SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Isnin, 4 Januari 2010

1MALAYSIA & KITA TETAP PENDUDUK ASAL KEPULAUAN MELAYU NUSANTARA.

Yang ini "orang Kita" mesti mau ingat hingga kedetik-detik nyawa kita yang penghabisan.
Kita tidak seperti Amerika Syarikat.
Mereka itu "New land"
Tidak ada seorangpun yang asli,
Kecuali "Red Indian".
Olehkerana itu jika Barrak Obamapun menjadi Presiden.
Atau seorang Jerman. Atau seorang Irish. Atau seorang China. Atau seorang Melayu.
Sememangnya selayaknya begitu.
Tetapi kita tidak selayaknya sedemikian!!!!!
Malaysia, semuapun kita telah tahu.
Bahawasanya......
Kitalah MELAYU, KADAZAN, IBAN, MURUT, PENAN orang yang asal.
Tidak ada sesiapapun yang boleh mempertikaikannya.
Dan mereka yang India serta Cina itu berasal dari dua kelompok asal yang berbeza.
Kita bersyukur.
Kerana Perlembagaan Negara mempertahankannya.
Pemimpin dahulu sememangnya tahu dan sedar.
Akan hakikat ini.
Janganlah ia diroboh.
Jika berdegil juga.
Maka kita
Adalah terdiri dari orang-orang yang
"Mengkhianati"
Perjuangan Datuk Nenek kita.
Yang trelah bertungkus lumus
mempertahankan Yang Hak.

4 ulasan:

Zorro berkata...

1-MALAYSIA & MIM NUSANTARA
----------------------------------

Asalamualaikum,pak...Ya,memang betul kita Penduduk Asal;itu datuk nenek keturunan kita...lebih 700 tahun dahulu.Tetapi hakikatnya skrg
bagaimana..????

Minggu lepas,saya telah keMelaka, kota bersejarah yang sememangnya penuh brsejarah,yg masih ada KESAN2SEJARAH nya,disekitar kota lama, Bukit St.Paul,dimana terdapatnya
kesan pentadbiran Portugis,Belanda(Dutch),Inggeris dan terdahulunya
pentadbiran kerajaan orang MELAYU,
sejak tahun 1400,selama 111 tahun!!
Kita bolih juga lihat kesan2 SEJARAH,selepas Inggeris(British),
iaitu selepas 1957,dimana kaum CINA
yg datang ke MALAYA pada tahun 1890an,telah mau mencuba mendapatkan
KUASA PEMERINTAHAN,selepas tamat pernaklukan JEPUN(1942-1945).Ini adalah kerana keghairahan mereka pada masa itu dengan keMUNCULan kuasa KOMINIS diChina dan Russia..!
(Usaha puak2 Kominis ni berterusan
dari 1941-1989)..INGAT tu,usaha Kominis ni baru berhenti pd 1989, tapi adakah ia betul2 berkubur???
selepas 20 tahun dari 1989 ????
USAHA MIM untuk terus memegang tampok pemerintahan,bersambung kembali selepas 1957(MERDEKA)tetapi
banyak peristiwa dan TOLAK ANSUR (atau TOLAK BERANSUR)telah terpaksa
dibuat,antara nya:
1)Pemberian keRAKYATAN atas dasar
"JUS SOLI" pada tahun 1955.Ini bermakna memberikan kerakyatan kpd
SESIAPA pendatang yang ada diMALAYA
ketika itu.Mereka boleh beranak pinak selepas itu.Jumlah kerakyatan
ini,900000-1000000 orang.Ini skrg
telah bertambah kepada 11JUTA orang
2)Dengan kerakyatan,dapat peluang
PEMILIKAN HARTA yang tak terhingga,
asalkan bukan dengan cara HARAM.Ini
telah meningkatkan pemegangan harta
dan KEKAYAAN kepada lebih 70% pada keseluhannya.......
3)HAK hak orang MELAYU saperti yang
termaktub dalam perlembagaan REID pd tahun 1955 tidak di endahkan,
sebaliknya tlh mula dipertikaikan.!
Ini yg jadi isu DEB tak disuka dan
dipersetujui,kalau terpaksa setuju,
cuma dibibir saja.Hak2 ugama sekarang telah banyak dibangkitkan.
Begitu juga dengan KETUANAN RAJA2 dan kuasa mereka.Soal pelajaran
dipertahankan mengikut perlembagaan
tak mau dijadikan sistem nasional,
sebaliknya mengikut bahasa ibuanda.
MACAM MANA nak dapat PERPADUAN dlm
ertiKATA SEBENARnya kalau bahasa MALAYSIA tidak dihormati sepenuhnya
cuma dibibir saja????
RENUNG2 LAH SEKETIKA.........


ZorroTeam Malaysia

Zorro berkata...

1-Malaysia & MIM NUSANTARA
--------------------------------
Sekiranya kita berjalan disekitar
JONKERS WALK berdekatan kawasan
BRSEJARAH Melaka,seberang Sg Melaka
kita akan mendapati kawasan kubur2 para sahabat seprjuangan Hang Tuah,
Hang Jebat,Hang Kasturi,Hang Lekir & Hang Lekiu(tahun 1414-1450an).
Mesti pada tahun2,1450an-1900an selama tempoh 400 atau 500 tahun yang lalu,kawasan sekeliling adalah
kawasan perkampungan Melayu disitu.
Tapi SKRG..??,kita boleh saksikan
makam2 pendekar2 zaman KEGEMILANGAN
Melaka,tersepit diantara rumah2, tanah2 dan harta2 orang bkn Melayu.
CUBA kita bayangkan 500tahun dari
skrg,apa keadaan orang2 Melayu pada
waktu...mungkin tak perlu dibimbang
kan kerana dunia mungkin sudah KIAMAT...!!!Tapi saperti kata Hang Tuah;"Tiada hilang Melayu didunia",
cuma significant nya bagaimana..???
Sekarang saja kita tengok dibandar2
utama,besar dan kecil,seluroh Msia,
kemana significantnya KEHADIRAN MELAYU..??Jadi kalau kita mau TETAP
HADIR sebagai penduduk ASAL MELAYU
NUSANTARA,keHADIRan kita dalam BANDAR2,dalam aliran EKONOMI adalah
Penting & MUSTAHAK dipertingkatkan!

Mulai 2010 sehingga Wawasan 2020, kita kena peka kearah strategi2 memperkuatkan KUASA EKONOMI orang2 Melayu.Belajarlah dari SEJARAH,agar
orang Melayu tak jadi macam orang2 ABO di-Australia atau Red Indian diUSA atau org Inuit diScandinavia!

ZorroTeam MALAYSIA

bungaraya berkata...

Tepat sekali!!!!!

lin berkata...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情