SALAM 1MALAYSIA & SALAM SEJAHTERA

Tuan/Puan juga dijemput untuk melayari Face Book saya dialamat facebook.Iraman. Selain daripada kita dapat merapatkan lagi hubungan silatulrahim sesama insan, ia tentu sekali akan dapat mencambahkan lagi fikiran bernas dan bermanafaat kepada agama, nusa dan bangsa.

Selasa, 22 Jun 2010

APAKAH HARGA AYAM AKAN MELABUNG SETELAH IANYA BUKAN BARANGAN KAWALAN LAGI?

INI adalah merupakan satu kebimbangan besar para Pengguna terutamanya kaum ibu yang saban hari ke Pasar membeli keprluan tersebut. Berdasarkan pengalaman saya 5 - 6 tahun yang lalu, kebanyakan kaum ibu dikawasan Seremban telah menerima baik 'ayam' sebagai makanan pilihan utama sebagi mengganti ikan yang harganya jauh lebih mahal. Ibu Mertua saya di Sikamat, Seremban membeli setok ayam 3 - 4 ekor bagi hanya setengah minggu bagi makanan harian mereka sekeluarga. Kini rasanya tentu sekali bimbang dengan keputusan kerajaan tidak lagi menjadikan ayam sebagai barang kawalan sebaliknya pasaran bebas yang akan menentukan harga pasaran barangan tersebut. Kepada rakyat biasa seperti kami, tentunya yang pertama timbul dalam benak ini ialah harga ayam akan naik dan akan menyusahkan gulungan rakyat biasa ini. Apabila ini menjadi kenyataan, tentu sekali akan menganggu bajet harian dan bulanan yang diberikan oleh sang suami setiap awal bulan. Ataupaling tidak tenmtunya sang suami akan menambah bajet bulanan sang isteri dirumah. Kemana harus ku cari? jika gaji bulanan ku terperat pada jumalah yang sama!!!!????

Apakah kerajaan BN merasakan sudah tiba waktunya sebelum gaji kakitangannya diperolahkan sehingga berlaku kenaikkan!?
Naiklah gaji dulu bos!
Besi dan simen juga sedemikian rupa. Sesiapa nak bina rumah, akan tahu kesan dari tidak lepas kawalan dari kerajaan itu. Yang mungkin tidak ialah harga besi dan simen akan menurun. Yang mungkin YA ialah harganya akan naik dan akan meyusahkan mereka yang hendak membina rumah kediaman. Rumah PPRT juga akan bertambah harganya.

Tetapi yang paling dirasakan jika berlaku kenaikan harga ialah AYAM.
Maka akan berlakulah kenaikan dalam harga ayam.
Harga tahi ayam.
Harga bulu ayam.
Harga siulan ayam.
Harga kandang ayam dan sebagainya.
Lebih-Lebih lagi jika penjual ayam lebih mementingkan keuntungan.
Seperti Kerajaanku - hendaknya TIDAK.

Tiada ulasan: