SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Khamis, 11 Jun 2009

TERTIPU OLEH SYARIKAT PEMINJAMAN BERLESEN.

WAHAI ORANG-ORANG LABUAN SEKALIAN!!!
Sesiapa yang telah ditipu oleh Syarikat Peminjaman Berlesen dengan mengenakan bunga yang tinggi sehingga 12 % sebulan, sila hubungan saya melalui blog ini. Sekarang!!!!
Saya rasa terpanggil untuk menghimpunkan anda kerana anak saya telah tertipu dengan interest dikenakan kepada pinjamannya sebnyak 12% sebulan.
Diharap Tuan-Tuan dan Puan-Puan menghubungi saya dan kita akan bawa perkara ini kepihak berwajib segera.!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rabu, 10 Jun 2009

MELAYU BERPADU, KENAPA PR RESAH TAK MENENTU?

pak hadi awang menyarankan PERPADUAN.
MULANYA ANTARA UMNO DENGAN PAS SAHAJA.
Ertinya sesama melayu/islam.
Kenapa PR resah dan melenting?
Salahkah perpaduan itu?
Sejarah negara membuktikan bahawa,
Bila melayu berpadu,
Negara aman dan makmur serta maju.
Apa yang Lim Guan Eng mahukan?
Apa yang Lim Kit Siang kehendaki?
Apa sebenarnya muslihat Anwar?
Kemana tuju hala Erdoganiisma?
Sejarah juga membukti bila melayu berpecah,
Seperti mana ketika ini.
Kacau kemakmuran negara,
Sultan dipermainkan,
DEB diperkotak-katikkan,
Pemberikan status tanahpun tidak berlaku keadilan sebenar.
Sebabnya?????
Melayu berpecah dan bergeseran.
Bukankah perpaduan itu
Cara penyelesaian abadi?
Orang melayu sekalian...
Gunakanlah ilmu didada...
Untuk kemakmuran bangsa mu dan negara mu dan agamamu.
Jangan terlajak laku,
Kerana akibat buruknya bukan sehari dua,
Malah berzaman-zaman....
Hihhhhh!!!!
Geramnya aku!!!!

Selasa, 9 Jun 2009

Satu amaran kepada UMNO dan Melayu Semananjung?

Di seluruh Semenanjung, berapa kawasan parlimen? 165 buahkah!

Dari jumlah tersebut berapa kawasan majoriti melayu? 85 buahkah!

Ertinya hampir separuh kawasan bukan kawasan yang melayu menjadi penduduk yang majoriti. Ertinya tidak mustahil akan kecundang calun melayu itu ketika pilihanraya. Ditambah lagi jika berpecah kepada dua atau tiga atau empat.

Ertinya jika berlaku perpecahan melayu itu, maka kekalahannya tidaklah mustahil akan berlaku.

Apa ertinya jika melayu itu kalah dibanyak kawasan pilihanraya?

Tentunya anda boleh menjawab sendiri soalan tersebut diatas.

Tak apakah? Itu jawapan anda?

Sekali lagi jawapan bodoh aku dengari!!!!

Daripada 165 kawasan di Semenanjung itu, terdapat 80 kawasan yang lebih kurang sama anatara kaum Cina + India dengan Melayu.

Bagaimana jikalau Cina + India mengundi parti DAP dan PKR semasa pilihanraya?

Nampaknya sekarang ni macam tu trendnya.

Maka jawabnya 80 DAP dan PKR yang punya.

Mungkin DAP + PKR akan kalah sedikit. Tapi UMNO juga akan kalah bukan sedikit jika melayu berpecah belah.

MCA dan MIC serta GERAKAN dan PPP nak sangat kurang taring nya ketika ini.

Parti-parti itu hanya tahu menyalahkan UMNO sahaja.

Konon UMNOlah yang menyebabkan mereka tak laku.

Perangai mereka ini...memang eloklah UMNO dan PAS bersepadu demi survival bangsa ketika ini.

Nak harap Sabah dan Sarawak menolong lagi?

Ybhg John Ghani yang suatu ketika dulu beriya-iya memohon masuk UMNO dotolak berkali-kali.

Kini beliau masuk PKR kerana tak disayangi dan hatinya terguris luka.

Salah siapa?

Bagaimana jika Sabah dan Sarawak menolak permohonan meminta bantuan anda di Semenanjung?

Bagaimana jika semua Wakil Rakyatnya melompat beramai-ramai "seperiok" ke parti Pakatan pembangkang?.

Sabah ada 25 kerusi parlimen.

Sarawak ada 31 kerusi parlimen dan

Labuan ada 1 kerusi parlimen.

56 kerusi adalah satu angka yang cukup untuk memberi peluang kepada Pakatan Rakyat memerintah negara.

Saya ingin mengingatkan bahawa apa yang utama kepada rakyat dan pemimpin Sabah dan Sarawak ialah pembangunan dan kemajuan negeri mereka. Jika di Semananjung, Pakatan Rakyat mendapat majoriti kerusi di Parlimen, demi untuk pembangunan dan kemajuan negeri tersebut, mustahilkah Wakil Rakyat kedua negeri tersebut melompat "seperiok" kedalam Pakatan Pembangkang dan memberikan peluang kepada Pakatan tersebut memerintah negara ini? Tentu sekali tidak jika syarat yang ditentukan mereka dapat dipenuhi oleh Pakatan pembangkang tersebut. Afterall selama ini isu "dianaktirikan" dalam segala bentuk pentadbiran dan pengurusan negara masih berbunyi dikalangan pentabiran negeri Sabah dan Sarawak itu.

Dengar-dengarnya DSAI berjanji untuk memberikan kerusi Ketua Menteri Sabah untuk kaum dusun dan Sarawak untuk kaum Iban.

Inipun kita kena berhati-hati, kerana ia boleh memcahkan banyak undi untuk BN.

LABUAN walaupun kecil dan hanya satu kerusi parlimen sahaja, tapi kini hati rakyatnya terguris kerana Pengerusi Perbadanan Labuan diambil dari anak-anak Semenanjung dan bukan anak tempatan. Sedang ramai anak tempatan yang berkelayakan. Sebabnya malas nak mencari.Itu sebablah, bilamana Pak Hadi Awang menyarankan kerajaan Perpaduan, jangan cepat menolak tanpa berfikir ketika sebelum melelapkan mata. Itu sebablah bila PERKASA asyik memberikan kesedaran tentang keperluan kesatuan bangsa, jangan pandang dengan sebelah mata. Itu sebablah jika saya asyik marah dan emosi dalam banyak penulisdan di blog ini jangan di entengkan seenaknya. Bukan maksud kita membenci Cina dan India. Kita hanya percaya negara akan berada dalam keharmonian, jika melayu masih menjadi pemerintah dan berpadu erat. Susah nak cari makan, jika harimau diganggu dari tidornya lena.

Kerajaan Perpaduan yang disarankan oleh pemimpin Utama Melayu BUKAN TIPU MUSLIHAT UMNO ATAU PAS.

Pada jangkaan saya kerajaan perpaduan yang disarankan oleh pemimpin utama melayu itu bukanlah satu tipu muslihat UMNO maupun PAS, tetapi adalah satu saranan kearah perpaduan kalangan umat melayu yang kini semakin parah bergeser dan berpecah belah. Jika terlambat menangis air mata darah sekalipun, sudah tidak membawa apa-apa erti lagi.

Pada awalnya bukan ianya berupa saranan perpaduan antara PAS dengan BN atau Pakatan Rakyat dengan Barisan Nasional, tetapi antara PAS dengan UMNO. Perjumpaan-perjumpaan yang diatur diantara kepimpinan utama UMNO dan PAS berjalan dengan baik bukannya atas kesedaran bahawa telah berlaku perpecahan yang serius kalangan masyarakat majmuk Malaysia, tetapi kerana berlakunya perpecahan dikalangan umat melayu yang boleh menyebabkan rakyat asal negara ini akan kehilangan kuasa dan takhta. Kesedaran akan kehilangan kekuasaan dan ketuanan melayu dalam politik dan kuasa negara telah menyebabkan pemimpin utama melayu berbincang mengenai bagaimana cara untuk memadukan semula bangsa melayu dalam Malaysia ini.

Saya menjadi kehairanan kenapa akhir-akhir ini saranan tersebut bertukar kepada perpaduan semua rakyat Malaysia yang majmuk ini?. Bukankah sudah berpadu mereka itu didalam Barisan Nasional? Yang jelas berpecah ialah orang-orang hidung kemet ini ( melayu ). Melayu PAS membenci melayu UMNO dan sebaliknya. Begitu juga orang melayu yang kecewa didalam PKR serta dalam DAP, PPP dan lain-lain parti serta yang duduk diatas pagar berduri itu.

Tak silap saya Pak Hadi Awang dan Pak Najib Tun Razak serta beberapa pemimpin melayu lain, telah berbincang diatas kesedaran akan perpecahan melayu itu. Belum apa-apa dah ubah saranan. Ini adalah tanda pertama kegagalan. Dan kegagalan ini berpunca dari rasa takut untuk berkata benar. Dan ini juga adalah gambaran kedayusan pemimpin melayu kita. Tak bolehlah macam ni!!! Kita kena berterus terang mengenai sesuatu kebenaran dan keikhlasan hati dalam perjuangan. Jangan kita sembunyi muka kita disebalik dua tapak tangan kita, sedang buntut kita kenampakan dipenuhi dengan kurap air!!!!Masihkah melayu itu mempunyai waktu? Apakah jika Melayu dalam UMNO gagal, Melayu dalam PAS akan berjaya? Atau melayu atas pagar akan mencapai keuntungan? Pada hemat saya semua melayu itu akan mengalami kerugian besar jika kuasa negara telah berubah dari tangan melayu UMNO. Bolehkah melayu dalam PAS menggantikan melayu dalam UMNO menjadi Perdana Menteri? Kena kerja kuat tu!
Dan pada jangka saya, yang akan menjadi Perdana Menteri jika UMNO dan BN gagal memenangi pru ke 13 ialah seorang Cina dari DAP. Dan bukannya Anwar Ibrahim. Jangan tuan-tuan mimpi......

SATU PERINGATAN KEPADA UMAT MELAYU!!!!!!!!

Pembunuhan terancang oleh orang bukan islam disalah sebuah masjid di Naratiwath telah membunuh penganut islam semasa tengah sembahyang berjemaah. Ramai terbunuh dan juga mengalami kecederaan parah akibat serangan bersenjata oleh mereka yang dzalim itu.
Begitulah nasibnya jika kita tidak memiliki kekuatan dan kekuasaan. Orang lain sangat kejam kepada kita yang selamanya menunjukkan kebaikan kepada mereka. Kekuatan dan kekuasaan itu sangat kita perlukan dan kita tidak memiliki waktu untuk sekali lagi meneruskan perpecahan dikalangan umat islam melayu di Malaysia ini. Kerana suasana melayu islam di Naratiwath itu tidak mustahil akan berlaku di sini. Sedarlah.....

PRU KE 13, Jika UMNO dan PAS berterusan bercakaran, itulah masa yang paling sesuai PM Malaysia dari suku kaum CINA!!!!

Mungkin dianggap mustahil untuk berlaku oleh setengah pihak dalam negara ini terutamanya ahli PAS dan PKR. Tapi percayalah, jika percakaran antara bangsa melayu itu, tidaklah mustahil Lim Kit Siang atau anaknya atau siapa sahaja kalangan pemimpin Cina akan menjadi Perdana Menteri malaysia yang ke...selepas Datuk Seri Najib Tun Abd Razak.


Percakaran yang berlaku kini mampu berlaku sehingga ayah tidak mengaku anak, isteri tidak mengaku suami dan sebaliknya, ibu tidak mengaku ayah dan rakan taulan akan dianggap musuh dunia dan akhirat. Suatu ketika dulu peristiwa seperti ini pernah terjadi di Kelantan. Dan ia sangat sensitif sehingga sembahyang disetiap masjid dan surau terpaksa menggunakan dua imam akibat pergeseran tersebut.


Jika "batu api" semakin banyak dan keadaan tidak dapat diredakan sehingga pru ke 13, maka pergeseran antara satu bangsa itu akan merosakkan kesepaduan yang diharap-harapkan oleh sebahagian pemimpin yang menyedari akan keburukan natijah pergeseran tersebut. Tidaklah mustahil akibat pergeseran itu membawa kepada kekalahan yang teruk kerusi parlimen PAS maupun UMNO. Dalam pada itu PKR juga memiliki sebahagian kerusi melayu juga. Jika dalam keadaan kerusi seperti itu, dan DAP memiliki semua kerusi India dan Cina menjadikan mereka parti yang majoriti di Parlimen, apa kata UMNO dan PAS serta melayu didalam PKR? Berbaik semula. Okeylah kalau setuju. Jika tidak ada kata sepakat ketika itu, apa mau jadilah? PKR sudah tentu memberikan sokongannya kepada DAP. Begitu juga dengan PAS yang mungkin berbelah bagi antara kuasa dan perjuangan bangsa dan agama. Nak harap sokongan dari Sabah dan Sarawak? Bagaimana jika sekelompok wakil rakyat dari Sabah Dan Sarawak, semuanya melompat memberikan sokongan kepada pakatan Rakyat yang diterajui oleh DAP?

