SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Khamis, 26 Mac 2009

Seperti dikehendaki, UMNO SUDAH MULA BERUBAH!!!!!!

Seperti yang dikehendaki, UMNO telah menampakkan PERUBAHAN dengan terpilihnya ramai muka-muka baru didalam Majlis Kerja Tertinggi parti itu kelmarin malam. Antara yang terpilih menduduku jawatan terpenting parti UMNO ialah:-
Presiden, Timblan Presiden, Tiga Naib Presiden dan hampir separuh MKT.
Begitu juga dengan Ketua Puteri dan Ketua Pemuda UMNO itu sendiri.

Saya mendengar dan mengikuti perkembangan Persidangan Agung UMNO itu melalui siaran langsung samada di TV 1 maupun di Agenda Awani dari mula hingga tamat siarannya dalam tempuh tiga atau empat hari persidangan UMNO tersebut dijalankan. Saya tidak ke Kuala Lumpur, kerana tidak terpilih selaku perwakilan maupun permerhati ke Persidangan tersebut. Macamanapun dengan melihat suasana persidangan melalui saluran TV dan media perdana seperti persuratkhabaran, saya rasa sudah mencukupi dan saya mampu menilai dengan baik akan kesungguhan parti keramat itu terutamanya dari sedi kesediaan mereka untuk membuat perubahan yang bersungguh-sungguh didalam parti.

TV1 dan Agenda Awani mempernampakkan rasa kecewa sesetengah bijakpandai jemputan dengan pemilihan YB Khairy Jamaluddin selaku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia. Disamping itu, tidak ketinggalan, media perdana tersebut juga mengakui sebahagian besar dari hasil pemilihan tersebut adalah memenuhi cita rasa dan kehendaki Datuk Seri Presiden parti, sebagai sebuah pasukan yang akan menjadi pembantu dalam beliau menggerakkan perubahan didalam parti UMNO, sekurang-kurangnya sehingga PRU ke 13 dua tiga tahun lagi. Pada hemat saya tidak ada pasukan yang lebih baik dari yang telah terpilih dalam persidangan kelmarin. Saya sangat yakin bahawa hati kecil kita berharap agar Tan Sri Muhyiddin akan terpilih selaku Timbalan Presiden. Dan ini telah menjadi kenyataan. Dalam pada menimbulkan banyak pertikaian dan kritik, kita juga mengharapkan agar Datuk Seri Zahid Hamidi, Datuk Seri Hishamuddin Hussein dan Datuk Seri Shafie Afdal akan dipilih oleh perwakilan sebagai Naib-Naib Presiden yang bakal memainkan peranan penting dalam perubahan yang akan dibawah oleh UMNO. Walaupun Datuk Seri Rais Yatim dan Datuk Khaled Nordin menampakkan kewibawaan dalam pemimpinan mereka, tetapi ruang untuk mereka terpilih tertutup, kerana hanya adalah tiga ruang sahaja yang boleh diisi untuk jawatan Naib Presiden parti. Datuk Seri Najib tentunya tahu akan perkara ini dan kita semua berharap Datuk Rais ataupun Datuk Khaled Nordin akan termasuk dalam Saf barisan kepimpinan pilihan Presiden dimasa datang ini.
Zaman Datuk Seri Rafidah Aziz jelas telah berlalu dengan berhentinya Tun Mahathir selaku Presiden UMNO. Cara dan pendekatan zaman kepimpinan Mahathir telahpun berlalu. Dan kita kira sudah agak bertuah dimana Datuk Seri Rafidah Aziz mampu kekal sehingga Persidangan baru-baru ini. Pemilihan Datuk Seri Shahrizat sebagai Ketua Wanita UMNO yang baru sangat tepat dan bersesuaian dengan kehendak Presiden Parti serta juga akar umni yakni rakyat Malaysia seluruhnya.

Pendekata mereka yang terpilih dalam Persidangan Agung UMNO ialah campuran antara Pemimpin yang memiliki pengalaman yang dalam, Pemimpin dari gulungan "bijak politik" melayu dan pemimpin Generasi muda yang berkelibar yang berpendidikan tinggi yang bukan calang. Bila bercakap mengenai kumpulan pemimpin yang berpendidikkan tinggi, mereka bukan sahaja mewakili UMNO, malah juga seluruh generasi muda Malaysia yang berpendidikan tinggi dinegara ini. Sama-sama kita lihat nantinya samada kumpulan berilmu ini memiliki kebijaksanaan ataupun sekadar memiliki kesempatan sebagai seorang pemimpin yang berkalibar.

Jika kita berjuang untuk KEADILAN SEJAGAT, maka kita harus bertindak dengan adil kepada pemimpin UMNO yang terpilih. Kita hendaklah memberikan peluang yang secukupnya kepada mereka untuk membuktikan kesungguhan mereka untuk berubah dalam bentuk realiti, bukan sekadar retorik untuk berubah semata. Yang pentingnya jangan secepatnya kita membuat keputusan dan jawapan sebelum mereka menyerlahkan kebolehan bersama untuk memimpin kita. Saya yakin sepenuhnya bahawa pemimpin baru terpilih ini akan mampu menggerak satu perubahan yang kita perlukan. Yang akhirnya dengan perubahan tersebut, rasa mual dan jijik kita kepada UMNO sebenarnya adalah satu kesalahan dan kesilapan percaturan yang maha dahsyat.

Sebenarnya apabila Pak Lah menukar corak kepimpinannya dari yang hampir-hampir seeperti "kuku Besi" kepada "liberlisasi", hampir semua akar umbi gembira, Dan ini jelas terpapar dalam Pru ke 11 lalu pada tahun 2004. Malang kerana kita tidak pandai menggunakan kebebasan yang Pak Lah cernakan, maka PRU 2008, UMNO hampir kecundang dalam pemerintahan negara ini.
Apakah kita tidak berterima kasih denga kebaikan Pak Lah dalam membuat perubahan tersebut? Mahukah kita kembali ke era Mahathirisme dimana kungkungan ketat segala kebebasan bersuara diberhentikan dan kita kembali menangkap mereka yang bersuara kritis dan kurang ajar kepada tata susila bangsa Malaysia?

Kita renung bersama......


Tiada ulasan: