SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Khamis, 9 April 2009

Bukankah Perlantikan Kabinet Melambangkan One Malaysia?

Bangsa Melayu sebagai bangsa yang majoriti, maka sudah tentulah seperti biasa komposisi dalam perlantikan kabinet, yang ramainya dari Bangsa tersebut. Namun dari kaum Cina dan India masih tetap diberikan ruang yang selesa dalam kabinet Barisan Nasional. Begitu juga dengan kaum bumiputera lain seperti Kadazan/Dusun, Iban/Dayak dan Bisaya. Pendekata Datuk Seri Najib Tun Razak tidak meninggalkan satu kaumpun dalam negara ini, didalam kabinet yang dilantiknya baru-baru ini. Dari segi penyertaan semua kaum-kaum dalan negara, konsep "one Malaysia" telah berjaya beliau penuhi. Cuma yang ketinggalan hanyalah suku kaum Sikh, Siam dan orang asli sahaja. Juga kaum Portugis di Melaka dan kaum Baba di Pulau Pinan dan juga Melaka. Saya ingin gulungan muda Malaysia pun tak akan marah jika mereka ini tidak termasuk dalam senarai.

Dari segi pendidikan, jika itu mengambarkan kepakaran dan kebijaksanan, saya kira semua mereka yang terlantik adalah dari gulungan berpelajaran tinggi dan berilmu mencakar langit.
Ditambah lagi mereka ini diletakkan dalam kementerian yang sangat bersesuaian dengan kepakaran masing-masing.

Tanggungjawab besar untuk menentukan soal perpaduan diletakkan diatas bahu Presiden GERAKAN dan dari kaum Tionghua. Sudah tentulah setiap langkah beliau akan diperhatikan dan keikhlasan beliau dalam menjalankan tanggungjawab ini akan menentukan "one Malaysia" seperti yang dikehendaki oleh Perdana Menteri. Saya berharap konsep one Malaysia tidak terlalu luas sehingga membawa makna semua rakyat malaysia ini memeluk hanya satu agama sahaja. Konsep kebebasan beragama masih menjadi satu amalan dalam one malaysia yang diutarakan oleh Pak Najib. Namun jika benar-benar konsep one Malaysia hendak dijadikan realiti, Bahasa penghantar di sekolah-sekolah di negara ini mestilah hanya menggunakan bahasa kebangsaan sebagai bahasa penghantarnya. Kita layak menggunakan negara luar samaada negara maju atau sedang membangun sebagai contoh. USA misalnya, bahasa penghantar disekolahnya cuma bahasa English. Demikian juga dengan England, China, Singapore, Indonesia, Arab Saudi, Russia, Pakistan, India, dan lain-lain. Kenapa setelah 50 tahun merdeka kita masih menggunakan banyak bahasa penghantar????Ini konsep one malaysia kah????

Presiden MCA diberikan tugas dan tanggungjawab sebagai Menteri Pengangkutan. Kejayaan beliau yang sangat ditunggu-tunggu ialah sejauhmana berhasilnya beliau menyelesaikan permasalahan pengangkutan awam di Lembah Klang khususnya dan seluruh negara amnya. Rakyat ingin melihat beliau mampu mengatasi masalah kelemahan sistem pengangkutan awam dalam negara ini. Kualiti pengangkutan awam terutamanya Bas, Taxi dan lain-lain seperti Monorail sangat rendah dan perlukan pembaikan. Jika Menteri yang dilantik berjaya mengatasinya dengan baik, maka rakyat akan memuji kehebatan belaiu. Sudah tentulah akan memberikan bonus kepada Barisan Nasional dalam PRU ke 13 kelak. Jika tidak, BN akan sekali lagi gigit jari telunjuk.

Besok saya akan sambung rencana ini lagi...sibuk nak pergi pasar. nak beli macam-macam keperluan anak nak kahwin...Bye.

3 ulasan:

Ex-UMNO berkata...

Apa bezanya, "One Malaysia" dengan "Malaysian Malaysia" yang dilaungkan oleh Lim Kit Siang?

Prof. Era Pasca berkata...

malaysia malaysian, melayu umno tak suke... hahaha

UMNO Tolak ISLAM, Tak Salah?
Kategori: Politik
“Sepatutnya sudah lama benda al-Quran ini dibaca dan digunakan dengan meluas oleh semua orang termasuk oleh orang Cina”.(Berita TV1 pada pagi 6 April 2009 dan rancangan Berita TV9 jam 8.00 malam). Inilah lebih kurang, bunyi kata-kata saya sewaktu diminta mengulas penggunaan dan sebutan ayat al-Quran oleh Exco Kerajaan Negeri Perak, YB. Nga Ko Ming.