Maka..... jadilah....... Perdana Menteri Malaysia dari parti DAP. Ketika itu ketawalah Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan sudah tentu Lee Kuan Yew dari Singapura. Kenapa Lee Kuan Yew ketawa? Baca sejarah!!!Jangan terlalu asyik baca komik dan ilmu sains dan mathmatik semata.


Maka ketika itu mulalah orang melayu terbangun dari tidornya. Kuasa tidak lagi berada ditangan kita. Selama lima tahun lepas itu, mungkin boleh diambil semula kuasa tersebut, jika ada kesepakatan antara melayu itu. Jika tidak????. Selama lima tahun itu pun banyak tanah bertukar syarat kepada 999 tahun, terutamanya tanah dari keturunan cina. Masih tak percaya??? Kita sama-sama tunggu. DEB yang dipermain-mainkan oleh melayu sendiri akan tinggal menjadi sejarah sahaja. MARA tidak lagi mempunyai objektif untuk kaum bumiputera seperti kini. Universiti Kebangsaan Cina Bersatu akan ditubuhkan sebaik sahaja Lim Kit Siang menjadi Perdana Menteri. Terdapatlah beberapa karat pemimpin melayu yang berpangkat dikerajaan. Itupun nak sedap mata dan telinga sahaja. ..Gula-gula untuk menyedapkan hati orang melayu yang baru terjaga dari tidor yang lena akibat harta dan kuasa.

Kalangan melayu mana satu yang bodoh? jawabnya SEMUA. Seperti biasa perkataan ..."tak apalah"..."akupun dah nak mati"...harta dan kuasa bukannya dibawa kesana".....
Suara sebegitu banyak kedengaran setelah kalah menyembah bumi ditanah air sendiri. Pada hal selama ini harta dan kuasa itulah yang menjadi penyebab kepada pergeseran yang berlaku.

Kemana perginya ungkapan perjuangan bangsa? agama? dan Tanah air? Ketika itu taring melayu sudah patah. Kaum Cina akan mengatur langkah bijaksananya tanpa menoleh kebelakang dan menunjukkan rasa kemanusiaan. Pernah dengar cerita pemimpin politik melayu Singapura? Bagaimana melayu di Selatan Thailand menderita tanpa pembangunan? Atau orang melayu dari suku kaum Suluk dan Bajau serta Iyakan di Selatan Filipina? Apakah Israel menunjukkan simpatinya kepada rakyat islam Palestine? Apakah rasa simpati perlu dan perhubungan politik antara kaum dan bangsa-bangsa?. Hanya politik melayu yang seperti itu. Baik dan berbudi bahasa serta bertata susila.


Politik kaum Cina dan India Malaysia masih belum teruji, kerana mereka masih belum bergelar tulang belakang pemerintah negara. Di Singapura sudah terbukti politik orang Cina. Hasil dari politik tersebut, bagaimana dengan kaum melayu Singapura ketika ini?


Apa sebabnya???Sebabnya kerana orang muda atau generasi saluran 3, 4 dan lima serta enam tidak membantu kepada menerusan perjuangan bangsa yang masih belum selesai ini.


LALU SAYA BERTANYA SATU PERSOALAN YANG SANGAT PERLU iaitu Kenapa nak diganggu gugat kekuatan parti keramat UMNO itu? Parti itulah selama ini yang menjaga kekuatan politik melayu dalam negara ini. Kerana perjuangan nyalah umat melayu yang beragama islam ini duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan kaum lain dalam negara ini, bahkan dalam dunia antara bangsa sekalipun.

Apakah konsep oNE MALAYSIA yang disarankan oleh Datuk Seri najib itu diterima baik oleh kaum India dan Cina, sehingga mereka memberikan undi kepada MCA, MIC, PPP dan GERAKAN dalam pru ke 13? Jika tidak, konsep itu hanya menyedap kata padahal ia meroboh kuasa bangsa melayu dipersada Tanah Air tercinta ini. Berhati-hatilah kita semua. ONE MALAYSIA adalah satu konsep yang murni dan sebagai wadah kesinambungan perpaduan kalangan semua bangsa Malaysia. Dengan konsep tersebut, kita akan hidup rukun dan damai dalam negara berbilang bangsa ini. Carilah rezeki sesuka kita, Kembanglah budaya semahu kita, Jagalah keselamatan negara bersama-sama, menganutlah apa saja ugama yang anda percaya. Itulah Malaysia yang dikehendaki UMNO dan Barisan nasional. Namun dalam pada usaha kerajaan BN yang tak kenal penat dan lelah itu, terdapat warga yang membangkangnya dalam senyap dan juga secara terbuka.

Rosak....rosak.
Nampak-nampaknya seperti melayu akan hilang dari peta dunia.!!!!!


Bodoh!!!Bangang!!!Kononnya bijaksana dan memiliki ilmu pengetahuan meninggi langit tapi tindakan dan perangai macam beruk!!!!Bangsanya sendiri dipunahkannya sewenangnya. Yang paling aku marah ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim. Kenapa tergamak ia memecahkan kesatuan umat yang selama ini teguh dan ampuh? Apapun bijaksananya ia, namun hasil tindakannya tidak mengambarkan langsung kebijaksanaan tersebut. Dan PAS boleh bersekongkol dengan nya. Kerana harta dan kuasa???Bolehkah anda miliki setelah berlaku pergeseran itu tadi??????

Isnin, 8 Jun 2009

Kenapa???Nak tunggu huru-hara baru nak berpadu????

Saya banyak nak mengemukakan persoalan tentang KERAJAAN PERPADUAN yang hangat diperkatakan muktahir ini. Saya juga sering tersenyum sendirian apabila merenung saranan Sdr Nashruddin, Timbalan Presiden PAS, yang baru saja mempertahankan jawatannya itu. Ertinya banyak soalan dan pertanyaan serta terlalu sedikit jawapan yang ada dalam benak mindaku. Samada ianya hanya sebuah MITOS atau benar-benar sebagai sebuah agenda besar Parti Islam Semalaya itu?

Apa maksudnya Kerajaan Perpaduan yang disarankan PAS ITU?
Kerajaan antara PAS dengan UMNO sahajakah? Relevankah? Adakah ia mengambarkan cita rasa rakyat Malaysia? Atau ia hanya saranan yang bermatlamat jahat? Dalam pada itu kerajaan BN yang berkuasa ketika ini, bukan kerajaan Perpaduankah?
Jika ia saranan untuk memadukan Pakatan Pembangkang dengan Barisan nasional, apakah DAP dan PKR yang keujudannya selama ini bukan atas dasar semangat patriotik dan kepentingan bangsa dan tanah air, bersetuju? Sebagaimana yang saya maklum, DAP lahir atas kesinambungan parti PAP, Singapura DAN PKR lahir atas kekecewaaan yang tidak terkawal oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad serta BN itu sendiri.
Bahkan kerosakan politik negara ketika ini atas kerenah dan kejahatan DSAI. Mana mungkin UMNO dan BN akan memaafkan DSAI akibat kedurjanaannya itu. Ramai orang pandai dan bijaksana dalam dunia ini. tapi ada juga dimana kebijaksanaan itu diarahkan kepada sesuatu perkara dan tindakan yang menghancurkan tamadun manusia. Umpamanya seperti mana yang berlaku di Palestine dan Bosnia Herzegovina suatu ketika dulu. Bijaksana yang tidak memberikan apa-apa manafaat kepada pembangunan tamadun manusia itu sendiri. DSAI adalah serupa dengan yang demikian itu. Justeru itu apakah mungkin kerajaan BN/UMNO akan berpadu sekali lagi dengan beliau? Saya jawap tidak. Jadi kerajaan Perpaduan yang dicanai oleh PAS itu mungkin hanya satu retorik politik yang tidak akan mencapai maksud dan matlamatnya.

