? atau Kementerian Luar Negerikah atau mana-mana Kementerianpun, soalnya ianya datang dari kementerian dibawah Kerajaan Barisan Nasional. Rakyat tidak hendak membedakan dari kementerian mana datangnya tanggungjawab tersebut.

Pada ketika ini, rakyat hanya ingin mengatakan bahawa kerajaan BN telah menjemput lagi seramai 70,000 orang pekerja dari negara asing. Sedangkan keadaan ekonomi negara tidak mengizinkan kerajaan berbuat demikian. Noktah dan habis cerita. Jika kerajaan BN buat juga, maka kenalah tanggung risikonya.

Bukankah ada mesyuarat Kabinet? Bukankah didalam mesyuarat itu segala dasar dan aspek pengurusan negara diperbincangkan dan diperhalusi? Baru-baru ini soal nama Allah tersilap arahan oleh menteri. Sebelum drp itu Menteri Kerjaya Raya juga terlajak membuat keputusan mengenai kenaikan bayaran tol diLima lebuh raya. Apa lagi yang akan silap agaknya dimasa hadapan ini.

Kalau macamni, bagaimana kami nak mempertahankan dan menangkis segala tuduhan parti pembangkang? Tolonglah wahai pemimpin sekalian. Sekarang ni, YB-YB pun tahu bahawa rakyat tidak bodoh lagi seperti baru merdeka dulu. Rakyat telah pintar walaupun kekadang tu pintar beserta sekali bebal. Sekarang ni rakyat telah mula bersuara dan mula mengkritik kepada benda-benda yang lahir dari sikap bebal kita selaku pemimpin.

Satu perkara lagi!!!!
TONG IKAN baru yang LKIM arahkan penggunaannya berkuatkuasa serta merta.
Kenapa tak tanya atau tak buat kajian tentang tindak balas dari kaum nelayan?
Kenapa mesti dilaksanakan baru kemudiannya tuan-tuan mendengar tindak balas kaum nelayan itu? Bila nelayan marah, baru nak ubah arahan disana sini. Sabotaj PM kah? Atau sabotaj Najib?
Saya rasa pendekatan tahun 1970an ini harus dibuang dari diary setiap pemimpin baru.
Bukankan itu membazir wang ringgit dan masa dan tenaga dan yang paling sedih ia mengambarkan kebaculan kepimpinan kita? Keputusan yang seperti ini hanya akan mengundang bantahan akar umbi dan kita sekali lagi akan dikatakan bodoh dan kurang bijaksana dalam memimpin rakyat jelata. Pak Lah juga yang akan menanggung penghinaan.
Tak kasihan dengan Pak Lah kah?

Isnin, 9 Mac 2009

JANGAN LUPA AKAN SUMPAH SAIFUL!!!!


“Bismillahirrahman nirrahim.
Pada hari ini,
15 Ogos 2008,
saya Mohd Saiful Bukhari Bin Azlan,
No Kad Pengenalan 850706-01-5687
dengan ini sesungguhnya
dengan nama Allah
Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
berikrar
dan
bersumpah
seperti berikut….
A’uzubilahiminasyaitanirrajim.
Bismillahirrahman nirrahim.
Wallahi…
Wabillahi….
Wata’alahi.
Saya bersumpah
bahawa saya
telah diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim
pada 26 hb Jun 2008
iaitu pada tarikh tersebut
Datuk Seri Anwar Ibrahim
telah memasukkan zakarnya
ke dalam lubang dubur saya.
Jika saya berdusta,
atas pengakuan ini,
maka saya
berdusta terhadap Allah
dan saya sanggup menerima azab,
laknat dan kutukan
daripada Allah hingga ke kiamat.
Wallahualam.”

Kalau Anda Perwakilan UMNO, Siapa yang anda UNDI?

1. Antara Tiga pemimpin yang bertanding sebagai Timbalan Presiden UMNO tersebut, siapa yang anda undi?

a. Tan Sri Mahyuddin Mohd Yassin

b. Tan Sri Muhamad Haji Mohd Taib

c. Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

PERMUAFAKATAN TENTULAH MATLAMATNYA BERPADU ERAT.

Hari ini saya mengemukakan cadangan agar diadakan permuafakatan kearah PERPADUAN.

Sejak kebelakangan ini kebimbangan tentang berlakukan perpecahan yang serius sesama melayu telah banyak disuarakan dari berbagai sudut dan penjuru kumpulan masyarakat melayu. Samada ada peringkat kepimpinan kerajaan maupun bukan. Atau Ngo-Ngo dan persatuan-persatuan. "Bising" mengenai pergeseran yang semakin menjadi-jadi tanpa penyelesaian dikalangan orang-orang melayu. Apalagilah blogawan ( walaupun setengahnya masih seronok dan asyik menyemarakkan lagi pergeseran tersebut ).

Kebanyakannya melahirkan rasa bimbang akan kesan buruk yang mendatang jika pergeseran dikalangan bangsa melayu ini berterusan tanpa ada usaha untuk meredakannya.Beberapa orang Sultan juga telah melahirkan rasa kebimbangan ini. Antaranya termasuk Sultan Perak, Sultan Selangor, Sultan Kelantan, Sultan Pahang, Sultan Kedah dan Yang Dipertuan Agong Sendiri. Ucapan Sultan Selangor sangat "keras" dan kaum melayu haruslah melihat dengan serius akan "amaran" Baginda tersebut.Untuk tidak menyinggong sesiapa, saya tidak mahu menyebut satu persatu, akan tindakan yang telah dilakukan oleh para pemimpin dan penyokong parti-parti yang ada. Cukuplah setakat menyatakan bahawa tindakan yang terjadi sejak kebelakangan ini sangat menyedihkan dan tidak menghairankan jika berlakunya pergaduhan besar yang semakin parah sedikit masa mendatang ini.Puncanya hanyalah berbeda pendapat dan prinsip dan tidak ada tolak ansur sesama kita.Lantas saya ingin mencadangkan AGAR SEMUA PEMIMPIN MELAYU TIDAK KIRA UMNO, PAS ATAU PKR BERSEPAKAT MENGANJURKAN BERSAMA MAJLIS PERMUAFAKATAN SEBANGSA. Ianya bolehlah dihadiri oleh ratusan ribu rakyat melayu, atau hanya sekadar pemimpin tersebut berucap/berpidato di kaca TV sahaja.Cadangan ini memang susah untuk dilaksanakan kerana ia memerlukan KEMAHUAN POLITIK yang tinggi. Memang berbagai alasan yang akan kedengaran, tapi pada hakikatnya alasan tersebut hanyalah untuk menyembunyikan kepentingan peribadi dan parti.