Sebagai penjelasan lanjut, izinkan saya berkata begini.Islam ini pada dasarnya diturunkan untuk membawa petunjuk. Ia sumber hidayah. Ia menjadi rahmat dan penawar. Nilai gunanya adalah untuk seluruh semesta alam. Ia bersifat “rahmatal lil ‘alamiin.” Ia berguna untuk seluruh umat manusia tanpa mengira perbezaan kaum,suku bangsa, warna kulit dan bahasa. Sepatutnya, al-Quran itu boleh digunakan dengan jujur dan ikhlas oleh penggunanya tanpa mengira sesiapa.Pada saya, kesediaan YB. berkenaan yang cenderung menggunakan ayat al-Quran adalah satu permulaan kepada satu perkembangan yang cukup menggalakkan. Tidak ada sebab ia tidak dialu-alukan. Jika dalam zaman awal Islampun, Abu Lahab yang bukan Islam itupun diizin membaca dan memahami surah Al-Lahab yang mencela beliau, maka apa pilihan kita untuk menutup hak bukan Islam untuk mendekati, membaca dan cuba memahami al-Quran ?

Isu ini bermula sebaik saja pemimpin Umno mencetuskan keresahan demi meraih perhatian untuk mendapatkan populariti dan simpati ke atas partinya yang semakin dibenci orang. Saya diberi faham bahawa isu asal hanyalah kecil. Isu yang berbangkit ialah nama surah sahaja yang disebut salah tetapi ayat yang dikutip dan diterjemahan adalah betul.
Bacaannya masih OK; cuma intonasi dan sebutannya saja yang sedikit tersalah. Tetapi, taklah pula bacaannya itu sebaik seorang qari musabaqoh atau tilawah. Hatta, ada juga orang Islam baka, yang sudah lama Islamnya sekalipun; masih tidak sempurna dari segi tertib dan tartil, dari segi sebutan dan tajwid serta lafaz panjangpendeknya.

Apa yang saya nampak, YB. berkenaan tidak mentafsir. Dia cuma membaca terjemahan "Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil dan berbuat kebaikan". Dia terjemah perkataan “ehsan” sebagai 'belas kasihan'. Itu saja.

Dalam Islam, ada satu perkara yang disebut “ Li iilaafi-quraisy “ seperti yang terkandung didalam surah Quraisy ayat 1. Maksud bergerak dari kalimat ini saya ertikan sebagai “menjinak atau menjinakkan.” Menjinakkan siapa, jika tidak orang-orang yang belum Islam kepada Islam? Disini, apa salah orang Cina jika dia baca Quran dengan tujuan untuk berjinak-jinak dengan Islam? Jika katakan tersalah(katakan), maka dengan lemah lembut dibetulkan. Tak berbangkit sama sekali soal keperluan lapuran Polis oleh sesiapa. Pada saya, ini percubaan menutup ruang dan menyekat langsung laluan non-Muslim mendekati Islam seperti yang pernah dilakukan oleh sebahagian dari penguasa masjid di tempat-tempat tertentu yang menghalang orang non Islam dari memasuki masjid. Sedangkan dalam surah ‘Abasa, jelas yang Nabi SAW menerima, menegur dan membimbing orang Islam dan non Islam didalam masjid.

Berbalik kepada isu, jika orang Cina baca salah, maka apa jaminan yang orang Melayu yang kebanyakannya datang dari jenis Islam baka inipun turut tidak salah ? Hal ini boleh disahkan oleh guru-guru tajwid seluruh negara pada bila-bila masa. Ambil saja surah al-Fatihah yang menjadi ummul kitab.Saya tidak suka mencabar tetapi saya hampir pasti akan kekurangan yang juga turut melanda orang Melayu yang diperanakkan dalam suasana Islam sepenuhnya ini.satu lagi ialah apa gunanya Quran jika tidak untuk dibaca?Bagaimana orang bukan Islam mahu memahami jika diharamkan mereka dari bertatih membaca al-Quran. Ini permulaan.Kita kena faham. Hatta, Saidina Umar sendiri diwaktu belum Islam(kufur) sekalipun direkodkan pernah merampas sesuatu dari tangan adik beliau. Beliau lalu mendapati bahawa ia satu tulisan dari Surah Toha lalu beliau membacanya dalam keadaan genggam dan lepas. Sebenarnya kufur zaman dulu adalah orang Cina atau Indialah di zaman sekarang. Sepatutnya, kita berbangga apabila orang bukan Islam boleh memetik dan cuba-cuba membaca ayat dari kitab suci kita.

Salah satu punca kelemahan dalam menguasai ilmu pembacaan al-Quran ini ialah tidak dapat menguasai tulisan jawi. Ini kerja siapa jika tidak dari kerja pemimpin Umno akibat dari “dasar anti- jawi” mereka yang amat dungu? Pemimpin Umno yang sebelum inilah? Dalam keadaan pemimpin Umno yang meninggalkan Quran dan telah membunuh tulisan jawi itu, tiba-tiba, apabila ada pemimpin Cina membaca Quran dalam pelat yang dipandang salah, pemimpin Umno sibuk mendesak DAP mengemukakan permohonan maaf secara terbuka. Disini soalan pertama saya, mana lebih besar dosanya, menolak Quran dan mengherdik hukum Islam dengan dosa cuba membaca al-Quran? Soalan kedua saya, apa kata, jika dalam satu masa terdekat, ada pihak yang dapat buktikan yang ada juga pemimpin Melayu dari Umno yang membaca Quran dengan salah? Mahu atau wajarkah mereka dimalukan dengan dituntut membuat permohonan maaf secara terbuka?

Saya perlu ingatkan di sini bahawa kita sedang hidup di zaman IT. Ingatlah bahawa bukti cukup mudah untuk dicari. Saya pernah tengok keajaiban teknologi internet yang ditunjukkan oleh kawan-kawan dan anak cucu saya. Di sana ada kamera digital, adanya “youtube”, ada 3G, ada pen drive, CD, email dan pelbagai lagi rangkaian produk rakaman yang cukup sofistikated.

Dalam hal begini saya lebih gemar kita semua melakukan muhasabah. Jika takdirnyalah, rakan-rakan kita dari yang “belum Islam” ini ada kekurangan dari segi sebutan ayat-ayat Quran, kenapa kita tidak berfikir untuk adakan kelas-kelas asas pengenalan ilmu al-Quran kepada non Islam? Dalam hal ini, gunakanlah semua rangkaian radio dan telivisyen kita untuk mengadakan slot-slot rancangan berupa kelas “mesra al-Quran” seperti yang ada dalam rancangan “learn a word a day” atau belajarlah satu perkataan satu hari . Mungkin juga ia boleh disusuli dengan kelas-kelas malam percuma di semua masjid dan surau. Mungkin juga, kelas-kelas tuisyen malam disekolah-sekolah boleh juga diatur seperti sistem sekolah dewasa di awal tahun 60 han. Atau , kita ada IKIM, JAKIM, YADIM, dan Jabatan-Jabatan Agama Islam setiap Negeri. Saya percaya, kita boleh melakukan sesuatu ;mengambil kesempatan dan menafaat dari trend keghairahan baru yang sihat ini demi membangun bersama Islam dan mendekatkan non Islam kepada Islam.

Di sini, tidak bolehkah kita sama-sama cuba berfikir dalam kerangka pemikiran sebuah kerajaan. Janganlah terlalu mahu berpolitik secara berparti dalam serba-serbi sehingga segenap perkara hendak dipolitik mengikut syak wasangka kepartian. Sikit-sikit menuntut maaf.Ini seperti yang didesak oleh Naib Ketua Bahagian Hulu Terengganu misalnya dalam akhbar semalam bertarikh 7 April 2009. Sikit-sikit lapuran polis. Sikit-sikit ini perkara perkauman, menghasut, sensitif dan boleh menimbulkan pecah belah. Jika kita tidak sensitifkan isu ini maka tidak sensitif lah ia. Perkara ini bukannya susah sangat tetapi sengaja nak dikeliru dan nak disusah-susahkan. Mungkin dalam kekeliruan dan kemarahan yang sengaja di api-apikan itulah Umno mengharapkan dirinya dijulang. Sekarang, orang sudah ramai yang cerdik. Ini khususnya dikalangan orang-orang muda. Mereka biasanya lebih cepat menghidu dan dapat membezakan terus antara durian dengan tempoyak.

Sebagai penutup, mari kita mendalami keluhan dukacita YB. Nga di atas pendirian terbaru Umno ini. Kata beliau, “saya berasa amat kesal apabila masyarakat Tionghua yang cuba mengenali Islam dan al-Quran melalui kitab berkenaan, tiba-tiba dihalang.” Pendek kata, pelik sungguh Umno ini. Dia tolak Islam tak salah. Orang Tionghua nak dekati Islam melalui bacaan al-Quran di kira salah ?

Sejak kalah di kedua bukit, Umno ini, betul-betul sudah menjadi sebuah parti yang meracau. Tidak cukup dengan seribu satu masalah di kedua tangan, dia masih menimbulkan masalah. Kehadirannya cukup menimbulkan serba salah. Ajaran yang dibawanya semakin sehari semakin salah.


Nik Abdul Aziz Nik Mat
Menteri Besar kelantan
Tanggal: 7 April 2009

bungaraya berkata...

Ex UMNO,
Saya nampak one Malaysia hanya akan sama dengan Malaysian Malaysia apabila Kontraktor Kelas F umpamanya dibuka kepada semua tanpa mengira Cina India maupun melayu. Itu hanya sebagai satu contoh. Satu contoh lagi ialah dihapuskan konsep bumiputera dan bukan bumiputera dalam sebarang dokumen kerajaan. Satu lagi kemasukan pelajar kesemua Uni, awam diberikan kebebasan tanpa kouta termasuk UiTM.
Baginda Reformasi,
Pendekatan Dakwah tidak menanti kerajaan yang akan memulakannya. Anda sendri sebagai penganut agama harus bijaksana dalam mendakwa orang bukan islam dan mengatakan kepada mereka bahawa agama mereka adalah salah dan masuk neraka jahanam.