Saya nampak, jika terdapatnya ketulusan Nashruddin dalam saranan tersebut, yang boleh berlaku hanyalah perpaduan dikalangan melayu yang menganut islam. Itu sahaja. Berpadu dengan kaum Cina, India dan segala kaum di Malaysia telahpun dipelopori dengan baik oleh dan dalam Barisan Nasional. PAS hanya menyuarakan sesuatu yang telahpun lama berlaku dalam politik Malaysia. PAS juga bersama PKR dan DAP yang telah meroboh semua perpaduan yang terjadi selama ini. Kini berura-ura pula untuk berpadu dan menubuhkan KERAJAAN PERPADUAN. Mungkin untuk semua rakyat Malaysia, saranan ini dah kira terlambat. Dan mungkin memandai-mandai dan beranggapan bahawa kerajaan BN itu bukan sebuah kerajaan Perpaduan.Pada ketika ini yang jelas tidak berpadu ialah bangsa Melayu dan penganut islam dalam malaysia ini. Ada melayu dalam PAS, ada melayu dalam UMNO dan ada melayu dalam PKR. Dan pergeseran antara mereka sangat parah hingga boleh bergaduh dikalangan adik beradik dan suami isteri. Kalau ada terdapat dikalangan kita yang mengatakan tidak bergaduh dan tidak bergeser antara sesama melayu itu, maka orang kita itu buta dan pekak telinganya. Lantas kerana itu, jika nak saran perpaduan, yang logiknya saranan tersebut ditujukan kepada bangsa melayu yang sibuk bergaduh rioh ketika ini. Sehingga kuasa ditangan pun nak tersungkur jatuh ketangan orang lain. Inilah yang sepatutnya disepadukan agar kembali normal seperti sediakala.Kenapa tak berani berterus terang secara terbuka? Takut sensitif? Sedangkan kita tahu hanya melalui perpaduan dikalangan bangsa melayulah, baru politik negara akan aman dan tenteram. Kita tahu jika melayu itu roboh dan kucar kacir, dengan sendirinya politik negara secara seluruhnya akan menjadi ponah ranah. Kenapa kita takut nak berterus terang, bahawa agenda Kerajaan Perpaduan yang disaran oleh PAS itu adalah perpaduan kalangan bangsa melayu yang kini berpecah tiga? Apakah kerana harta dan kuasa? Iya agaknya!!!!!!!Jikalau seluruh melayu berpadu dan hanya menjadi ahli kepada sebuah parti besar UMNO sahaja, rosakkah melayu? Jikalau melayu berpecah dan menjadi ahli dan penyokong kepada banyak parti besar melayu, rosakkah melayu? Mundurkah melayu sehingga kita terpaksa menubuhkan banyak parti untuk mewakilinya? Saya kira melayu boleh Gah bersama dengan kaum lain jika hanya bergabung dan berpadu dalam sebuah parti besar seperti UMNO sahaja. Dan saya kira akan hancurlah melayu jika berpecah dalam banyak parti. ITU adalah ASAS yang patut dipatuhi. Tak bolehkah berbincang untuk kemajuan dan pembangunan bangsa jika hanya sebuah parti sahaja? Itu juga satu persoalan yang perlu diberikan perhatian. Dan semua ini jawapannya aota, jika kita berlumba untuk mengejar jawatan dan harta benda dan kuasa.Demikian sahaja dulu merepeknya saya dalam penulisan kali ini........

Jangan Letakkan Kebencian Kepada UMNO - Dewan Pemuda PAS

Mungkin juga Dewan Pemuda PAS sedar sepenuhnya bahawa perasaan benci yang ujud dari setiap hati nurani kita adalah satu sifat yang jelik dari sudut pandangan islam. Syukurlah tu. Dewan Pemuda PAS berpandangan perasaan benci yang ada dihati setiap ahlinya sangat tidak membantu kearah usaha dakwah yang rancak mereka jalankan dewasa ini, terutama kepada penganut islam yang hanya pada nama sahaja.Memang ramai kalangan kita yang menganut agama islam ini, telah terjerumus kelembah yang sangat hina. Juara dalam segala kesyaitanan seperti lapang perjudian, lapang bapak ayam pelacuran, budaya bebas seks, menunjukkan kehebatan dalam minum arak. Ini, penganut islam ramai yang menjuarainya. Jangan nak dinafikan kerana Pak Cik tahu. Pak Cik telah mencapai usia 52 tahun dan sangat tahu akan hal suasana kemengada-adaan makluk islam yang kononnya memperjuangkan islam dipersada tanah air Malaysia ini.Terdapat umat islam Malaysia kini, ibunya pun di zinanya, anaknya dirogolnya, iparnya disetubuhinya, 4 nombor ekor adalah permainannya, Chivas adalah minumannya dan sebagainya. Pagi dan petang bergelombang dengan dosa dengan permainan yang langsung tidak membina malah boleh merobohkan bangsa dan agamanya.Kadang aku bertanya, kemana perginya PAS, ABIM, PERKIM, UMNO dan segala macam Ngos islam dan parti politik yang memperjuangkan sinar islam di Malaysia ini. Yang pasti mereka sering bercakaran antara satu dengan yang lain.Sepatutnya apakah yang perlu dilakukan oleh gulungan bijakpandai melayu? Yang merupakan lepasan dari Universiti Al Azhar di Mesir itu? Atau lepasan fakulti islam di UKM atau di UM atau USM atau UUM atau dimana-mana. Yang kini bukannya sedikit jumlahnya. Saya kira adalah satu kesilapan jika sekiranya hasil ilmu yang ditimba dijuruskan hanya untuk menghentam parti UMNO yang selama ini memberikan ilmu dan rezeki kepada kita orang islam di Malaysia. Andalah selaku anak-anak islam yang memiliki segala ilmu pengetahuan mengenai islam, yang seharusnya meneruskan perjuangan penegakkan syiar islam di Malaysia daripada bapak-bapak dan pemimpin kita. Tidak manis layaknya, sehabis pengajian, tidak ada satupun sumbangan anda melainkan mengutuk kerajaan UMNO/BN yang sebenarnya selama ini telah membela nasib anda dan membela kesyumuran agama islam anda.

Tidak adakah pendekatan lain yang lebih bermaruah dan berkesan daripada hanya membuang masa anda semua dengan mengutuk dan melahirkan generasi yang membenci UMNO? Apakah sebenarnya dosa UMNO yang sampai begitu sekali kebencian meluap-luap dikalangan generasi muda? Sama-samalah kita berfikir, apakah kita tersilap tindakan dan langkah? Sudah bijaksanakah kita dalam membuat keputusan yang matang hingga begitu berani membenci sebuah parti yang selama ini menjaga kehidupan bangsa dan rakyat yang menganuti agama islam?

Apakah perlu lagi kita melalui peristiwa pahit seperti yang telah dilalui oleh datuk nenek kita? Apa perlu 13hb Mei 1969 lagi sekali? Apa perlu seperti kejahatan komunis ujud sekali lagi? Dimana pembunuhan kejam berlaku disetiap ceruk rantau negara ini? Sebenarnya separuh daripada rakyat kita semasa ini tidak pernah melalui zaman pahit getir seperti yang datuk nenek kita lalui. Mungkin kerana itu kita tidak faham dan menyelami rasa kesengsaraan suatu kehidupan. Mungkin kerana itu segala keputusan yang ramai daripada kita buat, tidak bersandarkan sejarah kedukaan masa lalu. Kita hidup dalam selesa dan semua ada. Dan kita merasakan ianya tidak akan hilang sampai bila-bila. Semua anggapan dan tanggapan kita ini adalah sebenarnya silap dan salah belaka. Jika kita menganggap keselesaan dalam negara ini datang sendiri tanpa usaha pemimpin dan rakyat sebelaum kita, itu adalah satu anggapan dan tanggapan yang sangat salah dan silap. Kerajaan BN, terutamanya UMNO bergerak dan berusaha keras untuk mengujudkan keamanan dan keselesaan yang ada sekarang ini. Sejak lahir kita terjaga dengan rapi oleh kedua ibu bapak kita. Minum dan makan yang mencukupi,serta tempat tinggal yang nyaman itu adalah sebenarnya hasil usaha pemerintah BN/UMNO. Semenjak kecil kesihatan anda terjaga. Hospital dan klinik dibina untuk menjaga kesihatan anda.
Sehingga besar dididik dan diasuh sehingga menjadi warga yang berilmu pengetahuan tinggi-tinggi. Apakah adil setelah memiliki kerjaya...tiba-tiba anda mengentam dan membenci sebuah parti yang selama ini sangat berjasa kepada bangsa dan agama anda itu?

Wahai generasi melayu islam muda,
Sedarlah dengan menambahkan lagi ilmu pengetahuan.
Tidak cukup hanya sekadar sijil kemahasiswaan itu.
Jika tidak dengan pengisian ilmu sebenar.
Ramai bergelar mahasiswa..tetapi pakar dan bijaksana dalam perompakan bank dan harta negara.
Apakah itu bijak yang sebenarnya kita perlukan?
Apakah lestasi namanya?
Bergelar mahasiswa, tapi baring menghalang kenderaan raja dijalan raya?
Apakah ulamak namanya?
Hari-hari lidahnya penuh dengan mengutuk sesama bangsa dan sesama penganut agama islam yang sangat syumul itu?Lebih buruk daripada tu anda melihat jijik kepada UMNO yang selama ini berjasa kepada agama, bangsa dan negara anda. Saya difahamkan terdapat dikalangan anda, islam dan melayu serta perempuan...pernah bertanya kenapa Cina tidak boleh menjadi Menteri Besar Perak. Kalau kaum cina atau India atau Jakun atau Kadazan yang bertanya, tidaklah menjadi kehairanan kepada saya. Tapi yang bertanya adalah anda yang beragama islam dan berbangsa melayu. Kepada saya melayu seperti ini adalah melayu yang bodoh dan bacul serta tak mengenang dik untung.

Ahad, 7 Jun 2009

BOLEH SOKONG MAKKALLLL SAKTIkah???

Jika kaum India di Malaysia menyokong MAKKAL SAKTI, maka kita semua akan nampak betapa masyarakat minoriti itu mengamalkan politik ekstrimis yang sangat mendalam. Tengoklah berapa ramai dari masyarakat itu yang menyokong dan menjadi ahlinya. Bilangan tersebut nanti yang akan memberikan gambaran yang paling tepat tentang kekuatan semangat ekstrim masyarakat tersebut.

Memang tidak dapat dinafikan, ramai cendiakawan dari kaum India Malaysia yang bersama DSAI dalam parti PKR. Juga dalam DAP dan tidak kurang ramainya dalam PPP. Antara parti-parti yang tidak mengamalakan kononya dasar perkauman. Mungkin ini mengambarkan sikap setenagh daripada masyarakat kaum tersebut. Namun cerita-cerita yang mengatakan lebih kurang 50,000 orang dari kaum itu yang menyertai parti Makkal Sakti juga boleh mengambarkan sikap perkauman kaum India. MAKKAL SAKTI adalah sebuah pertubuhan politik yang akan didaftarkan oleh para pemimpin Hindraf yang ternyata sekali perjuangannya hanya untuk kaum India sahaja dan fakta-fakta membuktikan bahawa ia sangat ekstrim sikapnya. Sekali lagi dalam sejarah negara ini, kaum India memperlihatkan perjuangan yang sangat bertentangan dengan sifat masyarakat majmuk dalam negara ini.

Tidak bolehkah semua kaum India berjuang bersama UMNO dan MCA dan PBS dan SUPP dan SNAP sebagai sebuah parti besar yang tidak berbau perkauman? Tidak mampukah Barisan Nasional memperjuangkan masyarakat India di Malaysia? Jikalau kaum India masih ramai yang berada dalam garis kemiskinan, itu kesalahan BNkah atau kesalahan pemimpin India yang terlalu suka dan seronok mengujudkan berbagai-bagai parti di negara ini? Penubuhan banyak parti ini, adakah bertujuan untuk kepentingan kaum India, atau kepentingan segulungan pemimpin India sahaja? Lu orang semua boleh bacakah? Adakah perlu bagi kaum India tubuh lagi satu parti?
Bukankah menubuhkan terlalu banyak parti itu menyebabkan kaum India berpecah kepada banyak seksyen dalam politik negara. Saya jarang nampak kaum tersebut duduk bersama-sama dan membangun kaumnya dalam keadaan harmoni.

Saya nampak MIC dan PPP telah mencuba sedayanya untuk mewakili kaum tersebut dalam paerti yang merangkumi semua kaum iaitu BN. Bukankah itu satu langkah yang terpuji dan sangat baik? Jika pemimpin MIC dan PPP itu dirasakan sudah tidak memiliki kemampuan dan terlari matlamat, bukankah lebih baik ditukar kepada pemimpin yang lain. Saya kira tidak parlu untuk kaum India menubuhkan lagi satu atau banyak parti untuk berlawan sesama sendiri, kerana ia tentunya sangat tidak membawa kearah kebaikan kepada kaum tersebut, malah memecah belahkannya lagi.

Saya berani mengatakan bahawa penubuhan MAKKAL SAKTI tidak kemana, bahkan mungkin besar kearah kacau bilau kaum India itu sendiri. Lebih-lebih lagi sejarahnya bermula adalah dari satu sikap ekstrim kaum yang tidak selari dengan semangat Perlembagaan Negara dan perjuangan bersama semua kaum dalam negara. BERHATI-HATILAH KAUM INDIA MALAYSIA dengan Makkal Sakti yang bukan sakti itu.

Wahai kaum India, Tak malukah? jumlah hanya "secukap" tapi nak tubuh 100 parti? Saya kira semuanya hanyalah kerana "emosi".